Gran angular

Montserrat Cerqueda

Degana del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida (CGSB)

“Arribarà el dia que no podrem fer la feina per manca de talent”

Amb la digitalització, s’ exigeix resposta immediata a empreses i usuaris, cosa que sobrecarrega els professionals de la gestió

Els despatxos de graduats socials tenen molts problemes per localitzar persones que treballin en gestió

És el moment d’adequar el ritme de treball a un que les persones puguin assumir
L’administració s’ha d’adonar que la digitalització dels processos té un cost personal
Els graduats socials som una mica els eterns desconeguts, som al mig d’altres disciplines
Una reducció de la jornada laboral encara empitjorarà el problema de la manca de personal
La vos­tra pro­fessió està a mig camí entre dife­rents pro­fes­si­ons i encara hi ha una certa difi­cul­tat perquè sigui cone­guda.
Sí, som una mica “l’eterna des­co­ne­guda”. Ara com ara, a l’Estat espa­nyol hi ha tres pro­fes­si­ons jurídiques: els advo­cats, els pro­cu­ra­dors i els gra­du­ats soci­als. Aquests tres ope­ra­dors jurídics estem habi­li­tats per assis­tir a judi­cis i per rela­ci­o­nar-nos amb l’admi­nis­tració judi­cial amb les matei­xes con­di­ci­ons. El dret del tre­ball té uns estu­dis uni­ver­si­ta­ris pro­pis i únics, i el gra­duat social és la pro­fessió espe­ci­a­lit­zada en aquesta branca. Nosal­tres tenim un grau espe­ci­a­lit­zat en dret del tre­ball i Segu­re­tat Social. Anys enrere, abans del pla Bolo­nya, la nos­tra era una car­rera de tres anys, una diplo­ma­tura, men­tre que els advo­cats tenien una lli­cen­ci­a­tura, una car­rera supe­rior. Això ha fet que soci­al­ment hi hagi una per­cepció de desi­gual­tat. Tot i que ara estem equi­pa­rats, encara hi ha una lluita per ser reco­ne­guts al mateix nivell que els advo­cats.
I a la pràctica, qui­nes són les fun­ci­ons d’un gra­duat social? Què us dife­ren­cia d’un advo­cat labo­ra­lista?
En rea­li­tat, no hi ha gaire diferència. Els advo­cats labo­ra­lis­tes es dedi­quen prin­ci­pal­ment a la part jurídica de l’asses­so­ra­ment a l’empresa. Nosal­tres, a més de la part jurídica, també ens ocu­pem de la part tècnica, com la con­fecció de nòmines i con­trac­tes. Aquests aspec­tes són fona­men­tals per evi­tar con­flic­tes futurs.
Per què creus que els con­trac­tes de tre­ball no reben el mateix valor que altres con­trac­tes, com ara els de com­pra­venda d’un pis?
Pot ser per una qüestió cul­tu­ral o per la per­cepció que es té que un con­tracte de tre­ball és un sim­ple tràmit. També pot ser perquè un con­tracte de tre­ball és més freqüent en la vida d’una per­sona que un con­tracte de com­pra­venda. Les empre­ses, espe­ci­al­ment les mit­ja­nes i peti­tes, no sem­pre donen a aquests docu­ments la importància que merei­xen.
Aquesta des­pre­o­cu­pació per part de les empre­ses peti­tes creus que és un tema cul­tu­ral o és per falta de recur­sos?
És una com­bi­nació de fac­tors. Les empre­ses més peti­tes i mit­ja­nes sovint no seguei­xen el procés ade­quat per a la con­trac­tació. Això genera pro­ble­mes més enda­vant que es podrien haver evi­tat amb una mica més de temps i cura en la redacció dels con­trac­tes.
En un mer­cat labo­ral tan can­vi­ant com l’actual, quin paper creus que tenen els gra­du­ats soci­als?
El nos­tre paper és cada vegada més vital perquè l’admi­nis­tració exi­geix que les empre­ses es rela­ci­o­nin direc­ta­ment i telemàtica­ment amb ella. No totes les empre­ses estan pre­pa­ra­des per fer-ho, espe­ci­al­ment les més peti­tes. Nosal­tres som col·labo­ra­dors neces­sa­ris per garan­tir que tot es faci cor­rec­ta­ment. Des del Col·legi de Gra­du­ats Soci­als es fomenta molt la for­mació con­ti­nu­ada. Fem molts cur­sos al llarg de l’any perquè la nos­tra pro­fessió reque­reix estar sem­pre actu­a­lit­zada. Les lleis can­vien cons­tant­ment, i hem de pro­ces­sar aquesta infor­mació per adap­tar-la a les neces­si­tats de cada empresa.
Creus que el mer­cat labo­ral està molt mar­cat pels cor­rents ideològics dels governs?
Sí, defi­ni­ti­va­ment. Cada canvi de govern porta noves pro­pos­tes que s’han de legis­lar, i això fa que sigui un àmbit molt dinàmic. Però també és cert que les rela­ci­ons per­so­nals, que són la base de les rela­ci­ons labo­rals, estan en cons­tant evo­lució, la qual cosa genera noves neces­si­tats legis­la­ti­ves.
Durant la pandèmia, aquest dina­misme va ser espe­ci­al­ment evi­dent.
Sí, la pandèmia va ser una prova de foc. Ens vam tro­bar amb can­vis dia­ris i vam haver de ges­ti­o­nar una gran càrrega de tre­ball. La xarxa de suport que tenim entre els gra­du­ats soci­als va ser clau per poder tirar enda­vant en un moment tan com­pli­cat.
En alguna ocasió has par­lat de la sobrecàrrega de tre­ball en la pro­fessió. A què es deu aquesta situ­ació?
És una com­bi­nació de fac­tors. La pandèmia va ser un moment excep­ci­o­nal, però la sobrecàrrega ve també pel fet que el nos­tre àmbit està en cons­tant canvi, hi ha hagut una digi­ta­lit­zació en la relació amb l’admi­nis­tració que ho ha modi­fi­cat tot. És un pro­blema al qual no veiem fi, pro­vo­cat per uns reque­ri­ments de l’admi­nis­tració amb la fina­li­tat que tot esti­gui digi­ta­lit­zat. La imme­di­a­tesa que ens dema­nen impe­deix que nosal­tres, com a titu­lars, tant com els nos­tres emple­ats, puguem com­plir amb la con­ci­li­ació labo­ral i fami­liar. Lla­vors, el que vol acon­se­guir l’admi­nis­tració reper­cu­teix en la nos­tra qua­li­tat de vida i tre­ball. Què passa? Que, a con­seqüència del que estem vivint als des­pat­xos, els nous gra­du­ats o els no tan nous gra­du­ats no volen tre­ba­llar als des­pat­xos. I ara parlo més de gestió, de la gene­ració de con­trac­tes, nòmines, de la Segu­re­tat Social, que de la part jurídica. En la part jurídica també hi ha sobrecàrrega perquè els jut­jats estan sobre­sa­tu­rats, tenen els seus pro­ble­mes. De fet, ara estan tre­ba­llant molt en la medi­ació per tal d’alleu­ge­rir la càrrega dels jut­jats, però el tema de la gestió és que hi ha una pressió inso­fri­ble. Cada cop som més neces­sa­ris, però això també implica una major demanda i, sovint, una manca de talent per fer-hi front. L’admi­nis­tració ha tre­ba­llat amb motors informàtics molt potents que cre­uen infor­mació i ens sobre­car­re­guen amb reque­ri­ments a tota hora. A la nit, durant el dia, el dis­sabte, el diu­menge. Per evi­tar sobre­car­re­gar els ser­vi­dors, ens envien les noti­fi­ca­ci­ons el cap de set­mana. És clar que ens diuen “no les obriu fins dilluns”, però si tu tens una noti­fi­cació d’Hisenda, què fas? Vas a obrir-la perquè si no serà pit­jor quan en tin­guis més. I això, d’alguna manera, no et deixa des­can­sar men­tal­ment perquè tens la pressió cons­tant de les noti­fi­ca­ci­ons. Aquest és el pro­blema. Amb la digi­ta­lit­zació i l’excés de reque­ri­ments, s’ha des­bor­dat la pro­fessió. A més, hem d’estar alerta per­ma­nent­ment perquè hi pot haver un acci­dent labo­ral que hàgim de comu­ni­car.
I això pro­voca difi­cul­tats per tro­bar per­so­nes que vul­guin tre­ba­llar en gestió.
Sí, sí. I jus­ta­ment per aquest model de tre­ball. És clar, és per aquest model de tre­ball en el qual tot és imme­diat. Cada vegada és més imme­diat, volen la infor­mació imme­di­a­ta­ment. Les per­so­nes volem viure, que és nor­mal. Però viure amb aquesta pressió també aug­menta el risc d’error. I l’error val diners; aquests diners reper­cu­tei­xen sobre el des­patx. Sí que tens una asse­gu­rança de res­pon­sa­bi­li­tat civil, però si la uti­lit­zes massa sovint hi ha risc que no te la reno­vin. I d’alguna manera, tens el patri­moni, poc o molt, expo­sat sem­pre. Aquesta pressió no et deixa pen­sar tran­quil·lament, refle­xi­o­nar.
Ho veieu com un pro­blema greu?
Sí, és greu. Arri­barà el dia en què no podrem aten­dre els cli­ents perquè no tin­drem per­so­nal que ens ajudi. I si no hi ha pro­fes­si­o­nals que tre­ba­llin, no hi haurà docu­men­ta­ci­ons que es pre­sen­tin. O si ho acaba fent l’empresa, pot con­duir a errors, perquè les empre­ses no tenen capa­ci­tat d’estar al dia. Jo t’estic posant un extrem molt extrem, però la manca de per­so­nal és una rea­li­tat. Nosal­tres aquí al des­patx hi ha hagut èpoques que com que no teníem per­so­nal no hem accep­tat molts cli­ents.
Què pro­po­seu com a col·legi per solu­ci­o­nar aquest pro­blema?
Doncs l’únic camí és que l’admi­nis­tració s’adoni que hi ha per­so­nes dar­rere d’aquests motors informàtics. I que arriba un moment que no podem forçar més les per­so­nes. Un dels motius de l’aug­ment de l’absen­tisme labo­ral és aquest. Un per­cen­tatge molt ele­vat de l’incre­ment de les bai­xes labo­rals està vin­cu­lats a la pressió de la feina. Lla­vors, l’única manera és ade­quar el ritme de tre­ball a un que les per­so­nes puguin assu­mir.
Veieu alguna volun­tat per part de l’admi­nis­tració per fer aquesta adap­tació?
Ens diuen que sí, que ens ente­nen, però jo crec que no aca­ben de veure la rea­li­tat. L’admi­nis­tració dicta unes nor­mes, i després nosal­tres sabem les difi­cul­tats que hi ha per adap­tar-les a les empre­ses i fer-les com­plir. És molt com­pli­cat. La nos­tra feina no només és fer com­plir, sinó fer com­plir expli­cant a cada empresa com ho han de fer. Això té una com­ple­xi­tat molt més àmplia que la idea que té l’admi­nis­tració de dic­tar una norma i que s’adapti. Però això neces­sita per­so­nes per dur-ho a terme. Seria interes­sant que l’admi­nis­tració, abans de pro­moure nor­mes, ens cridés, als col·legis pro­fes­si­o­nals, con­cre­ta­ment als de gra­du­ats soci­als, si estem par­lant de tre­ball i Segu­re­tat Social. Per exem­ple, amb el tema dels fixos dis­con­ti­nus. No és el mateix un fix dis­con­tinu en una escola que en el sec­tor agrari. I aquí totes les acti­vi­tats amb tots els tre­ba­lla­dors, per més com­ple­xi­tat que hi hagi, les hem de fer igual.
Quin con­si­de­res que és el prin­ci­pal repte del mer­cat labo­ral a Cata­lu­nya?
El prin­ci­pal repte és tro­bar per­so­nes tre­ba­lla­do­res. Hi ha moltíssima demanda de per­so­nes i mol­tes fei­nes en què es dema­nen tre­ba­lla­dors i no n’hi ha. És una para­doxa perquè també tenim gent atu­rada i això afecta tots els sec­tors.
Pel que fa a la immi­nent imple­men­tació de la reducció de la jor­nada labo­ral, creus que s’hau­ria de par­lar pri­mer del còmput d’hores tre­ba­lla­des anu­als i no tant d’hores set­ma­nals?
Exacte, la legis­lació sem­pre pacta hores anu­als. I mol­tes empre­ses ja han millo­rat les con­di­ci­ons de les 40 hores set­ma­nals. Per tant, par­lar d’hores set­ma­nals pot ser enganyós, pot ser només un titu­lar polític.
Creus que la reducció de la jor­nada labo­ral podria aju­dar a resol­dre el pro­blema de falta de talent?
No, ho agreu­jarà. Perquè encara que l’empresa pugui assu­mir el cost de pagar el mateix amb menys hores, si redu­ei­xes una hora a set tre­ba­lla­dors, has de tro­bar una per­sona que faci la feina d’aque­lles set hores que has reduït. I si no tro­bem per­so­nal, com ho fem? Això com­pli­ca­ria encara molt més la situ­ació.

Perfil

A l’empresa i a l’acadèmia

Montserrat Cerqueda és graduada social des de fa més de 30 anys, diplomada en relacions laborals i dret, màster en gestió administrativa i presidenta del patronat de l’escola de relacions laborals i recursos humans adscrita a la Universitat de Lleida, on imparteix docència en el màster en direcció i gestió laboral. La degana del Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, Girona i Lleida (CGSB) és sòcia i directora de pimes i relacions institucionals de Teixidó Associats, una firma d’assessorament amb oficines a Lleida, Balaguer, Tàrrega i Ponts.

L’empresa disposa de més de 90 professionals de diferents disciplines, com ara graduats socials, advocats, economistes, gestors administratius, tècnics superiors en riscos laborals, corredors d’assegurances, enginyers i informàtics.

Montserrat Cerqueda ha estat, a més, des del juliol del 2023 la presidenta del Consell de Col·legis de Graduats Socials de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.