Opinió

Informació especial

No cal ser a totes les xarxes

La presència digital ha de ser estratègica, no té sentit si no es fa amb un objectiu clar

La clau és entendre a qui ens dirigim i on es troben els nostres clients potencials

Fa més de dues dècades, des del 4 de febrer del 2004, quan va néixer Face­book, que la comu­ni­cació digi­tal forma part del nos­tre dia a dia.

Hem vist el nai­xe­ment i l’evo­lució de les xar­xes soci­als, i hem acom­pa­nyat mar­ques i empre­ses en la seva adap­tació a aquest entorn can­vi­ant. En aquell moment, la comu­ni­cació era total­ment uni­di­rec­ci­o­nal: les empre­ses eme­tien un mis­satge a través d’un canal i espe­ra­ven impac­tar el màxim de per­so­nes pos­si­ble. No exis­tia una res­posta imme­di­ata ni interacció. Ara, vint anys després, qual­se­vol mis­satge pot tenir una reacció imme­di­ata, i això can­via com­ple­ta­ment la manera de comu­ni­car.

Una de les idees més este­ses en el món digi­tal és que cal ser pre­sent a totes les pla­ta­for­mes per arri­bar a més gent. Res més lluny de la rea­li­tat. La comu­ni­cació és una eina pode­rosa, però cal saber com fer-la ser­vir. A l’anti­gui­tat, el tro­ba­dor es col·locava al cen­tre de la plaça i llançava el seu mis­satge, inde­pen­dent­ment de si el públic se sen­tia inter­pel·lat o no. Apli­cat a l’actu­a­li­tat, aquesta estratègia seria un error. No totes les xar­xes soci­als s’adap­ten a totes les empre­ses, ni totes les audiències estan dis­tribuïdes equi­ta­ti­va­ment per inter­net.

Posem un exem­ple: una empresa de pro­duc­tes indus­tri­als no tro­barà gaire opor­tu­ni­tats a Tik­Tok, men­tre que una petita botiga d’arte­sa­nia pot­ser no neces­sita tenir presència a Linke­dIn. La clau és enten­dre a qui ens diri­gim i on es tro­ben els nos­tres cli­ents poten­ci­als. Cada pla­ta­forma té el seu llen­guatge, el seu for­mat i el seu públic. Ins­ta­gram i Tik­Tok des­ta­quen pel con­tin­gut visual i dinàmic, men­tre que Linke­dIn és ideal per a la comu­ni­cació cor­po­ra­tiva, esten­dre con­tin­gut i el networking pro­fes­si­o­nal. Face­book, tot i la seva pèrdua de popu­la­ri­tat entre els usu­a­ris joves, encara és relle­vant en alguns sec­tors, i X (Twit­ter) con­ti­nua sent una eina potent per a la comu­ni­cació en temps real.

La presència digi­tal ha de ser estratègica. Comu­ni­car per comu­ni­car no té sen­tit si no es fa amb un objec­tiu clar i con­tin­guts ade­quats. Abans d’obrir per­fils a totes les xar­xes, cal defi­nir una estratègia basada en el conei­xe­ment del mer­cat, el públic objec­tiu i els objec­tius de negoci.

En comu­ni­cació, com en la vida, “menys és més”. I això és cert sem­pre que aquest “menys” sigui ben tre­ba­llat i tin­gui un propòsit clar. Si estàs pen­sant a obrir nous canals per arri­bar a més públic, és una gran idea, però has d’asse­gu­rar-te que cada pla­ta­forma encaixa amb la teva estratègia. En molts casos, pot ser útil regis­trar el nom de la teva marca a diver­ses xar­xes soci­als per pro­te­gir-lo, però això no implica que hagis d’estar actiu a totes elles.

Si vols opti­mit­zar la teva presència digi­tal i asse­gu­rar-te que estàs comu­ni­cant allà on real­ment importa, con­tacta amb nosal­tres. A Lleal Tulsà t’aju­da­rem a defi­nir l’estratègia més eficaç perquè la teva marca arribi al públic cor­recte, en el canal ade­quat i amb el mis­satge òptim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.