ecolasetmana

Un miratge per vacances

La Setmana Santa ha donat un respir momentani a la sagnia de l'atur amb dades positives per al mes d'abril. El problema, però, és que les dades pronostiquen que el parèntesi durarà poc.

Una institució que segur que segueix de prop la negociació col·lectiva i les darreres xifres sobre l'atur és el Cercle d'Economia, que tot just aquesta setmana ha renovat president amb l'entrada de Josep Piqué en substitució de Salvador Alemany

L'atur va baixar en 9.728 persones a Catalunya (64.309 a l'Estat) el mes d'abril, les primeres dades positives després d'un primer trimestre nefast. El nombre de gent sense feina, però, continua mostrant un panorama sagnant, amb més de 4,2 milions de persones a Espanya i 601.541 a Catalunya. A més, aquest parèntesi no avança cap canvi de tendència sinó tan sols el miratge d'una contractació estacional lligada a les vacances de Setmana Santa i posa de manifest, un cop més, l'avenç de la contractació temporal.

A pesar d'aquest panorama, sindicats i patronal han optat per posposar la negociació sobre la reforma de la negociació col·lectiva fins després de les eleccions del 22 de maig, un cop constatat que l'acord es dilatava i l'entrada de la campanya podia malmetre les converses. El tractament de l'absentisme i l'ajornament dels convenis caducats (una pràctica ara força habitual) són dos dels principals esculls que hauran de salvar el president de la CEOE, Joan Rosell, i els secretaris generals de CCOO i la UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez.

Una institució que segur que segueix de prop aquestes negociacions és el Cercle d'Economia, que tot just aquesta setmana ha renovat president amb l'entrada de Josep Piqué en substitució de Salvador Alemany. L'exministre i expresident del PP català, que va sumar 524 vots a favor davant de 4 en contra i 6 en blanc, ha destacat el caràcter independent del Cercle com a principal garant de la seva força en un missatge per a aquells que han vist en el seu passat polític un possible element de contaminació.

La setmana que acaba, però, ha tingut altres protagonistes, amb un pes significatiu dels resultats trimestrals d'alguns dels principals grups catalans. Entre ells destaquen Abertis, que ha tancat amb un benefici net consolidat de 275 milions d'euros (un 130,8% més) gràcies a les plusvàlues per la venda d'Atlantia. En canvi els ingressos d'explotació es van mantenir (-0,3%) amb 922 milions d'euros.

També Gas Natural Fenosa ha liquidat comptes, amb un resultat net de 387 milions d'euros (un 0,3% més). El grup dóna quasi per finalitzat el procés de venda d'actius després de la fusió i ha reduït deute net un 13,8% fins als 18.216 milions d'euros. En el cas del fabricant d'hemoderivats Grifols, la facturació va créixer un 10% fins als 261,4 milions d'euros, amb un reforç de la seva activitat als EUA, on per cert ja disposa de l'autorització per adquirir Talecris. Menys motius per tirar coets tenen a Vueling. La companyia que presideix Josep Piqué ha notat amb força el repunt del preu del cru i ha tancat amb unes pèrdues de 23 milions d'euros.

Qui també ha presentat els comptes trimestrals és l'economia catalana, amb un tímid avenç del PIB del 0,1% respecte de l'anterior trimestre (un 1,3% interanual). A pesar d'aquest repunt la Conselleria d'Economia destaca la inflació i les restriccions al crèdit com a elements negatius que poden comprometre l'evolució del PIB.

I dos dels grups empresarials familiars més potents de Catalunya, Comsa Emte i Ficosa, han presentat en societat la joint venture sorgida després de la compra de l'antiga planta de Sony de Viladecavalls (Vallès Occidental), i que sota el nom d'Idneo desenvoluparà projectes d'enginyeria per a sectors tan diversos com la seguretat i defensa, les energies renovables, els vehicles elèctrics o la salut. La nova firma preveu arribar al 2015 amb una facturació de 25 milions d'euros i una plantilla de més de 300 enginyers, més del doble del nombre actual, i tenir implantació a la Xina i als EUA el 2012 i el 2013, respectivament. També d'enhorabona estan a Miquel y Costas, que ha anunciat una inversió de 45 milions d'euros per posar en marxa una nova planta a La Pobla de Claramunt (l'Anoia).

I una altra bona notícia. El grup català de moda i perfumeria Puig ha comprat a Hermès el 45% de la marca francesa de luxe Jean Paul Gaultier. Marc i Manuel Puig, president i vicepresident, van signar a París l'operació, que ha costat 30 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.