Focus

Els dilluns al sol

Traslladar tots els festius de l'any al primer dia de la setmana és una reivindicació que endreça el calendari però que genera controvèrsia

Als EUA només tenen pagats un festiu a l'any i deu dies de vacances anuals

Quan fa un parell d'anys l'ales­ho­res con­se­ller d'Indústria, Josep Huguet, va sug­ge­rir que es tras­lla­des­sin tots els fes­tius de l'any a dilluns, es va gene­rar un sonat debat públic entre els detrac­tors i els defen­sors de la idea.

La pro­posta no era nova: en altres països euro­peus ja feia temps que havien deci­dir posar ordre al calen­dari fes­tiu anual i con­cen­trar les fes­tes en dilluns. Així, segons els argu­ments a favor del canvi, el fes­tiu no inter­romp el ritme de la set­mana i s'acon­se­guei­xen caps de set­mana de tres dies. Però d'aquesta manera es des­ter­ra­rien els espe­rats ponts dels quals gau­dei­xen molts emple­ats, com el del mes de desem­bre pas­sat, en què el dia labo­ra­ble entre la Puríssima i el dia de la Cons­ti­tució es va con­ver­tir en fes­tiu per a la majo­ria.

Comer­tia, l'asso­ci­ació cata­lana de l'empresa fami­liar del comerç, que repre­senta una cin­quan­tena de fir­mes, amb més de 4.000 esta­bli­ments, fa temps que en el seu decàleg de peti­ci­ons té el tras­llat de fes­tius, tret de Nadal i Cap d'Any, a dilluns. El pre­si­dent d'aquesta agru­pació empre­sa­rial, Jordi Tar­ra­gona, argu­menta que les fes­tes entre set­mana per­ju­di­quen la pro­duc­ti­vi­tat no només del comerç sinó també de la indústria, l'admi­nis­tració i el sec­tor ser­veis. “Després de cada dia de festa es trenca el ritme d'acti­vi­tat i cal des­ti­nar temps a escal­far els motors de les ins­tal·laci­ons i les per­so­nes”, diu.

OPOR­TU­NI­TAT.

Tar­ra­gona fins i tot con­si­dera que es tracta d'una mesura opor­tuna en temps de crisi per con­tri­buir a millo­rar la pro­duc­ti­vi­tat. A més, defensa que aquesta demanda podria ser­vir de revul­siu per fer un canvi de men­ta­li­tat i “incen­ti­var que la nos­tra soci­e­tat torni a crear llocs de tre­ball pro­duc­tius i salvi tot el pos­si­ble l'estat del benes­tar”, afe­geix.

En canvi, les veus en con­tra de con­cen­trar els fes­tius en dilluns ente­nen que aquesta decisió seria posar un pegat a un pro­blema molt més ampli, que és el de l'orga­nit­zació del temps de tre­ball actual. “Amb aques­tes mesu­res crec que no estem reso­lent el pro­blema de fons, i es vol apro­fi­tar per treure els avenços que s'han asso­lit”, opina la secretària d'igual­tat i polítiques soci­als de la UGT, Raquel Gil. Per la seva banda, la direc­tora de la Fun­dació de Recur­sos Humans, Anna Fornés, con­si­dera que és un risc que es cai­gui en el reduc­ci­o­nisme en aquest debat. “Sovint hi ha la sen­sació que som un país amb molts fes­tius, però al final el que cal tenir en compte és el còmput total d'hores tre­ba­lla­des”, diu Fornés.

Segons una com­pa­ra­tiva que fa l'OCDE sobre els fes­tius i les vacan­ces dels països que estan repre­sen­tats en l'orga­nit­zació, Espa­nya està entre els ter­ri­to­ris que tenen més vacan­ces i fes­tius pagats. En total, 34 dies, un menys que Por­tu­gal i Àustria i els matei­xos que Ale­ma­nya. Menys el Canadà, el Japó i els EUA, tots els països seguei­xen la reco­ma­nació que l'Orga­nit­zació Inter­na­ci­o­nal del Tre­ball va fer l'any 1954 de garan­tir un mínim de 20 dies de vacan­ces paga­des per any tre­ba­llat. Els EUA, doncs, són l'únic país que no ha fet cas, ja que només té 10 dies de vacan­ces paga­des l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.