Política

estat espanyol

Pedraz allibera a Claudio Rivas, l’empresari que va anar a presó amb De Aldama

Era l’únic dels investigats pel cas Hidrocarburs que continuava a la presó provisional per aquesta causa

El jutge San­ti­ago Pedraz ha dei­xat en lli­ber­tat, a petició de la Fis­ca­lia Anti­cor­rupció, a l’empre­sari Clau­dio Rivas, l’únic dels inves­ti­gats pel cas Hidro­car­burs que roma­nia a la presó pro­vi­si­o­nal per aquesta causa després de l’excar­ce­ració del seu soci Víctor de Aldama.

En un acte, Pedraz assu­meix la petició d’Anti­cor­rupció amb l’argu­ment que han trans­cor­re­gut més de dos mesos del seu ingrés a la presó, el pas­sat 10 d’octu­bre, i atès que ja “han estat prac­ti­ca­des diver­ses diligències de prova, havent-se avançat en l’estudi de les evidències digi­tals inter­vin­gu­des, la qual cosa ha permès la pràctica de noves diligències i apro­fun­dir en la recerca”.

A l’ésser la Fis­ca­lia l’única acu­sació en aquesta causa, que roman sota secret, Pedraz ha d’acce­dir a dei­xar-lo en lli­ber­tat amb les mesu­res cau­te­lars sol·lici­ta­des per Anti­cor­rupció: com­pa­rei­xen­ces set­ma­nals en el jut­jat, pro­hi­bició de sor­tir d’Espa­nya i lliu­ra­ment del pas­sa­port, així com l’obli­gació de fixar un domi­cili.

La seva posada en lli­ber­tat coin­ci­deix amb la detenció i poste­rior posada en lli­ber­tat per part d’agents de la Uni­tat Cen­tral Ope­ra­tiva (UCO) de la Guàrdia Civil d’una altra de les pre­sump­tes impli­ca­des en aquests fets, l’empresària Car­men Pano, que va asse­gu­rar haver lliu­rat 90.000 euros en la seu del PSOE per encàrrec de De Aldama, el comis­si­o­nista del cas Koldo.

Al cos­tat d’ella van anar també detin­guts la seva filla, Leo­nor González Pano, un pre­sumpte tes­ta­ferro de De Aldama, Luis Alberto Esco­lano, que va ser qui va sig­nar el con­tracte de llo­guer del pis que va gau­dir una dona rela­ci­o­nada amb l’exmi­nis­tre de Trans­ports José Luis Ábalos, i un altre supo­sat soci, Car­los del Cas­ti­llo.

Tots qua­tre van que­dar en lli­ber­tat sense arri­bar a ser posats a dis­po­sició judi­cial després que els agents regis­tres­sin els seus domi­ci­lis i empre­ses a Madrid, Sara­gossa, Sevi­lla i Toledo en el marc d’aquesta causa en la qual s’inves­tiga un pre­sumpte frau de 182 mili­ons d’euros en l’IVA d’hidro­car­burs.

Quan De Aldama va ser posat en lli­ber­tat després de la seva con­fessió en el cas Koldo, Rivas va dema­nar sense èxit ser excar­ce­rat, en opo­sar-se a això Anti­cor­rupció amb l’argu­ment que el comis­si­o­nista havia com­pa­re­gut voluntària­ment davant la Justícia i havia apor­tat dades relle­vants per a l’escla­ri­ment dels fets.

Segons va asse­nya­lar lla­vors el fis­cal, Rivas per­sis­tia en la seva acti­tud de negar qual­se­vol vin­cu­lació amb els fets inves­ti­gats mal­grat els indi­cis que cor­ro­bo­ren “no sols la seva par­ti­ci­pació, sinó que ocupa un paper direc­tor en la seva exe­cució”.

Ara, per con­tra, Anti­cor­rupció con­si­dera que s’han pogut prac­ti­car “deter­mi­na­des diligències de prova que han permès avançar en la inves­ti­gació, con­fir­mar indi­cis i iden­ti­fi­car (...) comp­tes o pro­duc­tes finan­cers situ­ats a l’estran­ger”, la qual cosa per­met la seva excar­ce­ració.

Pedraz atri­bu­eix als tres detin­guts a l’octu­bre –De Aldama, Rivas i la ger­mana d’aquest, María Luisa Rivas– delic­tes de per­ti­nença a orga­nit­zació cri­mi­nal, blan­queig de capi­tals i con­tra la Hisenda pública i un frau esti­mat en 182,5 mili­ons d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.