Llibres

Laura Huerga

Presidenta PEN Català

“M’agradaria molt poder reconduir aquest conflicte per la via del diàleg”

Laura Huerga Ayza (Barcelona, 1978) és editora de Raig Verd i escriptora. El 2022 va ser escollida pels socis com a presidenta del PEN Català. Parlem amb ella, la tarda de divendres 27 de setembre, sobre el conflicte amb Carme Arenas, que va heretar amb el càrrec.

El conflicte va començar el 2018, quatre anys abans que vostè fos presidenta del PEN Català...
Jo no era ni sòcia del PEN!
Ja s’ho va trobar damunt la taula. L’assumeix, però?
Ho assumeixo en la seva totalitat. És una actuació de consens amb la junta anterior i amb la junta amb la qual ens enfrontaven a les darreres eleccions. Tothom hi estava d’acord.
El jutge ha absolt Carme Arenas al·legant que hi ha partides econòmiques que no afecten el PEN i per això ho ha desestimat tot. Què en pensa?
El jutge també diu que desestima la demanda perquè algunes partides no estan demostrades, cosa que vol dir que n’hi ha que sí que ho estan. En comptes de fer una resolució parcial, el que ha fet és desestimar tota la demanda. Consultant-ho amb advocats, que també en tenim dins la junta, diuen que podria haver resolt parcialment però que ho ha desestimat tot al·legant que una part no procedia. Per tant, insisteixo, hi ha una part que sí que és pertinent.
Pensen recórrer la sentència?
Estem pendents d’una trobada amb el nostre advocat, però el més probable és que farem un recurs per aquelles parts que sí que són pertinents.
Creu que hi ha hagut una campanya de desprestigi contra Carme Arenas, com ella assegura?
No soc capaç de valorar això. Jo puc respondre per mi i sé que jo no ho he fet. En tot cas no tinc constància ferma que hagi estat així. Jo no vaig ni votar quan es va prendre la decisió de dur Carme Arenas a judici. Aquest conflicte l’he heretat.
La junta actual del PEN, doncs, no hi té res a veure?
No. Puc respondre per les persones que formen part de la junta actual del PEN i asseguro que hi ha hagut la màxima responsabilitat en aquesta qüestió i que no hi ha res personal. Hem donat continuïtat a una causa que estava oberta i hem sigut fidels al que els socis van demanar i van votar en assemblea. Per la resta, jo no puc opinar.
Sap quin és el cost de les costes del judici, que el jutge els condemna a pagar?
No ho sé, però crec que això es comunica en el moment que ja no hi ha recursos pendents i la sentència és en ferm. Vaja, que ara no es pot saber.
La sentència es va dictar el 5 de setembre i fins al 25 del mateix mes la junta del PEN no va enviar un comunicat intern als socis. Com és?
És probable que el nostre advocat tingués abans la informació de la sentència... El que puc assegurar és que, entre que se’ns va donar la informació i vam enviar el comunicat als socis, van passar quatre o cinc dies, no més, i amb un cap de setmana pel mig. La junta hem traslladat la informació als socis amb la màxima celeritat.
És possible que Carme Arenas contraataqui per la via judicial. No hi ha cap manera de reconduir això per la via del diàleg?
M’agradaria molt poder reconduir aquest conflicte per la via del diàleg, sobretot perquè el PEN Català som una entitat que es va crear per incentivar i estimular el diàleg entre escriptors, entre llengües, entre cultures. Ara bé, si hi ha una demanda per part de Carme Arenas perquè considera que és legítima, l’entomarem i la respondrem com sabem, amb responsabilitat i la consciència molt neta.
Sembla ser que tothom perd, com sol passar... Han pogut treure res de positiu?
Hi havia una certa activitat del PEN que, més enllà que sigui un delicte o no, que això ho decideix un jutge, hem canviat. La nova junta hem modificat certes dinàmiques, com ara que tenim un tarifari i tothom cobra el mateix; fem convocatòries obertes a les editorials i no es truca a ningú directament; mirem de variar els ponents; que la gent que viatja pel PEN no sigui sempre la mateixa... Uns canvis que considero positius i si tot aquest enrenou ha servit per això vol dir que el PEN mira endavant i amb actitud positiva. Amb tot, en benefici del PEN, no amago que m’agradaria poder tancar aquest tema el més aviat possible i de la millor manera possible per a tothom.

Comunicat intern del PEN Català

“Benvolguts socis, benvolgudes sòcies, 

Us escrivim en relació amb la reclamació econòmica a Carme Arenas que vam promoure davant els jutjats. En primera instància, el Jutjat de Sant Feliu de Guíxols ha desestimat la demanda.

El raonament del jutge es fonamenta en què no totes les quantitats reclamades impliquen un perjudici al PEN. Per això ha decidit no analitzar per separat quines partides van causar danys patrimonials a la nostra entitat. El jutge podria haver fet una estimació parcial, però no ho ha fet.

La Junta està estudiant com actuar, a l’espera d’una reunió amb l’advocat del PEN Català, Àlex Solà. Amb tota probabilitat la sentència serà recorreguda en apel·lació davant l’Audiència Provincial de Girona.

Us seguirem informant.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.