Gran angular

Diners

Polítiques de dividends

En moments de gran volatilitat com l'actual, un criteri que condiciona la política de dividends de l'emissor consisteix a mantenir la rendibilitat per sobre de la que s'obtindria invertint en renda fixa, amb la finalitat d'estimular l'inversor. A més, aquest incentiu també ha de preveure una prima de risc per a l'accionista segons el moment econòmic, el sector, els resultats i la incertesa del futur.

La ren­di­bi­li­tat que obté un acci­o­nista pels seus títols es cal­cula ate­nent dues vies: la plusvàlua o minusvàlua del títol en el moment de la seva venda i pels divi­dends per­ce­buts durant el període de titu­la­ri­tat de les acci­ons. Ens cen­tra­rem en la política de divi­dends.

Les for­mes més habi­tu­als del paga­ment de divi­dends –encara que no exclu­si­ves- són:

a) Devo­lució de reser­ves de lliure dis­po­sició.

b) Reducció del valor nomi­nal del títol, amb devo­lució de la diferència al seu teni­dor.

c) Adqui­sició pel mateix emis­sor d'acci­ons pròpies –auto­car­tera- i amor­tit­zació. Aquesta última ope­ració implica que en reduir el nom­bre d'acci­ons i man­te­nir la quan­ti­tat des­ti­nada de divi­dends, la retri­bució per títol és més alta.

El fac­tor con­di­ci­o­nant comú i indis­pen­sa­ble per apli­car qual­se­vol d'aques­tes polítiques és que l'emis­sor ha de dis­po­sar de la liqui­di­tat necessària.

En moments de gran vola­ti­li­tat com l'actual, un cri­teri que con­di­ci­ona la política de divi­dends de l'emis­sor con­sis­teix a man­te­nir la ren­di­bi­li­tat per sobre de la que s'obtin­dria inver­tint en renda fixa, amb la fina­li­tat d'esti­mu­lar l'inver­sor. A més, aquest incen­tiu també ha de pre­veure una prima de risc per a l'acci­o­nista segons el moment econòmic, el sec­tor, els resul­tats i la incer­tesa del futur.

Així, si els bons d'Estat a cinc anys es retri­bu­ei­xen al 3,727% (6-8-10), un alt per­cen­tatge de les empre­ses de l'Íbex-35 ofe­rei­xen uns divi­dends supe­ri­ors a aquesta ren­di­bi­li­tat. Per exem­ple, a BME, Banc Popu­lar i FCC la ren­di­bi­li­tat sobre divi­dend suposa al vol­tant dl 8%; a Telefónica i Iber­drola està comprès en una franja del 8% al 7%, i a Cri­te­ria, San­tan­der i ACS estan molt pròximes al 7%.

EL ‘PAY-OUT'.
Un con­cepte rela­ci­o­nat amb la política de divi­dends és el pay-out, -part dels bene­fi­cis nets-. Aquest cri­teri és molt vari­a­ble en funció de cada empresa, i pot abas­tar un arc comprès entre el 30% i el 70%. Fins i tot en certs casos pot superar el 100%, cosa que implica des­ti­nar a divi­dends unes reser­ves dis­po­ni­bles. Aquesta decisió exi­geix dis­po­sar d'un alt grau de liqui­di­tat o, en cas con­trari, recórrer a palan­que­jar-se per fer efec­tiu el divi­dend. Òbvi­a­ment, com més gran sigui el pay-out menor serà la pos­si­bi­li­tat d'auto­fi­nançament, la qual cosa suposa la neces­si­tat d'una estratègia de finançament ade­quat a les inver­si­ons i a la demanda de recur­sos per al crei­xe­ment.

Alguns exem­ples de polítiques de pay-out els cons­ti­tu­ei­xen Tele­cinco -118%-, Ace­ri­nox -84%- i el grup dels grans bancs la for­qui­lla dels quals està com­presa entre el 48% i el 53%

BENE­FICI PER ACCIÓ.

Un altre con­cepte finan­cer sobre la política de divi­dends és el bene­fici per acció (BPA). Per exem­ple, amb inde­pendència dels resul­tats obtin­guts o pre­vis­tos, de les 119 sig­na­tu­res que com­po­nen el mer­cat con­tinu, un terç han man­tin­gut el divi­dend, la qual cosa indica les pre­ferències estratègiques per sobre d'una política orto­doxa en matèria d'equi­li­bri finan­cer.

Altre aspecte a des­ta­car con­sis­teix a amor­tit­zar acci­ons amb la fina­li­tat de reduir el pastís de repar­ti­ment, i ofe­rir així un incre­ment de bene­fici per acció com a estímul per a l'acci­o­nista.

Anun­ciar la política i data de paga­ment del divi­dend amb la màxima ante­lació pos­si­ble exer­ceix un efecte de retenció d'acci­ons per part dels posseïdors, i per tant una menor vola­ti­li­tat a borsa per l'incre­ment de la demanda. No obs­tant això, aquesta situ­ació es cor­re­geix una vegada pagat el divi­dend, és a dir, excupó, situ­ació en la qual es troba un títol valor els drets del qual s'ins­tru­men­ten a través del lliu­ra­ment de cupons, una vegada que aquests han estat exer­cits i per l'efecte cor­recció produït pels espe­cu­la­dors.

EL ‘FREE FLOAT'.

Final­ment, un altre aspecte impor­tant rela­ci­o­nat amb les polítiques de divi­dends és el free float, que cor­res­pon a la part d'acci­ons d'una com­pa­nyia en poder d'acci­o­nis­tes no esta­bles, és a dir, que cir­cula lliu­re­ment pels mer­cats bor­sa­ris.

Segons la grandària del pastís que cor­res­pon­gui al free float, serà més opor­tuna o con­ve­ni­ent una política de divi­dends o una altra. Segons dades de la CNMV, el 30 de juliol 16 empre­ses de l'Íbex-35 pre­sen­ta­ven un free float ajus­tat del 100%; vuit, del 80%; dos, del 60%, i la resta, per sota del 40%.

La raó és molt sim­ple. Segons les moti­va­ci­ons del sec­tor esta­ble, com més gran sigui aquest, els divi­dends estan menys con­di­ci­o­nats a la situ­ació contrària, és a dir, quan el free float és molt ampli.

La política de divi­dends sol obeir a diver­ses moti­va­ci­ons, unes comu­nes a totes les empre­ses, d'altres a les seves carac­terísti­ques específiques i, en gene­ral, a l'estratègia en matèria de finançament, en què des­taca: a) idi­o­sincràsia de l'acci­o­na­riat, b) el free float (pre­visió de bene­fi­cis futurs), c) el pro­fit war­ning d) les polítiques adop­ta­des per empre­ses com­pe­ti­do­res, e) moment con­jun­tu­ral del sec­tor i f) movi­ments de con­cen­tra­ci­ons empre­sa­ri­als.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.