Política

guerra a europa

Zelenski reclama més compromís per part dels Estats Units

Els freqüents retards en el lliurament de les armes promeses han portat a una creixent decepció entre els ucraïnesos

Ucraïna espera més suport per a la fase cru­cial de la guerra, així com més clare­dat per part dels Estats Units sobre l’abast del seu com­promís.

Aquesta petició coin­ci­deix amb l’inici aquest dilluns de la visita que el pre­si­dent ucraïnès, Volodímir Zelenski, rea­liza als Estats Units, on té pre­vist pre­sen­tar el seu pla de victòria.

Els pròxims mesos seran deci­sius, ha subrat­llat el pre­si­dent ucraïnès a la seva arri­bada als Estats Units, on pre­veu abor­dar el seu pla amb el pre­si­dent Joe Biden i amb els dos can­di­dats pre­si­den­ci­als, així com amb líders d’altres països que han acu­dit a l’Assem­blea Gene­ral de Naci­ons Uni­des.

Segons Zelenski, Ucraïna sap què ha de fer per a der­ro­tar Rússia i acon­se­guir una pau justa, basada en el res­ta­bli­ment de la seva inte­gri­tat ter­ri­to­rial i en garan­ties de segu­re­tat.

No obs­tant això, la pre­gunta de si la deter­mi­nació dels ali­ats del país és igual que la seva pròpia volun­tat de llui­tar, que per­sis­teix mal­grat totes les difi­cul­tats acu­mu­la­des durant la guerra, roman oberta per a molts a Ucraïna.

Petició de clare­dat

“Els ame­ri­cans han de for­mu­lar clara­ment el prin­ci­pal objec­tiu del seu suport a Ucraïna. Una vegada que se sàpiga, tota la resta, les eines necessàries per a acon­se­guir-ho, que­da­ran clares”, ha decla­rat a Efe Olek­sandr Merezhko, cap de la Comissió d’Afers exte­ri­ors del Par­la­ment ucraïnès.

Al seu judici, la frase emprada sovint de fer cos­tat a Ucraïna “el temps que faci falta” con­ti­nua tenint poca substància.

Els Estats Units podrien posar fi als dub­tes rea­fir­mant el seu com­promís amb la imple­men­tació de la fórmula de pau ucraïnesa, ha asse­nya­lat el dipu­tat del par­tit gover­na­men­tal Ser­vi­dor del Poble.

Els freqüents retards en el lliu­ra­ment de les armes pro­me­ses han por­tat a una crei­xent decepció entre els ucraïnesos res­pecte a la fia­bi­li­tat dels seus socis.

Molts tenen expec­ta­ti­ves mode­ra­des res­pecte a un incre­ment en el suport mili­tar després de la visita de Zelenski, tot i que exis­teix l’espe­rança que l’ope­ració en Kursk i la reacció rela­ti­va­ment mode­rada de Rússia, que con­trasta amb les seves ame­na­ces nucle­ars, pot por­tar a Was­hing­ton a actuar amb major rapi­desa i atre­vi­ment.

Si Occi­dent no incre­menta el seu suport, Ucraïna seguirà cen­trada en reduir el poten­cial bèl·lic de Rússia ata­cant els magat­zems rus­sos de munició i altres objec­tius mili­tars, va escriure l’ana­lista Iván Kiric­hevski.

La capa­ci­tat d’usar míssils occi­den­tals de llarg abast con­tra el ter­ri­tori ene­mic seria par­ti­cu­lar­ment útil en aquest con­text.

Encara que els Estats Units ha dub­tat durant llarg temps sobre si ha d’aixe­car aquesta res­tricció, la decisió pot pren­dre-la el pre­si­dent sor­tint Biden després de les elec­ci­ons, quan tin­gui final­ment “les mans lliu­res”, va apun­tar Merezhko. “Espero que aviat mos­tri coratge polític”, va emfa­tit­zar el dipu­tat ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.