Gran angular

Josep Solé

Director d’ERIA Estabanell Innovation Hub

“Les energètiques han de ser molt disruptives ara mateix”

“Les energètiques estan obligades a invertir molt en innovació per tal que puguem ser capaços de fer la transició energètica”

“La voluntat d’oferir benestar a la llar explica que les elèctriques incorporin a la seva oferta les telecomunicacions”

Vam pensar en la innovació oberta per incorporar noves tecnologies de manera immediata
Si volem arribar neutrals al 2050, el món haurà d’invertir 4,5 bilions de dòlars anuals en energia
Estabanell es proposa en els pròxims anys créixer més enllà del seu territori històric

Fa pocs dies, Eria, el vehi­cle de capi­tal de risc cor­po­ra­tiu del grup energètic i de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons Esta­ba­nell, cele­brava el Demo Day, en què qua­tre start-ups del sec­tor energètic pre­sen­ta­ven els seus pro­jec­tes d’inno­vació. Josep Solé ens parla de com Esta­ba­nell vol esti­mu­lar la inno­vació a través del seu pro­grama d’inno­vació.

Quina neces­si­tat tenia Esta­ba­nell de crear Eria?
Esta­ba­nell té un depar­ta­ment d’inno­vació interna, creat ara fa sis anys per posar-hi una mica de pro­to­col. És un depar­ta­ment molt enfo­cat a pro­jec­tes euro­peus de recerca, en estats d’evo­lució de pro­jec­tes verds, amb la qual cosa costa molt que aquests pro­jec­tes puguin impac­tar a curt i a mitjà ter­mini en el negoci de l’empresa. Així que vam pen­sar a tro­bar un meca­nisme per acce­le­rar la incor­po­ració d’inno­vació de manera més ràpida, i així vam crear un depar­ta­ment d’inno­vació oberta, que està en con­tacte amb el sis­tema empre­ne­dor extern, per incor­po­rar nous pro­duc­tes, noves tec­no­lo­gies i nous pro­ces­sos a l’orga­nit­zació
.
Quins avan­tat­ges ofe­rei­xen els pro­gra­mes de capi­tal de risc cor­po­ra­tiu?
El capi­tal de risc cor­po­ra­tiu, que bàsica­ment és posar en con­tacte una cor­po­ració esta­blerta amb tot l’eco­sis­tema empre­ne­dor, és una pràctica que aquí ja han incor­po­rat empre­ses com Telefónica i Endesa. Nosal­tres som dels pri­mers, en el seg­ment d’empresa mit­jana, a incor­po­rar aquests pro­gra­mes. Nosal­tres en tenim dos. L’un és d’acce­le­ració, en què acom­pa­nyem start-ups poc madu­res però que ja tenen un pro­jecte, un pro­to­ti­pus, perquè facin créixer el seu pro­ducte en clau tècnica, a més de fer madu­rar el seu enfo­ca­ment a mer­cat i la gestió de la soci­e­tat. En l’altre pro­grama, ens asso­ciem amb start-ups més madu­res que neces­si­ten tes­tar en un entorn real la seva pro­posta de valor.
En inno­vació oberta, és més impor­tant adop­tar una tec­no­lo­gia que el fet que sigui pròpia?
És així. Cal que siguin idees inno­va­do­res que apor­tin a la com­pa­nyia nous pro­duc­tes, una millora de pro­ces­sos, i que aca­bin reper­cu­tint en el que volem, un millor ser­vei al cli­ent final. I com que som en un entorn d’inno­vació oberta, després la com­petència també les pot adop­tar. Les start-ups poden tre­ba­llar amb nosal­tres i amb un altre en paral·lel.
Podríem par­lar d’aquests pri­mers pro­jec­tes del pro­grama, els de Zenit, Atom H2, Ahy­res i Cle­ver Social Devi­ces.
Vam plan­te­jar rep­tes en cada ves­sant del negoci de l’ener­gia, és a dir, gene­ració, dis­tri­bució i comer­ci­a­lit­zació. Cle­ver Solar Devi­ces, enfo­cada a la gene­ració foto­vol­taica, ha desen­vo­lu­pat una solució híbrida, entre pro­gra­mari i maqui­nari, per opti­mit­zar el man­te­ni­ment d’ins­tal·laci­ons solars. Per­met detec­tar, amb la ins­tal·lació de sen­sors sota les pla­ques solars con­nec­tats a un pro­gra­mari, si hi ha alguna falla o es pot pro­duir en el futur. Així es pot moni­to­rar contínua­ment l’estat de grans parcs foto­vol­taics. Pel que fa a la banda de la dis­tri­bució, Ahy­res ha desen­vo­lu­pat un pro­gra­mari que auto­ma­titza els plans de vol de drons que es fan ser­vir per con­tro­lar des de l’aire l’estat de les xar­xes elèctri­ques. Es pre­car­rega al dron la zona que es vol foto­gra­fiar o car­to­gra­fiar, i el dron fa el seu pla de vol, sense inter­venció humana. AtomH2 ha desen­vo­lu­pat un sis­tema d’emma­gat­ze­matge d’hidro­gen com a com­bus­ti­ble, d’una manera molt més efi­ci­ent, ja que es pot emma­gat­ze­mar a baixa pressió, i això per­met un trans­port més sen­zill. La dar­rera d’aques­tes start-ups, Zenith, ha desen­vo­lu­pat un pro­gra­mari, una pla­ta­forma al núvol, per ges­ti­o­nar les comu­ni­tats energètiques. Ges­ti­ona tota la cadena de valor: l’atracció de pos­si­bles cli­ents, l’assig­nació a cada cli­ent del que li cor­res­pon de con­sum i tot el cicle de fac­tu­ració.
També esteu impul­sant un pro­grama d’empre­ne­do­ria interna.
A més de tenir com a objec­tiu cap­tar start-ups de fora, també cre­iem que hi ha conei­xe­ment a la casa per desen­vo­lu­par tec­no­lo­gia. Som 250 per­so­nes amb molta experiència i conei­xe­ment. La idea és gene­rar idees perquè es mate­ri­a­lit­zin en pro­jec­tes i, si esca­len, crear una spin-off en el si d’Esta­ba­nell. De fet ja se n’ha creat una, Energy in the Cloud, per ope­rar les xar­xes de dis­tri­bució mit­jançant dis­po­si­tius d’electrònica de potència.
El futur de les energètiques és gene­rar contínua­ment inno­vació?
Jo diria que el pre­sent. És una neces­si­tat per a les energètiques apos­tar per la inno­vació. El món de l’ener­gia està actu­al­ment en una dis­rupció enorme. Perquè, d’una banda, tenim les impo­si­ci­ons dels Acords de París per asso­lir la neu­tra­li­tat energètica el 2050, i man­te­nir l’incre­ment de tem­pe­ra­tura als 1,5 ºC a finals d’aquest segle, cosa que és com­pli­cada si no es pre­nen acords més res­tric­tius dels que hi ha ara. Això obliga les energètiques a inver­tir molt en inno­vació per tal que puguem ser capaços de fer una tran­sició energètica, és a dir, gene­rar el màxim d’ener­gia reno­va­ble pos­si­ble. A l’Estat espa­nyol s’ha fixat un 89% de reno­va­bles per al 2030, i crec que anem pel bon camí, perquè ja hi ha un mix de reno­va­bles del 60%. Aquí s’està fent bé la feina, però, és clar, això és un pro­blema glo­bal. D’altra banda, tenim les xar­xes de dis­tri­bució, que han de can­viar la manera de tre­ba­llar. Esta­ven pen­sa­des per tre­ba­llar de manera uni­di­rec­ci­o­nal, amb un cen­tre de gene­ració, un seguit de cables i trans­for­ma­dors i tots els usu­a­ris al final. Ara, a més dels cen­tres de gene­ració contínua, com cen­trals tèrmi­ques o nucle­ars, tenim fonts d’ener­gia inter­mi­tents, la solar només fun­ci­ona quan fa sol, i l’eòlica, si bufa el vent. I això és difícil de pre­dir, genera estrès a la xarxa i, per evi­tar-ho, cal recórrer a les bate­ries, on cal inno­var molt perquè acon­se­gui­ran apla­nar la corba de gene­ració, la qual, si abans anava de les deu del matí a les cinc de la tarda, ara interessa que sigui de 24 hores. A més, els usu­a­ris estan injec­tant ener­gia a la xarxa. El que abans era un con­su­mi­dor pas­siu, ara és un con­su­mi­dor actiu que genera ener­gia que con­su­meix ell en funció de si és o no a casa, i per tant bolca l’ener­gia a la xarxa. I si té pla­ques, el dis­tribuïdor no sap quan bolca, si té pla­ques i no té bate­ria. També hi ha l’efecte del cotxe elèctric. Tot això impacta en les xar­xes de dis­tri­bució, que s’han de digi­ta­lit­zar i sen­so­rit­zar. És un impacte bru­tal en clau d’inversió. Si ara mateix la inversió en ener­gia a escala glo­bal és d’1,5 bili­ons de dòlars anu­als, per arri­bar al 2050 neu­trals ho hem de mul­ti­pli­car per tres; estem par­lant de 4,5 bili­ons.
I tenim un dèficit en elec­tri­fi­cació.
Per acon­se­guir la tran­sició energètica, no només hem de gene­rar ener­gia reno­va­ble, sinó que l’hem de fer efi­ci­ent. Hi ha molts pro­ces­sos que mal­gas­ten ener­gia; només cal veure la quan­ti­tat de cases mal aïlla­des que tenim. I hem d’elec­tri­fi­car el trans­port. El gran trans­port de moment no l’estem elec­tri­fi­cant, perquè no hi ha ni la tec­no­lo­gia ni l’eco­no­mia d’escala per fer-ho, i en cotxe elèctric, aquí som molt lluny dels països nòrdics i de la Xina. I el sec­tor resi­den­cial s’ha d’elec­tri­fi­car també pel que fa a la cli­ma­tit­zació.
Les energètiques volen gua­nyar mar­ges mit­jançant la inno­vació?
Els mar­ges estan molt res­trin­gits pel preu de com­pra de l’ener­gia, i és obvi que bus­quen tec­no­lo­gies que els aju­din a millo­rar els mar­ges i a ofe­rir millors ser­veis al cli­ent final. Una manera de millo­rar els mar­ges és pro­duir-te tu mateix l’ener­gia, per no anar al mer­cat majo­rista, on obtindràs mar­ges rela­ti­va­ment bai­xos. Des d’Esta­ba­nell estem tre­ba­llant per poder gene­rar nosal­tres el 50%, com a mínim, de l’ener­gia que con­su­mei­xen els nos­tres cli­ents.
Qui­nes altres assig­na­tu­res pen­dents tenim, en la tran­sició energètica?
A banda del que hem comen­tat d’inver­tir més en reno­va­bles i avançar en l’elec­tri­fi­cació, cal con­su­mir menys. L’eficiència energètica serà fona­men­tal. I això voldrà dir inver­tir-hi molt, perquè bona part de la ine­ficiència energètica ve del con­sum de les llars. Totes les noves pro­mo­ci­ons d’habi­tat­ges ja estan dota­des de sis­te­mes de cli­ma­tit­zació efi­ci­ents, com l’aerotèrmia, però què passa amb tot el parc d’habi­tatge antic que cal fer més efi­ci­ent? I si hem d’elec­tri­fi­car, ho hem de fer sent més efi­ci­ents. A la llar, en la cli­ma­tit­zació, sobre­tot en aire con­di­ci­o­nat, si no inver­tim en sis­te­mes efi­ci­ents per subs­ti­tuir màqui­nes de fa vint anys, no ani­rem bé.
Quin paper tindrà la intel·ligència arti­fi­cial (IA) en ener­gia?
Hi veiem molts usos. Ja estem pro­vant a la xarxa fer pre­vi­si­ons via IA de la pro­ducció de les plan­tes foto­vol­tai­ques, i així es poden fer més efi­ci­ents els pro­ces­sos de qui rep aquesta gene­ració, que són les dis­tribuïdores. Si ens n’anem a la comer­ci­a­lit­zació, les dades ens han de per­me­tre conèixer millor els cli­ents, perquè al final cada cli­ent és un món. A par­tir de les dades del cli­ent, ja sigui en ener­gia com en tele­co­mu­ni­ca­ci­ons, li podem ofe­rir els ser­veis que real­ment neces­sita i no aquells que estem acos­tu­mats a ofe­rir-li. En dis­tri­bució, la IA ens pot ser­vir per fer man­te­ni­ments pre­ven­tius.
Com valora la capa­ci­tat de gene­rar conei­xe­ment de Cata­lu­nya a través de les seves ‘start-ups’?
Cata­lu­nya és un hub molt impor­tant d’inno­vació a par­tir de les start-ups, el millor del sud d’Europa i el sisè de tota la UE, segons alguns estu­dis. Tenim més de 2.100 start-ups, que gene­ren més de 20.000 llocs de tre­ball, així que és un pol impor­tant d’inno­vació. I també tenim cen­tres de recerca uni­ver­si­ta­ris molt potents. El que falta és enllaçar tot aquest conei­xe­ment que es genera a les uni­ver­si­tats i als cen­tres de recerca per crear start-ups, com passa als Estats Units, on tenen molta menys aversió al risc. Aquí es gene­ren spin-offs, però encara estem en el vintè lloc, a escala euro­pea. Pel que fa al sec­tor de l’ener­gia, al vol­tant d’un 10% són energy tech, un per­cen­tatge que podríem con­si­de­rar relle­vant, però cal insis­tir que hem de poten­ciar la trans­ferència tec­nològica.
Per què una elèctrica també ofe­reix tele­co­mu­ni­ca­ci­ons?
A Esta­ba­nell, el nos­tre objec­tiu és ofe­rir ser­veis de benes­tar a la llar. En l’àmbit resi­den­cial, el ser­vei de benes­tar inclou ofe­rir l’ener­gia que neces­si­tis, que sigui verda i que l’ús que en facis sigui efi­ci­ent. Però, a més, tu, quan ets a casa, no pots viure sense inter­net, ja sigui per veure les sèries que t’agra­den o, si fas tele­tre­ball, per tenir plena dis­po­ni­bi­li­tat de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons. A més, hi pots afe­gir un ser­vei d’alarma, que també et pot donar benes­tar. El que fem nosal­tres és empa­que­tar tots aquests ser­veis sota un mateix proveïdor. Així, el cli­ent sap que té una empresa pròxima que li pot donar tots aquests ser­veis per al seu benes­tar a la llar. No seria tant una via per cap­tar més massa de cli­ents com per fide­lit­zar. Si ofe­rei­xes un ser­vei bo, a un preu atrac­tiu, perquè nosal­tres no ens posi­ci­o­nem com a líders en preus bai­xos, tens una con­junció per­fecta.
Aspi­reu a créixer?
Sí. Pel que fa a la comer­ci­a­lit­zació, volem anar més enllà del ter­ri­tori històric on sem­pre hem estat, que és Gra­no­llers i l’eix de la C-17. Ara aspi­rem a superar aquests límits. De fet, nosal­tres podem comer­ci­a­lit­zar ener­gia més enllà de la nos­tra xarxa. Encara no ens hem fixat un sos­tre. Jus­ta­ment el 2025 dis­se­nya­rem un pla estratègic de tres a cinc anys en què defi­ni­rem on volem arri­bar, per qui­nes tec­no­lo­gies volem apos­tar i si volem diver­si­fi­car, també.

Perfil

Al capdavant de projectes estratègics

Enginyer de telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Josep Solé i Ferrando té, a més a més, formació en ciències empresarials, que va obtenir a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i a Esade, on va cursar el programa de direcció d’empreses. Acumula més de 20 anys d’experiència en els sectors de telecomunicacions i energia, en què ha aplicat els seus coneixements en innovació, intraemprenedoria i estratègia empresarial. Ha liderat projectes importants tant en l’àmbit nacional com internacional, tot combinant la seva experiència tècnica amb habilitats executives per impulsar el creixement i la transformació d’empreses en entorns dinàmics i altament competitius. Al llarg de la seva trajectòria, ha ocupat llocs de rellevància estratègica en empreses com Aggaros, Swisscom Hospitality Services i ONO, on ha contribuït en tasques com ara desenvolupament de productes, planificació estratègica, anàlisi de mercats i gestió operativa. Des del mes de gener d’enguany, ocupa el càrrec de director d’Eria Estabanell Innovation Hub, des d’on identifica oportunitats estratègiques d’innovació oberta i fomenta la innovació empresarial dins del grup. Anteriorment havia dirigit Impulsa, la unitat residencial d’Estabanell, on va dissenyar i implementar estratègies clau per a l’expansió del negoci de telecomunicacions i energia. Així mateix, havia estat director d’E-Phos Digital, un operador de telecomunicacions propietat del grup Estabanell especialitzat a oferir serveis d’internet d’alta velocitat, telefonia i TV. Solé es distingeix pel seu compromís amb el desenvolupament sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.