Borsa

Any nou, fantasmes vells

El curs borsari del 2012 s'inaugura amb els mateixos dubtes sobre el sector bancari i les dificultats econòmiques a sobre de la taula. L'Ibex-35, amb 36 valors, s'enfonsa un 2,76%.

Els inversors fugen dels valors bancaris després de l'ampliació de capital d'Unicredit i l'amenaça de rebaixa de ràting
als bancs espanyols

La primera jornada borsària del nou exercici va acontentar tothom. L'ambient semifestiu de l'última setmana de vacances de Nadal es va contagiar als parquets borsaris i els seus índexs principals van tancar la primera sessió de l'any amb guanys. Ni un valor dels que componen l'índex principal de la borsa espanyola, l'Ibex-35, no va quedar al marge de la festa i tots van acabar amb apreciacions més o menys importants. L'índex selectiu de la borsa espanyola va encetar el 2012 amb una revaloració de l'1,84% empès pels bons resultats macroeconòmics d'Alemanya i les previsions optimistes d'alguns fabricants de cotxes.

Però dimarts els fantasmes de 2011 van reaparèixer amb força, en forma de previsions poc positives per a l'economia espanyola. L'agència de qualificació Fitch i el banc d'inversió nord-americà Goldman Sachs –als quals a final de setmana s'ha afegit Citigroup– van rebaixar les previsions de creixement de l'economia espanyola per al 2012. De seguida, els dubtes sobre l'economia i la seva previsible entrada en recessió es van traslladar a la prima de risc, que es va tornar a enfilar, en relació amb l'alemanya, per sobre dels 350 punts bàsics i va servir els inversors com excusa per materialitzar els guanys de les quatre jornades anteriors.

Als primers ensurts del 2012 dels inversors –gràcies a la crisi interminable de deute europeu i a les rebaixes en les previsions de creixement,– hi han seguit l'apreciació del preu del petroli a causa de les tensions amb l'Iran per l'Estret d'Ormuz i el renaixement de les incerteses en el sector bancari europeu en el decurs dels exercicis precedents.

Les espurnes que ha tornat a encendre el sector financer han estat l'ampliació de capital d'Unicredit, amb un descompte important per la manca de demanda, i l'amenaça de les agències de ràting de tornar a retallar la qualificació creditícia del sector espanyol per la nova ensopegada de l'economia. Unicredit va rebre el càstig dels inversors -dimecres es va depreciar més d'un 14%- i va contagiar la resta del sector a Europa, amb els grans bancs espanyols enregistrant caigudes de l'ordre del 3% en la sessió. A més a més, els inversors han preferit treure les accions dels bancs de les seves carteres després que el nou ministre d'economia i competitivitat, Luis de Guindos, va quantificar en 50.000 milions d'euros les provisions que es podrien exigir als bancs per la depreciació dels seus actius immobiliaris en la nova reforma del sector que l'executiu del PP estudia posar en marxa. Si en el 2011 un dels sectors més colpejats en borsa va ser el bancari, tot fa preveure que en aquest exercici han de canviar molt les coses perquè les accions dels bancs puguin aixecar el cap.

INICI NEGATIU.

Amb el panorama econòmic més embullat que fa uns dies, la borsa espanyola no ha tingut sortida i ha acabat la primera setmana de l'exercici en terreny negatiu. L'Ibex-35 ha reculat un 2% fins dijous -el moment d'escriure aquestes línies-, i ha tancat la quarta sessió setmanal en 8.329,60 punts. Com a curiositat d'aquest inici d'exercici, cal destacar que l'Ibex-35 opera extraordinàriament amb una composició de 36 valors. En encetar el 2012 la cadena de supermercats de baix cost Dia s'ha incorporat al selectiu, però aquest valor no ha ocupat cap buit. El Comitè Assessor Tècnic (CAT) de l'Ibex va decidir en l'última reunió de desembre que donava entrada a l'índex a Dia però que no exclouria cap valor ja que la prohibició de les operacions a curt termini en els valors bancaris –decidida per la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) a l'estiu per la crisi de deute sobirà europeu- redueix la negociació i liquiditat d'algunes accions. Per tant, de moment, i fins a nova ordre del CAT, l'Ibex-35 és Ibex-36.

A la propera setmana començarà l'exercici de veritat, amb tots els operadors a la pantalla, un cop haver deixat enrere les vacances de Nadal i amb l'agenda macroeconòmica plena d'indicadors de rellevància. Els inversors estaran especialment atents a les conclusions del llibre beix de la Reserva Federal (FED) i a les dades de confiança de la Universitat de Michigan, per veure si aquests indicadors constaten la millora de l'economia nord-americana que en les últimes dades s'han deixat entreveure.

En la primera reunió de l'any del Banc Central Europeu (BCE), es farà atenció als mercats, no tant per esperar cap rebaixa en el preu del diner com per conèixer què diu l'entitat sobre l'economia de la zona euro, sobretot després dels mals auguris dels últims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.