Opinió

EDITORIAL

L'estalvi com a valor de futur

Després de l'eclosió de les ener­gies reno­va­bles, sobre les quals tan­tes espe­ran­ces hem dipo­si­tat per obte­nir un mix energètic més raci­o­nal, cal posar ara l'èmfasi en l'estalvi, un valor que pot­ser gene­ra­ci­ons ante­ri­ors havien con­reat molt més que les actu­als. Més pre­o­cu­pats per la gestió de l'oferta d'ener­gia que de la seva demanda, ara toca donar el pro­ta­go­nisme al con­su­mi­dor, que ha de deci­dir no només quanta ener­gia ha de con­su­mir, sinó poder fer-ne una des­pesa intel·ligent, i nego­ciar preus avan­tat­jo­sos amb els comer­ci­a­lit­za­dors.

El con­sum d'ener­gia, si fa unes dècades no pas­sava de ser un cost gai­rebé resi­dual en el compte d'explo­tació de les empre­ses, ara, amb incre­ments que d'un any per l'altre poden depas­sar el 10-15%, mereix tota una estratègia de futur. I d'aquesta neces­si­tat es pot arri­bar a crear un nou sec­tor econòmic de gran valor afe­git, el de les empre­ses de ser­veis energètics. Cata­lu­nya, molt dinàmica en aquest àmbit, amb exem­ples com els que ofe­rei­xen les empre­ses inte­gra­des en el Clúster d'Eficiència Energètica de Cata­lu­nya (CEEC), no ha de des­a­pro­fi­tar l'opor­tu­ni­tat de desen­vo­lu­par un tei­xit d'empre­ses per bas­tir una eco­no­mia amb segell d'alta tec­no­lo­gia, amb capa­ci­tat per ocu­par mà d'obra molt qua­li­fi­cada.

No hem d'obli­dar que Cata­lu­nya és un país de gai­rebé plena dependència energètica i, a l'hora de cul­ti­var fonts energètiques autòcto­nes, i aquí hi inci­dei­xen recur­sos com el sol i el vent, cal fer min­var la nos­tra inten­si­tat energètica, si no volem posar en entre­dit el nor­mal redreçament de l'acti­vi­tat econòmica.

El canvi climàtic és actu­al­ment al rere­fons de tota acti­vi­tat econòmica, i no hem d'obli­dar que per miti­gar-lo tot esforç en eficiència energètica serà ben­vin­gut.

El nadal reactiva el consum de cava

Després d'una dècada de sobresalts en el consum del cava, i d'una manera més explícita, en el mercat interior, totes les xifres que remena el sector els darrers temps van en la direcció de la reactivació del consum, ara també, en la majoria de comunitats autònomes. Per resumir-ho es podria dir que el cava continua en la línia ascendent en les vendes, iniciada el 2001.

Les darreres setmanes de l'any, coincidint amb les dates nadalenques, hi ha la previsió de consumir uns 36 milions d'ampolles a l'Estat espanyol, una xifra que representa el 4% més que en el mateix període de l'any passat. Aquesta previsió facilitada pel Consell Regulador del Cava, sumada a les dades de vendes durant els nou primers mesos de l'any, que van créixer gairebé un 10%, fan pensar que el sector del cava assolirà un bon any, si més no, un any de normalitat, on la tendència és mantenir l'augment del consum any rere any des de començament de segle. Hi ha dos elements que cal destacar, la forta penetració en els mercats internacionals i, sobretot, la desestacionalització que s'està duent a terme. No fa gaires anys el 70-80% del consum es produïa el darrer trimestre de l'any; ara, aquest període tot just si arriba al 60%. Això vol dir que el cava s'està distribuint arreu de l'any, i no només durant els àpats, sinó també com a aperitiu. La part que cal millorar és la difusió de les varietats del reserva i el gran reserva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.