Societat

Estats Units

El Suprem revoca la prohibició dels acceleradors de trets

La culata de xoc, que permet utilitzar un rifle semiautomàtic com una metralladora, va ser il·legalitzada el 2019 per l’aleshores president Donald Trump

El govern va prendre la decisió després de la massacre de las Vegas del 2017, en la que va ser utilitzat un fusell equipat amb aquest accessori

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha derogat la prohibició dels anomenats bump stocks o culata de xoc, un accessori que permet utilitzar un rifle semiautomàtic com una autèntica metralladora. La il·legalització d’aquest peça acceleradors des trets va ser introduïda el 2019, després que fos utilitzada en la massacre de las Vegas del 2017, en la que van morir gairebé una seixantena de persones que assistien a un festival de música country. Malgrat que la mesura va ser aprovada per l’aleshores president Donald Trump, la decisió del l’alt tribunal s’interpreta com un revés per a l’actual cap d’Estat, Joe Biden, que hi havia donat suport.

Els sis magistrats conservadors del Suprem s’han alineat per defensar que una llei aprovada fa gairebé cent anys per prohibir les metralladores no es pot estendre als fusells de repetició amb aquests acceleradores. El jutge Clarence Thomas ha afirmat que l’accessori no compleix amb la definició de “metralladora” de la Llei Nacional d’Armes de Foc, promulgada el 1934 per fer front a la violència dels gàngsters a l’era de la Prohibició, perquè “no dispara més d’un tret amb una sola activació del gatell”. “Un bump stock no converteix un rifle semiautomàtic en una metralladora, com tampoc ho fa un home armat que premi molt ràpidament el gallet”, ha il·lustrat Thomas.

Una de les tres magistrades progressistes, Sonia Sotomayor, ha replicat que “quan veig un ocell que camina com un ànec, neda com un ànec i claca com un ànec, l’anomeno ànec”. “Un rifle semiautomàtic equipat amb un bump stock dispara automàticament més d’un tret, sense recarrega manual, amb una sola funció del gallet. Jo d’això, igual que el Congrés, en dic metralladora”, ha reblat Sotomayor, que ha pres la rara mesura de llegir un resum del seu vot discrepant al tribunal.

La sentència dona la raó a la demanda d’un venedor d’armes de Texas que considerava il·legal la prohibició. El demandant, que va rebre el suport de l’Associació Nacional del Rifle, va al·legar que algú que dispara un rifle amb aquest accessori ha de posar “més esforç” que amb una metralladora. La culata de xoc substitueix la culta i el mànec estàndard d’un rifle i està dissenyada per aprofitar el retrocés dels trets perquè, sense moure el dit, el tirador pugui disparar centenars de bales per minut.

Però si bé la prohibició federal dels acceleradors ha quedat inhabilitada pel dictamen, aquestes peces continuaran sense estar disponibles a la majoria del país. A més, divuit Estats ja els han prohibit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.