Ciència
Jordi Ribas
Vicepresident de Microsoft, responsable del cercador Bing i d’intel·ligència artificial
“Espero un bon equilibri en la IA entre regulació i innovació”
Treballa amb Mustafa Suleyman i dirigeix els projectes de Microsoft AI que inclouen Bing, Copilot, Edge, MSN i els models d’IA
Va llançar la primera versió de Copilot i és el català més rellevant de la IA: “Europa ha de veure si els esforços regulatoris són efectius”
GPT-4 ja funcionava en català, i els xatbots tradueixen fàcilment. Parlarem català amb gent d’altres idiomes
Barcelona està ben posicionada amb el Supercomputing Center i ‘hubs’ d’R+D d’IA com el nostre
Treballem en agents d’IA, uns xatbots que actuen constantment i que podrien millorar molts processos
No veig encara cap producte que s’apropi a la definició d’intel·ligència artificial general
Jordi Ribas (Manresa, 55 anys) és vicepresident de Microsoft i responsable del seu cercador i d’intel·ligència artificial. Lidera els equips d’enginyeria, producte i creixement de Bing a tot el món. El seu equip va llançar Copilot i duu la innovació i competència a la cerca i la IA per desbancar Google. És autor de més de 50 publicacions tècniques i de recerca, i vint patents. És el català més rellevant de la IA.
Fa tres dècades que viu als Estats Units. Té ganes de tornar a casa o ara és quan més interessant està la seva carrera?
Fa gairebé 35 anys que visc als Estats Units. M’encanta tornar al nostre país per molts motius, sobretot per veure els amics d’infància i de la universitat. Un dels meus equips és a Barcelona i el visito sempre que puc, però la meva família, inclosa la mare, viu amb mi als Estats Units.
Com veu Europa, amb tanta regulació sobre la IA? Creu que estem perjudicant la innovació o és una posició raonable?
La regulació en IA és molt important. Com qualsevol tecnologia, es pot utilitzar amb fins positius i negatius, i la legislació pot reduir els riscos. Per exemple, el reconeixement facial ha permès que milers de nens perduts es retrobin amb els seus pares en un projecte en què treballem amb una ONG a la Xina. Aquesta mateixa tecnologia, però, també es pot utilitzar per vigilar la població, i és important que les lleis ens garanteixin el dret a la privacitat. A Europa la regulació de la IA és intensa i exigeix despeses i esforços addicionals. Cal que siguin efectius. La intenció és bona, però les empreses es plantegen si val la pena llançar alguns avenços d’IA a la UE. Avui els Estats Units ofereixen un millor equilibri entre regulació i innovació.
Amb el retorn de Donald Trump, com s’imagina els propers anys als Estats Units amb la IA? Desregularà per competir amb la Xina o serà més conservador?
És difícil saber-ho. Hi ha molts factors que hi influiran, com per exemple Elon Musk, que en aquests moments és un conseller proper a Trump. Musk ha invertit i desenvolupat molta tecnologia d’IA en les seves companyies i l’any passat va fundar xAI, on vol innovar i avançar en IA ràpidament. Espero que hi hagi un bon equilibri entre regulació i innovació.
Microsoft té un centre a Barcelona. Ara l’Estat i Catalunya aposten pels xips i el Barcelona Supercomputing Center. S’imagina treballant a Catalunya?
Barcelona està ben posicionada en l’àmbit públic i privat amb el Supercomputing Center i els hubs d’R+D d’IA com el nostre. El nostre hub d’R+D ja té més de 200 enginyers de Microsoft. La seva feina és al mateix nivell del que fan als EUA i dels meus equips de l’Índia i la Xina. Amb milers de persones distribuïdes pel món, m’és més pràctic liderar-les des dels Estats Units. La meva dona és americana i els fills viuen a Los Angeles i Chicago. No obstant això, no ho descarto en el futur. Ella està enamorada del nostre país i ja ha après català i castellà.
Si fos consultat pels líders europeus i catalans, què els recomanaria perquè no perdem el tren i competim en clau global?
Els recomanaria que busquessin un equilibri entre regulació i innovació en la IA, com als Estats Units, i que inverteixin en IA a llarg termini. També és important atraure inversions de companyies estrangeres com Microsoft, on espanyols i catalans puguin exercir R+D de primer nivell. En el futur, alguns d’ells crearan les seves pròpies grans empreses d’IA al nostre país. Quan va començar Microsoft Research a la Xina, no existien empreses com Alibaba, Baidu i Tencent. La gent no sap que molts dels seus executius sorgeixen a Microsoft Research.
Creu que la francesa Mistral AI és un accident o això hauria de ser més comú? Com valora la relació entre Microsoft i Mistral AI?
Mistral és un exemple a seguir pel que fa a innovació. Els seus models d’IA són molt competitius, i una de les opcions que oferim al núvol de Microsoft Azure. També utilitzem Mistral en alguns components de Bing. No tinc clar quin serà el model de negoci si continuen amb open source, ja que les inversions per al futur de la IA són enormes.
Quina relació té amb Mustafa Suleyman i Satya Nadella?
Mustafa va ser cofundador de Deepmind, va estar uns anys a Google i ara és el meu responsable directe i CEO de Microsoft AI. Reporta a Satya Nadella, CEO de Microsoft. Treballo a prop d’ells, sobretot amb Mustafa, i la relació és molt bona.
Quins són els cinc noms més rellevants de la IA en clau global?
Hi hauria d’incloure els pares de Deep Learning per les seves contribucions fonamentals en la IA: Geoffrey Hinton, Yoshua Bengio i Yan LeCunn. Encara recordo com molts investigadors d’IA més tradicionals s’oposaven a ells. Tots tres van tenir molta convicció en els seus mètodes i van demostrar tenir raó. Van rebre el premi Turing el 2018, que és equivalent al premi Nobel per a la computació. I Hinton ha rebut aquest any el premi Nobel de Física. La IA generativa d’avui no hauria avançat tant sense líders amb el coratge d’invertir a gran escala i, per això, hi inclouria Satya Nadella, que va tenir la visió d’invertir a OpenAI quan molts dubtaven si valia la pena. Allà va començar la revolució, primer, amb ChatGPT i, després, el nostre Bing Chat i Copilot amb GPT-4. Els xatbots i models d’altres companyies van aparèixer més tard. Hi ha altres investigadors com ara Andrew Ng i líders empresarials com Sam Altman que estan fent contribucions excel·lents. Per als lectors d’El Punt Avui, destacaria Oriol Vinyals, un fora de sèrie en IA i també català.
Quins perfils seran els líders de la IA en els propers anys?
Hi continuarà havent líders amb perfil empresarial i en recerca, i també n’hi haurà en desenvolupament de productes avançats, que és on jo intento contribuir.
Vostè és més tecnooptimista o altruista tecnològic?
Potser soc més altruista tecnològic. Quan em llevo al matí, em motiva intentar millorar el món amb productes innovadors.
A Catalunya estem preocupats pel futur de la llengua. La IA és una oportunitat o una amenaça per a llengües minoritzades?
Espero que sigui una oportunitat. Des del principi, GPT-4 ja funcionava en català, i avui dia els xatbots funcionen en moltes llengües i poden traduir fàcilment d’una a una altra. Aviat podrem parlar català amb gent que parli qualsevol altre idioma.
Vostè ha estat determinant per ficar Microsoft en la partida de la IA. A partir de quin projecte s’esdevé la gran jugada en IA per superar els competidors?
Microsoft ha estat pionera en IA des de fa molts anys. Als anys noranta, el nostre fundador, Bill Gates, ja va dir: “Els ordinadors podran veure, sentir i parlar. Reconeixeran escrits i gestos. Seran capaços d’aprendre i extreure informació sense l’ajuda d’un programador. Ens entendran.” Aleshores Gates va crear Microsoft Research, on sempre hi ha hagut un gran enfocament en IA. La nostra experiència i coneixement d’IA durant tants anys va ser determinant perquè Satya Nadella tingués la visió i la valentia d’invertir milions de dòlars en OpenAI, la qual cosa va donar peu a ChatGPT i la revolució de la IA generativa al nostre núvol Microsoft Azure. En el meu cas, vaig tenir la sort de liderar Bing Chat, que després vam anomenar Copilot, i va ser el primer producte de Microsoft que va integrar GPT-4. Això va propiciar el que Nadella va anunciar com l’“era de Copilots” a la nostra companyia, i va ser aleshores quan altres empreses es van adonar de la importància dels LLM i van començar a invertir més en la IA generativa.
Bing ha crescut amb Copilot, i ara amb ChatGPT Search. En el futur, com serà la cerca d’informació per part de l’usuari? I la publicitat als cercadors convencionals o als xatbots?
Els cercadors estan evolucionant ràpidament. Nosaltres vam ser els primers a integrar un xatbot a Bing, el febrer del 2023, que primer vam anomenar Bing Chat i, després, Copilot, ja que ens vam adonar que, amb GPT-4, els cercadors podrien entendre cerques molt més naturals i complexes, i alhora produirien respostes més completes, sense que l’usuari hagués de visitar múltiples enllaços. Aleshores la indústria i la premsa van veure que els cercadors canviarien profundament i The Wall Street Journal va publicar l’article “I tried Microsoft’s new AI-powered Bing. Search will never be the same”. Aquesta tendència continuarà, però molts no s’adonen que els nous cercadors encara necessiten els cercadors tradicionals. Per exemple, ChatGPT Search i els xatbots de Meta AI utilitzen Bing en un procés anomenat RAG (retrieval augmented generation), en què combinen els resultats de Bing amb LLM, com els GPT i Llama per produir les respostes. Sense el cercador tradicional a la base, els LLM no estan al dia. De fet, la revolució de la IA generativa i els LLM fa que els cercadors tradicionals siguin encara més importants. Quant a la publicitat, hem integrat alguns anuncis de cercadors en els nostres xatbots, però creiem que també evolucionarà i canviarà. Serà lògic i natural que les marques tinguin els seus propis xatbots.
El creixement de Bing als Estats Units pot continuar? De què depèn? I a Europa?
Als Estats Units, Bing i els cercadors basats en Bing, com DuckDuckGo i Yahoo, i, més recentment, ChatGPT Search, ja generen gairebé el 30% de les cerques en PC, d’acord amb el panell independent comScore. Quan jo vaig començar, la nostra quota de mercat a comScore era només del 8%. Hem crescut de manera important, tot i que ens falta molt per fer, sobretot en mòbils. Bing continua creixent a Europa, també en PC.
Copilot és la gran aposta abans que Bing? És compatible amb el fet de ser aliats d’OpenAI i ChatGPT?
Bing i Copilot són dues maneres complementàries de buscar informació a la web. Si és una cerca directa d’un enllaç, com el d’El Punt Avui, la cerca tradicional de Bing és més ràpida i pràctica. Si és una cerca més complexa, en què es requereix més investigació o interacció, com per exemple, “Vull un itinerari per visitar Nova York en cinc dies amb la meva família. Tenim dos nens menors de 10 anys”, llavors és millor utilitzar Copilot. Per això, hem integrat Copilot a Bing des del febrer de l’any passat. Quant a OpenAI, la nostra aliança és molt positiva per a les dues companyies. ChatGPT és un client del nostre núvol Azure, i els models LLM d’OpenAI estan disponibles a Azure per a totes les companyies que utilitzin el nostre núvol. D’aquesta manera, hem democratitzat l’accés als models més avançats d’IA. Un exemple és ChatGPT Plus, que utilitza Bing com a font de resultats d’internet. D’altra banda, Microsoft i OpenAI competim en alguns productes. La col·laboració i competició entre companyies és molt comuna, i és el que en anglès anomenem coopetition.
En quins desenvolupaments o llançaments està treballant?
Encara que a Microsoft no parlem dels projectes que no hem anunciat, sí que puc dir que seguim innovant en tots els camps de la IA. Una àrea interessant en què treballem totes les companyies ara és la dels agents d’IA, una versió de xatbots que actuen constantment i que podrien millorar molts processos.
La percepció majoritària a la societat és de temor envers la IA. Què diria a la gent perquè es relaxi o hi confiï en el futur?
La IA és amb nosaltres des de fa dècades i, com qualsevol tecnologia que té riscos, els beneficis per a la societat són immensos. Estem en un moment apassionant. La IA ja està transformant tots els camps, com l’enginyeria, la medicina, l’educació i les indústries, i ara, amb la IA generativa, la transformació serà encara més profunda. A Microsoft, treballem amb companyies, universitats i governs per maximitzar els beneficis i minimitzar els reptes. Soc optimista pel que fa al futur de la IA.
Som més a prop de la IA general (IAG) o de l’esclat de la “bombolla”, com acaba d’advertir el Banc Central Europeu?
Hi ha moltes opinions sobre quan arribarà la IAG. La gent discuteix sobre la seva definició, gairebé amb debats filosòfics. Jo intento ser pràctic i em concentro a desenvolupar productes útils amb IA. Encara que estem veient molts avenços, encara queda molta feina, i no veig cap producte que s’apropi a la definició tradicional d’IAG. Quant a si hi ha o no una bombolla de la IA, al meu parer, a llarg termini, no. De tota manera, tot és relatiu. Recordo quan es parlava de la bombolla d’internet a finals dels noranta, i si mirem on som ara, 25 anys més tard, veiem que hi ha hagut un creixement enorme de la indústria gràcies a la xarxa i un impacte enorme en la societat. El mateix passarà amb la IA.
El gran públic ha descobert la IA generativa i novetats amb la generació d’imatge, vídeo i àudio. La multimodalitat ha estat el gran salt d’aquest 2024. Microsoft ofereix solucions a empreses. Què suposa Copilot?
Microsoft és principalment una companyia B2B i aproximadament el 90% dels nostres ingressos provenen d’empreses. La nostra missió és “empoderar cada persona i organització perquè pugui assolir més”, que significa que només creixem com a companyia quan ajudem les altres a créixer. Tenim un Copilot específic per a empreses que utilitzen els nostres serveis, que anomenem Microsoft 365 Copilot, i també una plataforma a Azure perquè cada companyia pugui desenvolupar els seus propis Copilots. És la nostra estratègia de democratitzar la IA.
Com impactarà la IA? Quines professions tenen futur?
Hi haurà feines que es perdran, sobretot les monòtones que pugui fer una IA. Això és inevitable, com hem vist a través de la història quan apareixen tecnologies disruptives. De moment, però, el que estem veient és una millora de la productivitat en tots els camps, la qual cosa històricament ha generat més i millors feines.
La personalització és vital per captar usuaris o espanta?
En algunes aplicacions, aporta beneficis als usuaris, tot i que no crec que sigui sempre necessària. Actualment, la personalització dels xatbots és bastant limitada, i en el futur els millors productes oferiran configuracions de control als usuaris perquè puguin decidir el nivell de personalització que desitgin.
Arran del debat sobre la desinformació, com veu internet i les xarxes socials en el futur?
La desinformació ha estat sempre amb nosaltres, i hi ha maneres de reduir-la. Fenòmens com els deep fakes [hipertrucatges] em preocupen, ja que semblen reals i poden créixer molt fàcilment amb la IA generativa. És important que hi hagi tecnologies de procedència, perquè sapiguem si un contingut ha estat creat per una IA. La nostra eina Bing Image Creation implementa l’estàndard de procedència i altres tecnologies perquè puguem determinar si un contingut és real o creat amb la nostra IA. En general, també hi ha d’haver legislació perquè els productes adoptin la IA de manera responsable.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.