Eines

Decret per aclarir les rebaixes del aranzels hipotecaris

Discrepàncies. El govern espanyol l'aprova arran de la denúncia de l'OCU que notaris i registradors cobren més del que es va establir fa quatre anys

Els notaris volen intervenir en les negociacions prèvies a l'escriptura.
Es vol deixar clar que una cancel·lació és un document sense quantia.

El Consell de Ministres va aprovar, l'11 de novembre, un reial decret d'aclariment de la normativa sobre els aranzels aplicables per notaris i registradors per deixar clar que en les cancel·lacions d'hipoteques s'han d'aplicar les tarifes de documents sense quantia, després que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar que s'estava cobrant de més, cosa que va portar la fiscalia a obrir una investigació.

El govern espanyol afirma que així es posa fi a unes suposades “inseguretat jurídica" i “disparitat d'interpretacions” sorgides amb la llei 41/2007, del 7 de desembre, de modificació de normes sobre el mercat hipotecari. Una llei que no crea cap dubte, ja que estableix que per al càlcul dels honoraris notarials de les escriptures de subrogació, novació modificativa i cancel·lació dels crèdits o préstecs hipotecaris s'aplicaran els aranzels corresponents als documents sense quantia” previstos en el reial decret 1426/1989; i aquest diu que s'han de cobrar: 30,050605 euros. Per al càlcul dels honoraris del Registre de la Propietat, la mateixa llei diu que s'aplicaran els aranzels per inscripcions del reial decret 1427/1989, prenent com a base la xifra del capital pendent d'amortitzar, amb una reducció del 90%; el decret esmentat diu que s'han de cobrar 24,040484 euros si el valor pendent no supera els 6.010,12 euros, que és el cas d'una cancel·lació amb valor pendent 0.

La disparitat d'interpretacions de què parla el govern espanyol ve del fet que, segons un estudi de l'OCU, en el 92% de les factures es cobra de més. L'OCU recorda que des del canvi normatiu del 2007 el notari ha de cobrar una quantia fixa de 30,05 euros, sigui quin sigui l'import de la hipoteca cancel·lada, i si se sumen a aquest import els altres conceptes, una escriptura de deu pàgines no hauria de costar més de 70 euros; no obstant això, l'import mitjà de les factures incorrectes analitzades per l'organització és de 260 euros. Pel que fa als registradors, l'estudi assenyala que cobren una mitjana 144 euros per inscripció, i no els 24 euros que assenyala la llei.

Si extrapolem aquestes dades al conjunt de les 372.042 cancel·lacions d'hipoteques sobre habitatge realitzades l'any 2010 a l'Estat espanyol, notaris i registradors podrien haver cobrat de forma indeguda als seus clients fins a 93 milions només en un any.

L'OCU ha demanat a aquestes entitats que requereixin al col·lectiu de notaris i registradors a revisar totes les factures relacionades amb cancel·lacions hipotecàries des de desembre de 2007 i a retornar, si escau, les quantitats “indegudament cobrades als clients”. Davant d'aquesta denúncia, el Consell General de Notariat va dir que els resultats de l'enquesta de l'OCU no es poden extrapolar a totes les hipoteques, i afegeix que els notaris han d'aplicar la doctrina de la direcció general del Registre i del Notariat, que en els últims mesos s'ha pronunciat en el sentit que les cancel·lacions són “documents sense quantia”.

Protectors dels consumidors.

Els assistents a la quarta sessió del 11è Congrés Notarial Espanyol, celebrada aquesta setmana a Benidorm, van destacar el paper essencial que el notari ha d'ocupar en la protecció jurídica dels consumidors en els àmbits immobiliari i hipotecari. El vicepresident del Consell General del Notariat i degà dels notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, va insistir dimarts en “els deures d'independència i imparcialitat” dels notaris, així com en la seva funció d'assessorament “gratuït i paper reequilibrador”, que els exigeix vetllar per la part més feble i, en conseqüència, “els converteixen en una important ajuda per al consumidor”.

Es va insistir a reclamar una presència més gran dels notaris en la fase prèvia a l'atorgament de l'escriptura, en la qual la seva intervenció protegiria el comprador. De la mateixa manera, es demana la intervenció dels notaris en la regulació de contractes d'arrendament, on els arrendadors podrien veure reforçada la seva posició amb una major seguretat jurídica del contracte i en el pagament de les rendes.

Per Fernando Olaizola, notari de València, “els perills per al consumidor es donen en el moment de contractar, i per això l'efectiu seria vetllar pels seus drets i interessos en el moment de la formalització del negoci”. Entre algunes funcions que podrien realitzar els notaris, va esmentar l'extensió del control de les clàusules abusives a la contractació amb petits i mitjans empresaris i l'establiment del caràcter obligatori de la inscripció en el Registre de Condicions Generals de la llista de clàusules tipus d'especial transcendència econòmica per al consumidor, com ara les dels sectors immobiliari i financer.

Dubtes

Descomptes acumulatius

El decret de fa dos divendres també aclareix els dubtes suscitats per l'aplicació de la rebaixa del 5% en els aranzels notarials i registrals, prevista en el reial decret llei del 20 de maig del 2010, de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic. Es declara que aquesta rebaixa aranzelària s'ha d'aplicar de manera addicional als altres descomptes, reduccions, bonificacions i rebaixes. També s'introdueixen criteris de transparència i claredat, fent que s'incrementin les obligacions d'informació dels notaris i registradors en les minutes, i s'estableix un principi de “neutralitat aranzelària”, amb independència que en les operacions s'apliquin procediment electrònics, de manera que això no representi un aranzel més elevat.

També es recullen els aranzels per constitució de societats limitades que es van establir en el reial decret llei del 3 de desembre del 2010 sobre mesures de foment de la inversió i l'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.