Política

Eleccions Europees

La coalició de govern guanya els comicis europeus a Romania amb el 48,7% dels vots

Socialdemòcrates i conservadors es reparteixen dinou dels 33 escons que corresponen al país al Parlament Europeu

L’extrema dreta irromp com a segona força amb el 15% i sis eurodiputats

La gran coalició del govern de Romania, formada per socialistes i conservadors, ha guanyat les eleccions europees amb el 48,7% dels vots emesos el passat diumenge, segons els resultats provisionals difosos aquest dimarts per l’Oficina Electoral Central. Amb l’escrutini al 99%, la ultradreta és la segona força més votada.

La llista del Partit Socialdemòcrata (PSD) i el Partit Nacional Liberal (PNL) ha obtingut el suport de 4.317.164 electors i es queda amb dinou dels trenta-tres escons al Parlament Europeu que corresponen a Romania. D’aquests, onze corresponen al PSD i s’integraran al Grup de Socialistes i Demòcrates de l’Eurocambra. Els vuit restants, del PNL, se sumaran a les files del Partit Popular Europeu (PPE).

La ultradretana Aliança per la Unitat dels Romanesos (AUR) ha rebut 1.325.823 vots en la estrena en unes eleccions europees, el 14,95% del total. De moment es desconeix a quin dels grups parlamentaris s’adscriuran els sis eurodiputats que corresponen a l’extrema dreta romanesa.

La tercera llista més votada és la coalició de partits de centre i dreta Aliança Dreta Unida (ADU), que aconsegueix 765.265 vots (8,63%) i tres diputats, dos dels quals per l grup de liberals europeus Renew i l’altre per al PPE.

També formaran part de les files populars els dos escons de l’UDMR, el principal partit de la minoria hongaresa, que recull 578.833 vots, el 6,53%.

El partit S.O.S. Romania, amb el 5,04% dels vots (447.279), també guanya dos escons, que encara no se sap a quin grup s’integraran. Tampoc s’ha pronunciat l’independent Nicolae Stefanuta, que ha superat per poc el llindar del 3% (3,05%) i s’asseurà a l’Eurocambra. Stefanuta va abandonar al març el 2023 l’USR, un dels partits de la coalició ADU, i va passar del grup Renew als Verds-Aliança Lliure Europea com eurodiputat independent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.