Salut

SALUT

Els esdeveniments vitals estressants poden afectar la salut cerebral

Un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) relaciona el dol per la pèrdua de la parella amb alteracions en processos biològics vinculats a l’Alzheimer

La mateixa investigació vincula l’atur i les pèrdues econòmiques amb diferències estructurals al cervell

Els esdeveniments vitals estressants poden tenir un impacte negatiu en la salut cerebral i, en concret, el dol per la pèrdua de la parella es relaciona amb alteracions en processos biològics vinculats a l’Alzheimer, mentre que l’atur i les pèrdues econòmiques s’associen amb diferències estructurals al cervell. Aquestes són les conclusions principals d’un estudi elaborat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) que s’ha publicat a la revista Neurology i els resultats del qual destaquen diferències en la resposta cerebral als esdeveniments estressants segons el gènere i el nivell educatiu.

El treball va tenir la participació de 1.200 persones de la cohort Alfa (Alzheimer’s and Families), del BBRC, uns participants sense deteriorament cognitiu, la majoria amb un historial familiar d’Alzheimer. Els investigadors van estudiar les diferències en el volum de la substància grisa cerebral a través de ressonància magnètica, a més d’analitzar biomarcadors d’Alzheimer en el líquid cefalorraquidi, com ara la proteïna beta amiloide 42/40, que es considera un indicador precoç de la malaltia. També es detecten nivells més alts de tau fosforilada, que produeix dany neuronal, i de neurogranina, que augmenta quan es perden connexions entre neurones.

La mort de la parella sentimental s’associa amb canvis en aquests biomarcadors, amb una proporció més baixa de beta amiloide 42/40, un efecte que va ser més pronunciat en homes, i nivells més alts de tau fosforilada i neurogranina, efectes que van ser més marcats en dones. Totes aquestes alternacions van ser més accentuades en persones amb un nivell educatiu més baix. Pel que fa a l’atur, les pèrdues econòmiques es van relacionar amb una reducció del volum de la substància grisa en regions cerebrals clau per a la regulació emocional i cognitiva, uns efectes que també van mostrar diferències segons el gènere, ja que en el cas de l’atur va afectar més el cervell dels homes, mentre que les pèrdues econòmiques van tenir un impacte estructural més gran al cervell de les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.