Política

Estat espanyol

Sánchez proposa mesures per garantir la transparència dels mitjans de comunicació

El govern vol que revelin la seva propietat i qui els finança

El PP denuncia que l’executiu vol controlar la premsa per no haver de donar explicacions sobre els presumptes casos de corrupció que afecten l’entorn del president

El pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedro Sánchez, ha pre­sen­tat aquest dime­cres al Congrés dels Dipu­tats les línies mes­tres del paquet de mesu­res de “rege­ne­ració democràtica” que impulsa el seu govern. La ini­ci­a­tiva està cen­trada en apro­fun­dir en la trans­parència de l’admi­nis­tració però també en la els mit­jans de comu­ni­cació.

En aquest sen­tit, Sánchez ha avançat que el pla d’acció bus­carà garan­tir la trans­parència, plu­ra­li­tat i res­pon­sa­bi­li­tat dels mit­jans, perquè “sense mit­jans lliu­res no hi ha democràcia”. El govern pro­po­sarà modi­fi­car la Llei de Publi­ci­tat Ins­ti­tu­ci­o­nal per evi­tar que hi hagi mit­jans “que tin­guin més finançadors públic que lec­tors, i asse­gu­rar que no hi hagi par­tits polítics que com­prin línies edi­to­ri­als amb els diners de tots els con­tri­bu­ents”. És per això que esta­blirà nous estàndards de trans­parència, d’assig­nació de publi­ci­tat ins­ti­tu­ci­o­nal i de mesu­ratge d’audiències dels mit­jans pri­vats. Els mit­jans hau­ran de reve­lar per llei qui són els seus acci­o­nis­tes i qui­nes enti­tats o per­so­nes els finan­cen.

També plan­te­jarà meca­nis­mes enca­mi­nats a “pro­te­gir la inde­pendència edi­to­rial i els drets dels pro­fes­si­o­nals” i evi­tar que es vegin pres­si­o­nats per les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, i un nou con­trol de “defensa del plu­ra­lisme i la com­petència per evi­tar la con­cen­tració de mit­jans en poques mans”. A més, ha apun­tat a una reforma per “asse­gu­rar els drets dels mit­jans de comu­ni­cació davant les grans pla­ta­for­mes digi­tals”.

Segons Sánchez, es tracta sen­zi­lla­ment de trans­po­sar a la legis­lació espa­nyola el regla­ment euro­peu de lli­ber­tat de mit­jans de comu­ni­cació que pretén esta­blir meca­nis­mes per impe­dir ingerències polítiques, pro­te­gir els peri­o­dis­tes i les fonts i garan­tir la lli­ber­tat i plu­ra­lisme dels mit­jans. El líder soci­a­lista ha recor­dat que aques­tes direc­ti­ves han rebut al Par­la­ment Euro­peu el suport de totes les for­ces polítiques amb l’excepció de l’extrema dreta.

Aques­tes mesu­res ani­ran acom­pa­nya­des d’una “ampli­ació” de les capa­ci­tats de con­trol de la Comissió Naci­o­nal dels Mer­cats i la Com­petència (CNMC) i d’un paquet d’aju­des de 100 mili­ons d’euros de fons euro­peus per a la digi­ta­lit­zació dels mit­jans de comu­ni­cació. Aquest fons ser­virà perquè els mit­jans puguin desen­vo­lu­par eines que millo­rin la seva pro­duc­ti­vi­tat i la qua­li­tat infor­ma­tiva, i per reforçar-ne la ciber­se­gu­re­tat. Aquests diners els podran dema­nar tots els mit­jans, al marge de la seva línia edi­to­rial.

Un altre eix serà el reforçament dels drets a l’honor i la rec­ti­fi­cació de la ciu­ta­da­nia davant els mit­jans, perquè els mit­jans han de ser lliu­res i poder desen­vo­lu­par la seva pròpia línia edi­to­rial, però “els ciu­ta­dans s’han de poder defen­sar si hi ha calúmnies i acu­sa­ci­ons sense fona­ment”. El pre­si­dent del govern espa­nyol ha jus­ti­fi­cat les mesu­res perquè “la democràcia té el dret i l’obli­gació de defen­sar-se de les men­ti­des, la desin­for­mació, i les ingerències”. Ha recor­dat que la Cons­ti­tució ja parla de la neces­si­tat que els ciu­ta­dans rebin infor­mació “verídica” a través dels mit­jans. “La lli­ber­tat dels mit­jans és un pilar de la democràcia, i hem de garan­tir una premsa lliure, inde­pen­dent i plu­ral i defen­sar la tasca dels peri­o­dis­tes”, ha dit, perquè “els vells ene­mics amb noves eines com la intel·ligència arti­fi­cial i els pseu­do­mit­jans digi­tals”. Segons ha expli­cat, hi ha estu­dis que indi­quen que “el 90% dels espa­nyols es veu expo­sat a notícies fal­ses de manera recur­rent, i al 86% dels espa­nyols els costa dife­ren­ciar notícies autènti­ques i fal­ses”. “Cada any es pro­du­ei­xen a l’Estat milers de boles que es pro­pa­guen un 70% més ràpid que les notícies autènti­ques”, ha lamen­tat. Sánchez ha vin­cu­lat l’aug­ment de les notícies fal­ses al “vot de la ultra­dreta” i ha asse­gu­rat que “hi ha un vin­cle pro­vat entre la cir­cu­lació de boles i l’aug­ment de delic­tes d’odi”, així com “una relació entre cam­pa­nyes de desin­for­mació i la ingerència de potències estran­ge­res”.

Admi­nis­tració oberta

L’exe­cu­tiu també impul­sarà mesu­res de trans­parència i par­ti­ci­pació ciu­ta­dana amb una “estratègia naci­o­nal de govern obert”. Sánchez pre­sen­tarà als grups una nova llei “d’admi­nis­tració pública oberta” per ampliar “la qua­li­tat i quan­ti­tat de la infor­mació gover­na­men­tal”. “Volem fer del govern obert un pilar de la gestió pública”, ha pro­cla­mat.

L’últim eix del pla de rege­ne­ració passa per reforçar la “trans­parència” del poder legis­la­tiu i el sis­tema elec­to­ral. En aquest apar­tat, plan­teja refor­mar els regla­ments del Congrés i del Senat per “endu­rir les san­ci­ons als dipu­tats i sena­dors que no pre­sen­tin la seva decla­ració de béns i acti­vi­tats, o que ho fan amb infor­mació falsa o incom­pleta”. Així mateix, el govern vol que la Llei elec­to­ral obli­gui a cele­brar debats durant la cam­pa­nya elec­to­ral. A més, totes les enques­tes publi­ca­des hau­ran d’incloure la publi­cació de les dades i la meto­do­lo­gia.

Feijó a Sánchez: “La bola és vostè”

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Pedro Sánchez de voler censurar els mitjans de comunicació i d’intentar controlar-los davant les investigacions per suposada corrupció contra la seva dona, Begoña Gómez, el seu germà o el cas Koldo, que afecta el PSOE.

En la seva rèplica al discurs del president del govern espanyol al Congrés, el líder popular, el debat sobre la regeneració democràtica impulsada pel PSOE neix de la necessitat de Sánchez de desviar l’atenció dels escàndols que afecten el seu entorn polític i familiar. “No hi ha cap principi ni convicció, és una altra milonga més”, ha lamentat Núñez Feijóo. A parer seu, el cap del govern “no ha vingut a donar explicacions, ha vingut a evitar donar explicacions i intentar castigar per llei als mitjans de comunicació que informen sobre la presumpta corrupció que l’esquitxa”, ha afegit. “Deixi d’amenaçar amb la censura i contesti a cadascun dels dubtes que hi ha al seu voltant”, ha reclamat. “La bola més gran d’Espanya és vostè”, ha dit a Sánchez.

Núñez Feijóo ha advertit que el pla de regeneració democràtica anunciat per Sánchez pot derivar en el “major atac a la llibertat d’informació de la democràcia”. El polític gallec, que ha comparat la iniciativa amb “el nyap” de la llei del “només sí és que sí”, ha alertat que el govern vol imposar una “pseudodemocràcia” controlant l’acció de control i crítica dels periodistes i la premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.