Eines

les xifres

Els autònoms tindran la cotització limitada a partir dels 45 anys d'edat

MENYS TEMPS. El 2011 s'escurça cinc anys el termini que els treballadors per compte propi tenien fins ara per ‘comprar' una jubilació elevada

Els d'entre 45 i 49 anys d'edat tindran fins a l'abril per triar bases més altes

Els treballadors autònoms poden triar la base de la seva cotització a la Seguretat Social entre un mínim i un màxim que es fixin per cada any en els corresponents pressupostos generals de l'Estat, però per evitar que s'augmentin les bases en els darrers anys de vida laboral per aconseguir una pensió alta havent pagat el mínim en els anteriors es posen uns límits. Fins aquest any no podien passar d'una determinada base els autònoms amb més de 50 anys d'edat que no haguessin cotitzat per bases superiors en períodes anteriors, obligant així a cotitzar el màxim durant 15 anys als que volen la pensió màxima. A partir del 2011 no podran triar una base superior a 1.682,70 euros mensuals els que l'1 de gener tinguin 45 anys; dit d'una altra manera, els més joves de 45 anys hauran de cotitzar el màxim durant 20 anys per tenir la jubilació més alta, i ja no podran elegir totalment a partir d'aquesta edat.

Així s'estableix en el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2011, que no obstant aquesta nova regla inclou un règim transitori per als que havien fet els càlculs de començar a pagar més quan arribessin a la cinquantena: “Els treballadors autònoms que en la data indicada [1 de gener de 2011] estiguin compresos entre els 45 i els 49 anys d'edat, si la seva base de cotització fos inferior a 1.665,90 euros mensuals, no podran elegir una base de quantia superior a 1.682,70, a excepció que exercitin la seva opció en aquest sentit abans de l'1 d'abril del 2011, cosa que produirà efectes a partir de l'1 de juliol del mateix any”. Els que l'1 de gener tinguin 50 anys hauran de cotitzar com a mínim per 916,50 euros (el mínim general és de 850,20 euros).

També s'estableix que els autònoms que en algun moment de l'any 2010 hagin tingut almenys 50 treballadors contractats hauran de cotitzar per la base mínima del grup 1 del règim general (enginyers, llicenciats i personal d'alta direcció), que serà l'actual (1.031,7 euros mensuals) més l'increment que es fixi per al salari mínim interprofessional.

Els tipus de cotització dels treballadors per compte propi seran del 26,50% si no es té coberta la protecció per incapacitat temporal (IT), del 29,80% si es té aquesta prestació i del 29,80% si a més s'està acollit al sistema de protecció per cessament d'activitat, al qual es pot cotitzar des del novembre i que ofereix als que hagin de plegar el cobrament del 70% de la base mitjana dels últims 12 mesos durant un període que va dels 2 mesos (si s'ha cotitzat entre 12 i 17 mesos) als 12 mesos (48 mesos de cotització per aquesta contingència).

El president de la federació d'autònoms ATA, Lorenzo Amor, considera que les modificacions introduïdes en el sistema de cotització dels autònoms poden interpretar-se com un “avançament” de la intenció del govern espanyol de prosseguir en la seva idea d'ampliar a 20 anys el període de càlcul de la pensió, i critica la mesura perquè no ha estat consultada prèviament amb les organitzacions d'autònoms. Els trets van per aquí, ja que el secretari d'estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, va afirmar dimecres en una compareixença al Congrés dels Diputats que es tracta d'enviar als autònoms un missatge perquè cotitzin més, perquè sinó corren el risc que una modificació legislativa, com podria ser l'ampliació del període de còmput, empitjori les seves prestacions. Amb el canvi, va afegir, els autònoms podran continuar multiplicant la seva base per dos, però no per quatre, cosa que li sembla “raonable” per evitar greuges comparatius amb altres règims de la Seguretat Social, els afiliats dels quals no poden escollir. I en relació amb el fet que els empresaris amb més de 50 treballadors cotitzin almenys com un directiu en el règim general, va assenyalar que l'Estat espanyol és l'únic lloc on es permet que un empresari cotitzi per la base mínima amb treballadors al seu càrrec que cotitzen per la màxima.

La pensió mitjana de jubilació dels autònoms era al setembre de 605 euros mensuals, un 32% menys que els 887 de mitjana de tot el sistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.