Política

Estat espanyol

Tres de cada quatre espanyols donen suport al rearmament europeu

Dos de cada tres es mostren a favor de la creació d’un exèrcit comú de la Unió Europea, segons l’últim baròmetre del CIS

Menys d’un terç creu que Europa té ara capacitat per defensar-se d’agressions de països tercers

La majo­ria dels ciu­ta­dans de l’Estat espa­nyol cre­uen que els països de la Unió Euro­pea (UE) estan inde­fen­sos davant pos­si­bles agres­si­ons exte­ri­ors i aposta per aug­men­tar la capa­ci­tat mili­tar del bloc, inclo­ent la cre­ació d’un exèrcit comu­ni­tari.

L’últim baròmetre del Cen­tre d’Inves­ti­ga­ci­ons Sociològiques (CIS), ela­bo­rat entre el 28 de febrer i el 7 de març, coin­ci­dint amb el canvi de rumb de la política exte­rior dels Estats Units (EUA) sobre el con­flicte entre Rússia i Ucraïna, reflec­teix que el 57,8% dels espa­nyols creu que la UE no té en aquest moment prou capa­ci­tat defen­siva, enfront de només un 31,2% que pensa que sí que es pot defen­sar sola.

En aquest con­text, el 75% dels enques­tats es mos­tra a favor d’aug­men­tar la capa­ci­tat defen­siva comu­nitària i gai­rebé el 70% (67,8%) donen suport a la cre­ació d’un exèrcit comú euro­peu. Davant aques­tes xifres, menys d’una cin­quena part (19,2%) con­si­dera que no cal reforçar la des­pesa mili­tar i menys d’un de cada qua­tre espa­nyols (24,1%) rebutja la idea d’un cos mili­tar comu­ni­tari.

El 65,9% dels ciu­ta­dans espa­nyols està “bas­tant pre­o­cu­pat” (41,2%), o “molt pre­o­cu­pat” (24,7%) per la situ­ació a Ucraïna, men­tre que un 13,2% està “una mica” pre­o­cu­pat i el 12,8% “poc” pre­o­cu­pat per aquest con­flicte. El 6,1% es declara “gens” pre­o­cu­pat per la guerra a l’est d’Europa.

A més, el 77,2% dels enques­tats con­si­dera que la relació que ha exis­tit entre Europa i els Estats Units des de la Segona Guerra Mun­dial can­viarà a par­tir del segon man­dat del pre­si­dent nord-ame­ricà, Do nald Trump, enfront d’un 11,8% que augura que con­ti­nuarà com estava. Una acla­pa­ra­dora majo­ria (80,5%) dels que cre­uen que les rela­ci­ons transatlànti­ques no seran el mateix a par­tir d’ara pensa que aquest canvi serà “dolent” (55,6%) o “molt dolent” (24,9%) per a la UE i, en menor mesura, “dolent” (46,5%) o “molt dolent” (16,5%) per als EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.