ecolasetmana

No se salva ni Alemanya

La psicosi del deute ha esquitxat la totpoderosa Berlín, que s'ha quedat a mitges en la seva darrera emissió mentre Brussel·les pressiona per fer caixa comuna amb els eurobons.

L'avís ha estat seriós i Berlín l'ha entès com a tal. O això és el que sembla, tot i que la cancellera Angela Merkel ja s'ha avançat a deixar clar que no vol sentir parlar d'eurobons

Ni Alemanya se salva de la crema dels mercats. Dimecres el Tresor alemany va haver de menjar-se el 39% de l'emissió de 6.000 milions d'euros en bons del Tresor a 1 i 2 anys després que la demanda girés l'esquena a uns títols que fins ara no havien tingut problemes d'acceptació. El fet, diuen els analistes, és que Alemanya està dins la zona euro i, mal que li pesi, la greu situació que travessen els seus socis l'ha acabat arrossegant. És el problema de ser l'única poma en bon estat en un cistell ple de fruita passada o ja podrida: que al final el comprador agafa la poma del cistell del costat.

L'avís ha estat seriós i Berlín l'ha entès com a tal. O això és el que sembla, tot i que la cancellera Angela Merkel ja s'ha avançat a deixar clar que no vol sentir parlar d'eurobons. La renúncia arriba en un moment en què des de la mateixa Comissió Europea s'ha volgut fer un pas més de pressió perquè Alemanya accepti per fi col·lectivitzar el cost del deute per frenar l'especulació contra els països de la zona euro.

Amb eurobons o sense, el que és clar és que a Europa ja se li està acabant la paciència amb la indefinició de qui ha de ser el nou president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i demana acció ràpida i directa, a l'estil del que ha fet aquests dies el president de la Generalitat, Artur Mas (vegeu pàgina 16). La bona notícia per al govern català és que manté la tendència de reducció del dèficit, que es va situar en l'1,5% del PIB fins a l'octubre (una dècima menys respecte al mateix període del 2010). A pesar d'això, els pressupostos per al 2012, que l'executiu presentarà a mig desembre, seguiran sent restrictius, si bé el conseller del ram, Andreu Mas-Colell, ha avançat que no arribaran a una retallada del 10% com els d'enguany.

Qui es mostra expansiu, si més no en la seva estratègia comercial, és l'automobilística Seat, que ha anunciat que obrirà 15 concessionaris a la Xina l'any que ve. La firma preveu vendre 4.000 vehicles l'any a partir del mes de març.

També amplien presència a Taurus, en aquest cas al mercat de moda, el Brasil. La firma d'electrodomèstics hi ampliarà la seva factoria amb una inversió de 22 milions d'euros.

Indo, en canvi, segueix replegant veles i desinvertint per superar el procés concursal. En aquest context s'acaba de vendre la seva filial als EUA per prop de 400.000 euros. Una altra que plega veles, en aquest cas per marxar de Catalunya, és Yamaha. Aquesta setmana hem conegut que serà finalment el grup logístic aragonès Sesé qui es quedarà la planta de Palau-solità i Plegamans assumint-ne la plantilla. Tot i això els sindicats denunciaran l'acord.

Tampoc són bones les notícies a Ficosa, que finalment ha presentat un ERO temporal per a 600 treballadors de la planta de Viladecavalls (antiga Sony).

Les que també s'ajusten són les Cambres de Comerç. La de Terrassa ha anunciat que es centrarà en els serveis a la internacionalització per superar la caiguda d'ingressos de les quotes obligatòries (un 50% menys per al 2012). L'entitat també ha reduït plantilla (de 47 a 33 persones) i estudia introduir quotes voluntàries.

Molt diferent és la música que sona a La Caixa. En plena crisi del deute, l'entitat financera ha col·locat sense problemes (en una setmana) la seva emissió de 1.500 milions d'euros al 7,5% entre inversors minoristes. Per cert que l'entitat que presideix Isidre Fainé ha descartat obtenir el control de la CAM, amb la qual cosa deixa el camí més lliure al Banc Sabadell.

I a Girona, més de 700 empresaris i directius s'han reunit en la primera jornada Empresa i coneixement, organitzada per l'Associació Espanyola de Directius i Tribuna de Girona, El president d'Abertis i del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica, Salvador Alemany, va alertar que per recuperar l'economia cal un equilibri entre l'austeritat i l'estímul. “Hem de saber que els estímuls no tornaran a la situació de fa anys en què teníem fons europeus i diner barat, però no podem deixar de pensar-hi”, va indicar. (Informació facilitada per Joan Poyano)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.