Eines

LES XIFRES

Ajuts per a la innovació i la internacionalització de les pimes

INNOEMPRESA. La línia d'ACC1Ó per a projectes de desenvolupament de productes nous subvenciona fins al 15 per cent de les inversions

S'ha obert
la segona convocatòria del Programa 360º Competitivitat

El 29 de setembre s'acaba el termini per demanar els ajuts Innoempresa, una línia dissenyada pel govern espanyol, gestionada per l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana ACC1Ó i amb finançament compartit entre el Ministeri d'Industria, Turisme i Comerç i la Generalitat. Té com a objectiu donar suport a les petites i mitjanes empreses en el desenvolupament de productes diferencials i en la sistematització del procés de la innovació que permetin augmentar la seva competitivitat.

En nous productes, a diferència d'edicions anteriors, la part subvencionable estarà centrada en la fase de desenvolupament, és a dir, en les despeses de disseny, enginyeria i validació necessàries per al desenvolupament del primer prototip no comercialitzable). Es considerarà que una empresa desenvolupa un producte diferencial quan desenvolupa el seu primer producte, o si ja desenvolupa i comercialitza productes propis, quan en desenvolupa un de totalment diferent.

Segons el nombre d'empreses beneficiàries es diferenciarà entre dos tipus de projectes subvencionables:

Innoempresa Desenvolupament Individual, per a projectes individuals presentats per pimes en què se subvencionen les col·laboracions externes (ajut màxim del 50%de la despesa subvencionable) i les inversions materials o immaterials (fins al 15% de la despesa subvencionable en les petites empreses, 7,5% en les mitjanes). La despesa mínima subvencionable ha de ser de 30.000 euros per a empreses petites i de 60.000 euros per a empreses mitjanes.

Innoempresa Codesenvolupament, per a projectes en què col·laboren un mínim de dues empreses (no vinculades). Totes les empreses són beneficiàries de l'ajut, però solament l'empresa líder de l'agrupació serà la peticionària. La despesa subvencionable ha de ser de 60.000 euros, i se subvencionen les col·laboracions externes (fins al 50%) i les inversions materials o immaterials (fins al 15% per a les petites, i 7,5% per a les mitjanes).

Els ajuts Innoempresa Sistematització són per a projectes individuals presentats per pimes en què se subvencionen les despeses de col·laboracions externes d'assessorament relacionades amb la implantació d'un model propi de gestió de la innovació. La despesa mínima subvencionable ha de ser de 10.000 euros, i l'ajut que es concedirà serà de fins al 50% de la despesa subvencionable en despeses d'assessorament extern.

estratègia.

En estratègia empresarial, dimarts es va obrir la segona convocatòria –les sol·licituds es poden presentar fins al 6 d'octubre– del Programa 360º Competitivitat, per a empreses amb almenys cinc anys de vida. L'objectiu és ajudar a incrementar la competitivitat, la productivitat i el creixement de l'empresa mitjançant un procés de reflexió del seu model de negoci i el desenvolupament d'un d'aquests dos tipus de projecte:

–Disseny i desplegament d'un pla estratègic que orienti i doni coherència a totes les decisions de l'organització amb l'objectiu d'assolir un avantatge competitiu sostenible. Per a empreses amb almenys 10 treballadors.

-Implantació en pimes de millores en la gestió de les diferents àrees funcionals de l'empresa: màrqueting i vendes, finances i control de gestió, operacions i organització, i recursos humans.

Es consideren subvencionables les despeses derivades d'una primera fase, consistent en unes jornades de reflexió i networking que durà a terme una escola de negoci, i les de l'assessorament extern de la segona, que és el pla estratègic o la implantació en la gestió. La subvenció és de 7.600 euros per empresa, i el cost total del projecte ha d'estar comprès entre els 9.000 i els 16.000 euros.

internacionalització.

Fins al 24 de novembre o fins que s'exhaureixi el pressupost es poden demanar els ajuts d'ACC1Ó Primera Exportació, d'assessorament a empreses que no han exportat mai o molt poc. El programa ajuda a accedir a les primeres fases del procés exportador i a dissenyar l'estratègia d'actuació en els diferents mercats. El programa és de 60 hores presencials d'assessorament a la seu de l'empresa, que ha de ser industrial o de serveis i no haver exportat mai, i si ho va fer l'any passat, que hagués facturat per valor de menys de 300.000 euros. La quota de participació per empresa és de 600 euros mensuals, i les despeses subvencionades són les del cost de l'assessor, del cost del col·laborador aportat per ACC1Ó a temps parcial i de la formació en comerç exterior.

En el mateix àmbit de la internacionalització, el 3 d'octubre s'acaba el termini per demanar les subvencions de la línia Inversió Directa a l'Exterior, per a pimes industrials o de serveis amb experiència anterior al país objecte de la inversió i una facturació el 2010 d'almenys 300.000 euros. Els projectes poden ser tant de creació d'una societat nova com de compra d'empreses estrangeres. En la fase d'estudi de viabilitat se subvenciona fins a un 25% de les despeses d'estudis externs i fins a 6 viatges, amb un màxim de 12.000 euros. En la d'implantació, fins a un 25% de les despeses de sous, lloguers i fins a 12 viatges, amb un màxim de 48.000 euros si la filial és industrial i amb un màxim de 36.000 euros en els altres casos.

CRÈDIT

Finançar l'actiu circulant és el problema principal

L'Institut Català de Finances (ICF) i la patronal Pimec van signar la setmana passada un acord de col·laboració per difondre entre les pimes i els autònoms les noves línies de finançament d'aquest organisme públic, que superen els 2.250 milions d'euros per al 2011 i el 2012. Pimec és la primera entitat de la xarxa de Promotors Financers que l'ICF ha creat per difondre els seus productes i canalitzar els clients potencials, com els Avals Circulant i les línies de préstecs ICF Capitalització, ICF Crèdit, ICF Inversió i ICF internacionalitza- ció. Finançar l'actiu circulant és la principal causa per demanar crèdit per al 92,5% de les pimes, segons l'enquesta sobre l'accés de les pimes al finançament aliè de les Cambres de Comerç. El 87,5% de les petites i mitjanes empreses espanyoles que en el segon trimestre van acudir a les entitats financeres van tenir problemes per obtenir un crèdit. Aquest és el percentatge més elevat des que es va començar a elaborar aquesta enquesta, el primer trimestre del 2009. De les pimes amb problemes per accedir al finançament, el 14% finalment no van obtenir el crèdit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.