Eines

Fer pagar a Hisenda les innovacions

Optimitzar l'ús de la Patent Box, incentiu fiscal a la cessió de know how, permet recuperar tota la inversió en actius d'R+D+I

F. Iniciativas ha creat un peritatge que dóna seguretat sobre la desgravació

Les inversions en innovació de les empreses poden arribar a tenir cost zero si s'aprofiten bé els incentius fiscals sobre cessió de determinats intangibles vigents des del 2008, amb la introducció en la llei de l'impost sobre societats d'un nou article, el 23, segons el qual només s'integra en la base imposable el 50% dels ingressos procedents de “la cessió del dret d'ús o d'explotació de patents, dibuixos o models, plans, fórmules o procediments secrets, de drets sobre informacions relatives a experiències industrials, comercials o científiques”. La reducció es pot aplicar fins que els ingressos procedents de la cessió superin el cost de l'actiu multiplicat per sis, amb la qual cosa, a un tipus del 30%, l'impacte en reducció de quota és del 90%. Aquest incentiu és compatible amb les deduccions fiscals per inversió en R+D+I, entre el 8% i el 42%, amb la qual cosa es pot aconseguir que Hisenda acabi pagant el cost de la innovació.

Aquest esquema d'incentius, conegut com a Patent Box, no és aprofitat per les empreses, com va explicar la setmana passada Luis Santiago, director general de la consultora especialitzada en optimització de costos Lowendal Massaï Iberia, en una conferència organitzada juntament amb l'Associació Espanyola de Financers i Tresorers d'Empreses (Asset): “Són molt poques les empreses espanyoles que estan aprofitant aquest recurs, per desconeixement i per la relativa complexitat conceptual que exigeix una correcta aplicació”. En les relacions intragrup és on es presenten les oportunitats més bones, “tenint en compte que la major part d'ingressos per cessió d'actius intangibles es produïxen en l'àmbit dels grups empresarials”, va afirmar Santiago, que va explicar casos pràctics d'aplicació d'aquest concepte: empreses amb plantes de fabricació en diversos països però que mantenen el poder de decisió a l'Estat espanyol, centres d'R+D que generen resultats que són finalment explotats per altres clients o empreses del grup, departaments d'enginyeria centralitzats que proporcionen serveis a altres empreses dintre del seu grup...

Pel que fa a l'aplicació correcta de la normativa, la primera dificultat és saber si un actiu compleix els requisits per tenir dret als beneficis; la segona, valorar actius intangibles com, per exemple, el know how sobre restauració que una cadena de pizzeries cedeix als franquiciats; la tercera, valorar correctament els preus de transferència si la cessió és dins del mateix grup empresarial. Per minimitzar les possibilitats que Hisenda rebutgi les desgravacions, la consultora F. Iniciativas ha desenvolupat un informe pericial pioner a l'Estat espanyol que analitza tant la part tècnica de la cessió de l'actiu intangible com els seus aspectes comptables i econòmics. “Amb el nou informe pericial proporcionem a les empreses una garantia perquè es puguin aplicar aquest incentiu fiscal”, explica Xavier Cazabon, director general d'F. Iniciativas, segons el qual el pas següent per garantir la màxima seguretat jurídica a les empreses “seria donar a l'informe pericial per a la Patent Box un caràcter vinculant davant Hisenda, mitjançant un informe motivat expedit pel Ministeri de Ciència i Innovació”. Aquest mecanisme ja funciona en l'àmbit de les deduccions fiscals per activitats d'R+D+I: l'obtenció de l'informe motivat en el moment de sol·licitar un incentiu vincula l'administració tributària.

F. Iniciativas és una consultora constituïda el 2000, però els seus fundadors ja feia temps que treballaven en l'assessorament a empreses en el finançament de l'R+D+I. Té 200 empleats, i amb la seu a la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló té obertes oficines a Madrid, París, Lisboa, Porto, Brussel·les i el Quebec, i anualment valida més de 4.000 projectes.

Inspeccions sobre els preus de transferència

Per assegurar aquest incentiu fiscal en les operacions intragrup, s'han d'aplicar correctament les normes sobre preus de transferència, ja que els contractes de cessió s'han de realitzar en condicions similars a les que fixa el mercat per a casos semblants. I els preus de transferència estan en l'objectiu de l'Agència Tributària: la seva comprovació està inclosa com a actuació prioritària en el pla de control tributari d'aquest any, centrat en l'àmbit de la fiscalitat internacional i en tres aspectes: operacions amb intangibles; reestructuracions, per identificar operacions amb actius i valoracions inadequades que representin deslocalitzacions no justificades, i acreditació indeguda de pèrdues amb polítiques de compensació dins del grup.

Aquest any s'ha obert la campanya d'inspecció de l'exercici 2007, el primer amb la legislació de la llei 36/2006, coneguda com a llei antifrau, que obliga les empreses a justificar els preus de transferència que apliquen. Segons el director general d'inspecció de l'Agència Tributària, les inspeccions no seran “catastròfiques”, i en una primera fase es tracta de recopilar informació, sobretot de comprovació d'operacions internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.