Política

Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

L’exèrcit sud-coreà creu que el succés ha estat un “accident”

El Kremlin avança que Putin signarà amb Kim Jong-un un tractat d’associació estratègica

L’exèrcit de Corea del Sud ha disparat aquest dimarts trets d’advertència després que militars nord-coreans hagin creuat momentàniament la línia divisòria entre les dues corees. L’incident s’ha produït cap a dos quarts de vuit del matí hora local, quan entre vint i trenta soldats que aparentment feien obres a la zona desmilitaritzada (DMZ) han passat al sud la Línia de Demarcació Militar (MDL, per les sigles en anglès), segons fonts militars citades per l’agència Yonhap. Les forces sud-coreanes desplegades a la han realitzat diversos trets d’avís i han radiat missatges d’advertència, als quals els efectius de Pyongyang, que anaven carregats d’eines, han reaccionat fent marxa enrere cap al nord. Un portaveu de l’Estat Major Conjunt sud-coreà ha explicat que després dels trets no s’ha produït activitat “inusual” i ha apuntat que el traspàs dels soldats nord-coreans al sud de l’MDL sembla “accidental”. Fa només deu dies ja es va produir un incident similar, quan alguns militars nord-coreans van traspassar la línia divisòria.

La tensió entre Seül i Pyongyang ha augmentat en els últims mesos, sobretot després que a principis d’aquest any el règim nord-coreà decidís retirar de la seva Constitució la necessitat de la reunificació i declarés el sud com a principal enemic.

Tractat entre Moscou i Pyongyang

El succés es produeix poques hores abans de l’arribada a Pyongyang del president rus, Vladímir Putin, que viatja a Corea del Nord per realitzar la seva primera visita d’Estat per primera vegada en gairebé un quart de segle. El Kremlin ha avançat que Putin ha aprovat un projecte de tractat d’associació integral estratègica amb Corea del Nord, que preveu signar amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, durant la seva estada avui i demà a Pyongyang. Aquest futur tractat substituirà els signats el 1961, 2000 i 2001. L’assessor de política internacional de Putin, Yuri Uixakov, ha assegurat en declaracions recollides per l’agència Efe que l’acord tindrà en consideració “tots els principis universals del dret internacional” i “no tindrà caràcter de confrontació”. “No anirà dirigit contra cap país”, ha reblat.

Abans d’arribar a Corea del Nord, Putin ha fet una escala a la república de Iacútia, al nord-est de Rússia, on es reunirà amb les autoritats locals, treballadors i estudiants, segons l’agència russa Tass. I després de la visita a Pyongyang, el president rus viatjarà dimecres al Vietnam abans de tornar a Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.