Gran angular

JAUME PÉREZ PAYAROLS

DIRECTOR D'INNOVACIÓ I RECERCA DE L'HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

“Els líders que canvien el món es fan a l'escola i no a la universitat”

El balanç de sis anys és que hem patentat 18 idees i s'han creat dues empreses
Per innovar cal tenir resistència al fracàs i en això el paper de l'escola i la família és bàsic
En el camí hem aconseguit que els investigadors no s'aturin i vulguin arribar al mercat
Quan em vénen a veure em diuen: “Tinc una idea” i a continuació: “No te'n riguis”
La innovació ajuda a retenir i contractar gent interessant a l'organització
Intentem que els processos d'innovació impliquin cada dia més persones
Com fun­ci­ona la uni­tat d'inno­vació?

Quan una per­sona ens fa arri­bar una idea pri­mer la valo­rem. És a dir, ana­lit­zem si és una idea que real­ment apor­tarà valor. Si passa aquest fil­tre reu­nim un equip que ano­me­nem inno­va­tion cham­pi­ons -inte­grat per gent de dife­rents àrees de la casa que tenen en comú que són líders natu­rals i que els agrada la inno­vació-, que es fan res­pon­sa­bles de la idea. Pri­mer mirem que no hi hagi res simi­lar en el mer­cat i després ana­lit­zem quant ens cos­tarà desen­vo­lu­par-la. Bus­quem algú que ens faci els dis­senys, algú que ho fabri­qui i algú que ho financi. D'aquesta manera vam adap­tar el clàssic porta-sèrum metàl·lic al paci­ent infan­til. Ara està paten­tat, es diu Pal joc i es ven a altres cen­tres pediàtrics d'Espa­nya i d'arreu del món.
Deu ser una gran satis­facció per al tre­ba­lla­dor que ho va pro­po­sar
.
Sí, per això jo crec que la inno­vació dins d'una orga­nit­zació és un tema de recur­sos humans. Si vull con­trac­tar o rete­nir la gent interes­sant per a l'hos­pi­tal, he d'escol­tar les seves idees. Al final es poden con­cre­tar o no, però cal escol­tar-la, i és en aquest sen­tit que con­si­dero que és un tema de recur­sos humans.
Com us arri­ben les idees?

La més pro­ba­ble és direc­ta­ment però també ens les envien per cor­reu electrònic o a través de la intra­net. Quan vénen a la uni­tat, pri­mer et diuen: “Tinc una idea” i a con­ti­nu­ació: “No te'n riguis.” Perquè hi ha idees molt boges! Però mai no ens en riem. M'interessa que aquesta per­sona no es tiri enrere la pro­pera vegada que tin­gui una idea.
Quan comença tot això?

L'any 2008. Cal pen­sar que l'hos­pi­tal de Sant Joan de Déu és un cen­tre emi­nent­ment assis­ten­cial i que del tracte diari amb molts paci­ents s'ori­gi­nen mol­tes pre­gun­tes en el nos­tre per­so­nal que no tro­ba­ven res­posta. Una part sí, a través de la recerca: si tenim un nen amb un tipus de tumor els nos­tres inves­ti­ga­dors tre­ba­llen per tro­bar un trac­ta­ment. Però alguns inter­ro­gants no són d'inves­ti­gació sinó d'inno­vació: Com podem fer que els nens ingres­sats que volen jugar tin­guin una joguina?
Pal joc.

Efec­ti­va­ment. No cal tenir una uni­tat d'inno­vació per arri­bar al Pal joc, però nosal­tres vam pen­sar que cre­ant una estruc­tura podríem crear una cul­tura de la inno­vació, i que tot­hom pogués par­ti­ci­par en la millora de l'hos­pi­tal. Aquest és el pro­grama de recur­sos humans que jo deia.
I pensa que s'ha creat aquesta cul­tura?

En aquests anys, la uni­tat d'inno­vació ha fet una taca que pot­ser implica unes 400 per­so­nes, per dir una xifra, que han par­ti­ci­pat en dife­rents pro­ces­sos d'inno­vació, però a l'hos­pi­tal som 1.500, per tant queda encara recor­re­gut. Per aquesta raó, pro­cu­rem que els nos­tres pro­ces­sos d'inno­vació afec­tin molt el dia a dia de la casa.
Tot­hom pot inno­var?

La inno­vació no té perquè ser sexy. Quan vam començar a par­lar d'inno­vació a l'hos­pi­tal, el que ens sug­ge­ria era quel­com de molt sofis­ti­cat com ara un gran apa­rell per al trac­ta­ment del càncer. Però la inno­vació més sen­zi­lla pot trans­for­mar la vida dels paci­ents. Per exem­ple, hem com­prat una mena de bici­cle­tes per als nens oncològics que estan mol­tes set­ma­nes ingres­sats i les seves cames s'atro­fien. La gent de reha­bi­li­tació i de man­te­ni­ment les han adap­tat. També les infer­me­res que trac­ten nens amb epilèpsia, que es donen cops amb el llit en els seus atacs, han fol­rat els fer­ros amb els xur­ros de les pis­ci­nes. El que és impor­tant és que tot­hom vegi que pot inno­var: que si tinc un pro­blema, busco una solució i la gent d'inno­vació m'ajuda.
El fet que Sant Joan de Déu sigui un hos­pi­tal infan­til faci­lita les coses?

És pos­si­ble, però hi ha molts altres hos­pi­tals al món que valo­ren l'experiència del paci­ent sense ser infan­til.
Però en el vos­tre cas es fa evi­dent només pas­sar per la porta: els colors de les parets, les bates estam­pa­des dels met­ges, el logo­tip... Cal dir que sou inno­va­dors amb l'estètica?

Vostè ano­mena ‘estètica' el que pot­ser no ho és tant. Jo em puc apro­par a un paci­ent de diver­ses mane­res: una, sense bata, i segu­ra­ment és més ami­ga­ble; dues, amb una bata blanca i et tires enrere dos pas­sos; o tres, amb una bata de colors i això frena d'alguna manera el rebuig. A vega­des l'estètica juga un rol més aviat terapèutic o de dis­mi­nució de l'estrès.
La gene­ració d'idees ha anat de menys a més?

Al començament van créixer molt, però després no tant. Ara tenim un bon gra­pat d'idees en cir­cuit, des de fases molt ini­ci­als fins a punt d'arri­bar al mer­cat. Si fem balanç d'aquests anys, hem fet 18 patents i s'han creat dues empre­ses.
Què fan aques­tes empre­ses?

Una és BCNin­nova, que fabrica el Gaze­Lab, un apa­rell que mesura amb pre­cisió pro­ble­mes de la vista com l'estra­bisme. El va inven­tar un oftalmòleg de la casa i ara es ven a tot el món per 30.000 €. L'altra és Cebi­o­tex, que pro­du­eix unes nano­fi­bres, un tei­xit que usen els cirur­gi­ans, que des­a­pa­reix amb el temps i que alli­bera prin­ci­pis actius local­ment. Aquesta última empresa entra ara en fase d'assaig amb humans i estem bus­cant finançament.
Com ho han fet per desen­vo­lu­par meca­nis­mes de cre­ació d'empre­ses o de cerca de finançament?

El que hem fet és envol­tar-nos d'un grup d'empre­ses que tre­ba­llen amb nosal­tres, des de Gene­ral Elec­tric a Kibuc, a més, també van for­mar part dels fun­da­dors del Kid's Clúster. Per tant el que no tenim aquí ho bus­quem a fora.
El foment de la inno­vació és res­pon­sa­bi­li­tat de les orga­nit­za­ci­ons o cal un esforç de tota la soci­e­tat?

Estem molt com­pro­me­sos amb por­tar la inno­vació a la soci­e­tat. Sovint pen­sem que les bones uni­ver­si­tats són les que gene­ren per­so­nes interes­sants que can­vien el món, però en rea­li­tat qui les fan són les bones esco­les. En els pri­mers anys de vida, un nen o nena rep les eines amb les quals després aprendrà el que vul­gui. Per tant aquesta part esco­lar ens pre­o­cupa molt. Tant és així que la uni­tat d'inno­vació cada tri­mes­tre visita un col·legi per veure com fun­ci­ona. En con­cret, com estan edu­cant en cre­a­ti­vi­tat. I això ens ha por­tat a fer ara l'informe Faros sobre cre­a­ti­vi­tat amb el filòsof José Anto­nio Marina. Inten­tem donar pau­tes a les famílies i a les esco­les perquè aju­din aquests nens a desen­vo­lu­par la seva cre­a­ti­vi­tat per tal que siguin els inno­va­dors de demà.
Qui­nes són aques­tes pau­tes?

Per exem­ple, si par­tim de la idea que el fracàs és con­subs­tan­cial a la inno­vació, cal tenir una tolerància al fracàs. I també és impor­tant gene­rar entorns de con­fiança perquè la gent expli­qui les idees, perquè sinó no sur­ten.
El finançament és clau en la inno­vació, com el reso­len?

La crisi ens ha fet mal. Nosal­tres tenim un pres­su­post anual de sor­tida molt petit: de 70.000 euros, però estem bellu­gant cada any al vol­tant d'1,5 mili­ons d'inno­vació. Per tant ens hem de bus­car fora fons com­pe­ti­tius a Cata­lu­nya, Espa­nya i Europa
. D'aquí és el 60% i després hi ha un apar­tat de dona­ci­ons. El càncer, per exem­ple, obté mol­tes dona­ci­ons actu­al­ment.
Aquí suma inno­vació i recerca.

És que no les pots sepa­rar. Si només con­ceps la recerca com la publi­cació d'un arti­cle en una revista científica et que­des a mit­ges. Perquè aquesta sigui efec­tiva ha d'afec­tar direc­ta­ment el malalt, per tant aque­lla inves­ti­gació ha d'aca­bar en un nou fàrmac, o un nou apa­rell.
Està can­vi­ant la recerca?

Als pri­mers anys d'aquesta uni­tat d'inno­vació es van bellu­gar molts apa­rells per a met­ges i infer­me­res; els inves­ti­ga­dors no entra­ven. En canvi els últims dos anys, la majo­ria de patents han anat cap a la part de recerca. No sé si els inves­ti­ga­dors han can­viat la seva manera d'inves­ti­gar, però sí que el seu pen­sa­ment ja no acaba amb la publi­cació sinó que volen arri­bar fins al final.
Quin paper té el paci­ent en la inno­vació?

Cen­tral. Ho explico amb un cas. Els nens que tenen un pro­blema res­pi­ra­tori crònic han de fer reha­bi­li­tació res­pi­ratòria cada dia. En això els va la seva qua­li­tat de vida. Però els nens es can­sen de fer els exer­ci­cis. D'aquest pro­blema s'idea un joc basat en una flauta que l'infant ha de bufar. Vam pen­sar que era una idea bri­llant i vam reu­nir els pares de l'asso­ci­ació de fibrosi quística, que van que­dar entu­si­as­mats, però quan van des­co­brir que cada flauta cos­ta­ria cent euros van dir que això no fun­ci­o­narà. La raó és que un nen no juga sol i si no el vols mar­gi­nar has de com­prar dues o tres flau­tes. Per tant vam haver de tirar enrere amb tot i fer una flauta molt més econòmica. Això ens va con­fir­mar que cal escol­tar els pares. Si no t'equi­vo­caràs mol­tes vega­des, i allò que et sem­bla bri­llant, no fun­ci­ona.
Ser un hos­pi­tal inno­va­dor en què us ha fer millors?

Hi ha una moti­vació a la gent que innova i alguns han gua­nyat diners amb les seves idees. Però jo crec que el pri­mer és que el paci­ent ha gua­nyat. Ser un hos­pi­tal inno­va­dor vol dir que tre­ba­llem més amb l'experiència del paci­ent, i ara la sen­sació que tenen quan ingres­sen en aquest hos­pi­tal és molt dife­rent.

Compromès amb la societat

Un tobogan per accedir a la sala de consultes externes, corones reials dibuixades als miralls dels lavabos, bicicletes amb porta-sèrum circulant pels passadissos d'oncologia, una màquina de ressonància magnètica pintada com si fos un giny lunar... La cultura de la innovació ha transformat una institució amb 174 anys de vida. Jaume Pérez Payarols dedica part del seu temps a explicar l'experiència de la unitat d'innovació a altres hospitals de l'Estat i del món. Fa uns mesos va ser convidat per un grup de les vint clíniques més innovadores del Estats Units per compartir coneixements. Però també col·laboren amb empreses del país en projectes conjunts: amb l'editorial Castellnou han editat una col·lecció de contes sobre les emocions que ara es publicarà en xinès, segons diu amb satisfacció Pérez Payarols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.