Eines

Declaració més virtual

La campanya de la renda 2010 permet confirmar o modificar els esborranys sense haver d'esperar que arribin a casa. Aquest any no cal tenir firma digital per presentar la declaració per internet

La principal novetat de la campanya de la declaració de la renda sobre la manera de presentar-la és que l'esborrany o les dades fiscals es poden obtenir de forma immediata per internet o per telèfon sense necessitat d'haver d'esperar a rebre'ls al domicili. Per obtenir l'esborrany es demana el NIF, la dada de la casella 698 de la declaració de 2009 i un número de telèfon mòbil, i Hisenda envia un SMS amb el número de referència que permet consultar, modificar i confirmar l'esborrany. L'esborrany es pot confirmar o modificar immediatament si es fa per via telemàtica o telefònica, però a partir del 3 de maig si es fa per altres vies.

Com tots els anys, poden sol·licitar l'esborrany els contribuents que només tinguin rendiments del treball, rendiments del capital mobiliari amb retenció o ingrés a compte, lletres del Tresor, imputació de rendes immobiliàries de dos immobles com a màxim, guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte i subvencions per a l'adquisició d'habitatge habitual. La deducció per adquisició d'habitatge habitual amb préstec hipotecari, la reducció per aportacions a plans de pensions i la deducció per donatius tampoc impedeixen rebre l'esborrany.

Una altra novetat relacionada amb internet és que aquest any ja no caldrà tenir firma digital per presentar la declaració per via telemàtica: es podrà fer consignant el NIF del contribuent i el número de referència de l'esborrany o de les dades fiscals prèviament subministrats per l'Agència Tributària.

Pel que fa als canvis en la tributació, s'ha de tenir en compte que per primera vegada les ajudes al transport que atorguen les empreses als seus treballadors no es consideren rendes del treball a l'efecte de l'IRPF fins a un import màxim de 1.500 euros anuals, i que s'ha elevat fins a 15.500 euros el límit exempt de tributació per als parats que cobrin la prestació per atur com a pagament únic per obrir un negoci. Així mateix, s'ha de recordar que des de l'1 de gener del 2010 la deducció de 400 euros per obtenció de rendiments del treball o d'activitats econòmiques s'aplica només a contribuents que tinguin una base imposable inferior a 12.000 euros.

També com a novetat, els contribuents podran aplicar una deducció del 10% de les quantitats pagades a partir del 14 d'abril de 2010 per obres de rehabilitació a l'habitatge habitual o a l'edifici on es troba, sempre que no hagin estat pagades en metàl·lic. Aquesta és també la primera campanya després de l'increment l'any passat de la tributació de les rendes de l'estalvi, que van passar d'un tipus del 18% al 19% fins a guanys de 6.000 euros i del 21% a partir d'aquesta quantitat.

En rendes altes de treballadors estrangers, es comença a aplicar la modificació de la denominada llei Beckham, de manera que les rendes superiors als 600.000 euros anuals ja no tributen al tipus del 24% sinó que ho fan al marginal màxim del 43%.

Els obligats.

Es mantenen en 22.000 euros anuals els rendiments íntegres dels contribuents que no estan obligats a presentar la declaració de la renda quan procedeixin només d'un pagador (si tenen més d'un pagador, la suma de les quantitats percebudes del segon i restants no pot superar els 1.500 euros), i en 11.200 euros la renda màxima anual que eximeix d'aquesta obligació als contribuents que tenen més d'un pagador i sempre que la suma del segon o dels restants pagadors sigui superior a 1.500 euros. Sí que estan obligats a declarar els contribuents que encara que hagin tingut rendes del treball inferiors als 22.000 euros anuals s'apliquin deduccions per inversió en habitatge, per compte estalvi empresa, per doble imposició internacional i reduccions en la base imposable per aportacions a plans de pensions, mutualitats de previsió social, plans de previsió assegurats o patrimonis protegits de les persones amb discapacitat.

Hisenda preveu que retornarà 11.167 milions d'euros a 15,2 milions de contribuents(un 1,49 % menys que l'any anterior) en una campanya en què es faran 19,4 milions de declaracions, de les quals 3,8 milions seran a ingressar, per un import total de 6.184 milions d'euros (un 3,46% més que la campanya anterior).

Ingressos endarrerits

En la informació que Hisenda envia amb les dades fiscals dels contribuents s'inclouen els ingressos que encara que hagin estat cobrats el 2010 corresponen a endarreriments d'anys anteriors, la regularització dels quals s'ha de fer mitjançant una declaració complementària de l'exercici al que són imputables. Aquesta circumstància pot afectar uns 1,2 milions de contribuents, que si fan aquestes declaracions complementàries en el termini de la campanya de 2010 no hauran de pagar recàrrecs.

El sindicat de tècnics d'Hisenda Gestha ha demanat que se'ls autoritzi per revisar els esborranys confirmats en campanyes anteriors perquè els contribuents puguin recuperar el que van pagar de més. Aquest col·lectiu estima que els esborranys de la campanya de renda anterior ocultaven més d'una trentena d'errors i omissions de caràcter estatal i una quantitat semblant en les deduccions autonòmiques, cosa que va induir a error als contribuents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.