Política

europa

Borrell: “L’OTAN no està morta, però podria entrar en hibernació”

L’ex alt representant de la UE per a Afers exteriors i Política de Seguretat ha cridat l’atenció sobre la creixent capacitat militar de Rússia en afirmar que la seva producció d’armament és ara superior a la de 2022

Josep Bor­rell, ex alt repre­sen­tant de la UE per a Afers exte­ri­ors i Política de Segu­re­tat, ha afir­mat aquest dime­cres en La Granja de Sant Ilde­fons (Segòvia) que l’OTAN “no està morta, però podria entrar en hiber­nació” a causa de la falta de com­promís per part dels Estats Units.

Durant la inau­gu­ració de les I Jor­na­des Geo­polítiques, orga­nit­za­des per l’Ins­ti­tut Espa­nyol d’Estu­dis Estratègics, Bor­rell ha asse­nya­lat que Europa es troba en un punt d’inflexió des que el febrer de 2022 comen­ces­sin els bom­bar­de­jos de Rússia sobre Kíiv per a donar prin­cipi a un “nou període històric”.

“Els Estats Units ens ha dit des d’Obama, però ara gai­rebé amb bru­ta­li­tat, que els euro­peus han de fer-se càrrec del front euro­peu”, ha emfa­tit­zat Bor­rell, qui ha iden­ti­fi­cat tres “xocs geo­polítics” que afec­ten direc­ta­ment Europa: l’amenaça de Rússia, el crei­xent des­in­terès de Was­hing­ton des de l’arri­bada de Trump i l’auge de potències emer­gents “que són ara prou rics per a con­tra­res­tar a Occi­dent”, ha apun­tat.

L’excap de la diplomàcia euro­pea ha apun­tat que aquest nou esce­nari tindrà con­seqüències “de pro­fund calat en el paper d’Europa en el món” i ha adver­tit que al vol­tant de dos terços dels ciu­ta­dans euro­peus no esta­rien dis­po­sats a defen­sar al seu país en cas de guerra.

Bor­rell ha cri­dat l’atenció sobre la crei­xent capa­ci­tat mili­tar de Rússia en afir­mar que aquest país “és capaç de repo­sar totes les pèrdues que està sofrint en la guerra amb Ucraïna” i que la seva pro­ducció d’arma­ment és ara supe­rior a la de 2022.

Bor­rell també ha adver­tit que reem­plaçar la presència mili­tar dels Estats Units a Europa impli­ca­ria un “esforç titànic” inclo­ent-hi un incre­ment de la des­pesa en defensa fins al 3,5% del PIB i la mobi­lit­zació de 300.000 efec­tius addi­ci­o­nals: “I això és una cosa que no es resoldrà imme­di­a­ta­ment sinó que ens cos­tarà una gene­ració”, ha tor­nat a avi­sar.

“No es tracta de dir-li a la gent que emma­gat­zemi kits anti­nu­cle­ars en els seus soter­ra­nis, però sí d’expli­car-los que la segu­re­tat té un cost i que hem d’estar pre­pa­rats”, ha afir­mat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.