Política

estats units

El Suprem dels EUA desestima el cas contra la píndola abortiva

El tribunal ha rebutjat el cas, però no ha fallat sobre el fons de la demanda, que podria tornar a presentar-se en el futur

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha desestimat aquest dijous per unanimitat un cas que tenia per objectiu prohibir en l’àmbit federal un medicament utilitzat en píndoles abortives. Aquest és el cas més important sobre drets reproductius des que fa dos anys els magistrats tombessin la protecció federal al dret a l’avortament.

Els magistrats han decidit que el grup de metges contraris a l’avortament que havia presentat la demanda –l’Aliança per a la Medicina Hipocràtica– per a prohibir la mifepristona, el medicament de les píndoles, no té dret a presentar el cas.

Aquesta era la posició que van defensar davant l’Alt Tribunal els fiscals del govern del president Joe Biden.

Amb aquesta decisió, el Suprem ha rebutjat el cas, però no ha fallat sobre el fons de la demanda, que podria tornar a presentar-se en el futur.

Un 60% dels avortaments als Estats Units es fan amb píndoles que contenen mifepristona, per la qual cosa la seva restricció limitaria encara més la interrupció de l’embaràs al país.

La demanda qüestionava els canvis de normativa duts a terme en 2016 i 2021 per l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, en anglès) que van fer que el medicament estigués disponible per correu i que fos receptat per un proveïdor de salut que no ha de ser un metge.

La demanda es va presentar en 2022 en un tribunal de Texas i el jutge Matthew J. Kacsma, designat per l’expresident Donald Trump i obertament oposat a l’avortament, va emetre una decisió preliminar invalidant l’aprovació del medicament i retirant la píndola del mercat.

L’agost de 2023, un tribunal d’apel·lacions va determinar que la mifepristona hauria de continuar sent legal, però va imposar importants restriccions al seu accés, la qual cosa va portar el cas al Suprem.

Han passat gairebé dos anys des que el Tribunal Suprem eliminés la doctrina ’Roe vs Wade’ que havia protegit l’avortament a escala nacional durant dècades. Des de llavors, prop de la meitat d’estats del país ha restringit o prohibit l’avortament i per això el ‘teleavortament’ s’ha convertit en la solució per a milions de dones.

La mifepristona és un dels dos medicaments utilitzats en un avortament amb medicaments i es combina amb el misoprostol per a interrompre un embaràs.

La mifepristona bloqueja la progesterona, hormona necessària perquè continuï l’embaràs, mentre que el misoprostol provoca contraccions uterines, la qual cosa fa que el cos expulsi el fetus.

Nombrosos estudis apunten que la combinació d’aquestes píndoles provoca un avortament complet en més del 99% de les pacients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.