Política

Estat espanyol

El president del CGPJ rebutja la reforma que planteja Sánchez

Considera “aterridora” la possibilitat de retirar al Poder Judicial la capacitat de nomenar els magistrats del Tribunal Suprem i els Tribunals Superiors de Justícia

Guilarte demana evitar qualsevol influència del govern en el nomenament dels jutges

El president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha rebutjat aquest dijous la possibilitat de retirar a l’òrgan de govern dels jutges la capacitat de nomenar els magistrats del Tribunal Suprem i els Tribunals Superiors de Justícia. Guilarte ha reaccionat així a l’ultimàtum llançat ahir pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al PP per desbloquejar la renovació del CGPJ. El líder socialista ha advertit que si no hi ha acord abans de finals de mes, plantejarà una proposta que passa per revisar la potestat del Consell de realitzar els nomenaments de les altes instàncies judicials per fer-la “més objectiva i transparent”.

Guilarte ha resposta enviant avui a les presidències del Congrés i el Senat la seva pròpia proposta actualitzada del sistema de nomenament dels membres del Poder Judicial i els magistrats del Suprem. En el seu escrit, dona la benvinguda a Sánchez “al cercle” dels qui creuen que el problema radica en la fórmula d’elecció dels alts càrrecs judicials i consideren necessari sotmetre’ls als principis de mèrit i capacitat per davant dels “vicis de discrecionalitat” actuals. Però al mateix temps, adverteix que els nomenaments els ha de continuar fent el CGPJ per “imperatiu de la lògica constitucional més elemental”. Segons ell, la possibilitat treure la capacitat al Consell per nomenar els magistrats del Tribunal Suprem i dels Tribunals Superiors de Justícia és “aterridora” i una “solució d’oportunitat només justificada per la necessitat imperiosa de desallotjar-nos”.

En aquest sentit, demana evitar qualsevol influència del govern en la composició de la judicatura. “No és en cap cas admissible propiciar qualsevol zona d’influència del govern, sigui directament o s’emmascari a través d’organisme o comissió interposada”, alerta.

El magistrat recorda que abans de l’entrada en vigor de la Llei Orgànica del Poder Judicial els nomenaments els feia el Ministeri de Justícia. “No té cap sentit tornar a èpoques, si bé amb diferents protagonistes”, opina Guilarte.

Per Guilarte, “l’alternativa esbossada resultaria aterridora i directament encaminada a evitar qualsevol acord”. És per això que demana al president espanyol “aclarir aquest extrem” davant els “dubtes” que poden suscitar les seves paraules.

La proposta que el president del CGPJ ha remès avui a les Corts és una actualització de la que va enviar a l’abril. Hi planteja la solució del sorteig com la “més senzilla” per renovar l’òrgan de govern dels jutges. Per evitar “discrepàncies”, suggereix que els candidats surtin de “les llistes d’aspirants en vigor”, és a dir, els que ja han estat designats per les associacions i la carrera judicial.

Resolt el problema més immediat, Guilarte aposta per una fórmula a mig camí per al futur que eviti la “discrecionalitat actual”. En concret, els càrrecs governatius haurien de ser elegits per tots els membres de la carrera judicial del territori respectiu, és a dir, aquells sobre els que el Tribunal, Audiència o Sala tingui competències governatives. En el cas del Suprem, proposa que faci els nomenaments una comissió qualificada, composada majoritàriament per vocals i magistrats de l’alt tribunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.