Política

tunísia

Els tunisians voten en unes eleccions presidencials sota sospita

El president Kais Said va suspendre el Parlament el 2021 i va fer aprovar una nova Constitució en un referèndum amb un 70% d’abstenció

Els col·legis elec­to­rals de Tunísia ja han obert per als més de 9 mili­ons de tuni­si­ans cri­dats a votar en les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als d’aquest cap de set­mana en les quals el pre­si­dent, Kais Said, opta a la ree­lecció davant dos can­di­dats, un dels quals és a la presó, segons informa Efe. En total, 9.753.217 de ciu­ta­dans, el 32,6% menors de 35 anys i un 50,4% de dones, dels quals 642.819 resi­dents a l’estran­gers (el 6,6% de l’elec­to­rat) voten des de diven­dres pas­sat en les repre­sen­ta­ci­ons diplomàtiques de 59 països. Els resul­tats finals està pre­vist que es cone­guin dime­cres.

Said, can­di­dat inde­pen­dent de 66 anys, va gua­nyar les pre­si­den­ci­als de 2019 en segona volta amb el 72,71% de suport i el 56,81% de par­ti­ci­pació, una mica més alta que el 48,98% que va acu­dir fa cinc anys a les urnes per ele­gir entre sis can­di­dats en la pri­mera ronda. El seu man­dat està mar­cat per la mani­o­bra del 25 de juliol de 2021 en què va sus­pen­dre el Par­la­ment i es va arro­gar plens poders amb l’objec­tiu de “rec­ti­fi­car” el curs revo­lu­ci­o­nari ini­ciat amb la Pri­ma­vera Àrab, segons va argu­men­tar. Con­si­de­rat com “un cop d’Estat” per part de l’opo­sició, Said va por­tar a referèndum una nova Cons­ti­tució, apro­vada amb el 70% d’abs­tenció, que ha con­so­li­dat un sis­tema ultra­pre­si­den­ci­a­lista. Said també ha estat acu­sat de con­tro­lar la Judi­ca­tura.

Dese­nes de dis­si­dents de tot l’espec­tre polític estan detin­guts i el clima de por s’ha estès entre els opo­si­tors que avui es divi­dei­xen entre el boi­cot o fer cos­tat al can­di­dat empre­so­nat Ayachi Zam­mel. Zam­mel, exdi­pu­tat de 47 anys, va ser detin­guts hores abans que es for­ma­litzés la seva can­di­da­tura i durant la cam­pa­nya elec­to­ral ha estat con­dem­nat en tres sentències a un total de catorze anys de presó per fal­si­fi­car sig­na­tu­res.

Zou­hair Magh­za­oui és el ter­cer can­di­dat, exa­liat de Said, que ha man­tin­gut un per­fil baix després de ser san­ci­o­nat per con­ce­dir entre­vis­tes a mit­jans inter­na­ci­o­nals per por de ser exclòs de la car­rera pre­si­den­cial.

El nou Par­la­ment, les fun­ci­ons del qual estan limi­ta­des en la nova Cons­ti­tució, va tirar enda­vant una reforma expressa de la llei elec­to­ral per reti­rar les com­petències elec­to­rals al Tri­bu­nal Admi­nis­tra­tiu, l’última ins­ti­tució con­si­de­rada inde­pen­dent, que va fallar a favor de l’admissió de tres des­ta­cats can­di­dats opo­si­tors, exclo­sos per la instància elec­to­ral (ISIE).

Human Rights Watch (HRW) va aler­tar dijous pas­sat que les auto­ri­tats tuni­si­a­nes han posat “sis­temàtica­ment un obs­ta­cle dar­rere l’altre perquè les elec­ci­ons no siguin jus­tes i perquè els can­di­dats de l’opo­sició no puguin fer cam­pa­nya lliu­re­ment”, va denun­ciar el sub­di­rec­tor per al Pròxim Ori­ent i el Nord d’Àfrica de HRW, Bas­sam Khawaja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.