Vies de finançament empresarial
Per tal d'ajudar a la innovació i la internacionalització de les empreses, l'ICF i ACC1Ó han posat en marxa una línia de préstecs amb un pressupost de 600 milions d'euros
L'accés al finançament és avui una de les principals dificultats que tenen les empreses catalanes per continuar amb la seva activitat. Des del Servei d'Orientació Financera (SOF), ACC1Ó posa a l'abast de les empreses catalanes una finestreta única per recomanar-los la millor opció per aconseguir aquest finançament. Un equip de professionals s'encarrega de donar una atenció personalitzada, d'analitzar el projecte i d'assessorar cada empresari.
Segons Felipe Muntadas-Prim, director de finançament d'ACC1Ó, “l'objectiu és canalitzar les empreses cap al mix de finançament que més s'adiu a les seves necessitats, ja sigui a través d'instruments en capital o en deute”.
Una opció per obtenir finançament és a través dels préstecs que ofereixen els organismes autonòmics, estatals i europeus. Una altra opció, en aquest cas de finançament no bancari, són les anomenades fonts alternatives, que fan referència a la relació d'agents inversors i proveïdors de fons que existeixen en el mercat. Aquests agents realitzen operacions d'inversió en determinades empreses segons la tipologia, el sector i les seves necessitats de capital. Un exemple són les xarxes d'inversors privats d'ACC1Ó, que inverteixen en empreses innovadores amb un alt potencial de creixement a Catalunya. L'any passat, aquestes xarxes van tancar 38 operacions d'inversió per un import de 8 milions d'euros.
600 milions d'euros. Per tal de facilitar el finançament a les empreses que tenen projectes d'innovació i internacionalització com a prioritats estratègiques, l'Institut Català de Finances i ACC1Ó han posat en marxa una línia de préstecs amb un pressupost de 600 milions d'euros. Aquests préstecs volen contribuir a la reactivació de l'economia catalana i a la competitivitat de les empreses, així com dotar d'uns recursos orientats a cobrir les necessitats de circulant en moments de dificultats.
La finalitat de la línia és donar una resposta més eficient a la manca de crèdit que experimenten les empreses catalanes i fer-ho d'una manera ràpida i fàcilment assequible.
Xarxa d'assessors financers. Una altra via per facilitar l'accés al finançament de les petites i mitjanes empreses és la xarxa d'assessors financers. Es tracta d'un servei de consultoria, impulsat per ACC1Ó i articulat a través de les associacions Pimec i Cecot, que consta de dues fases. En la primera, un assessor treballa amb l'empresari per elaborar una diagnosi de la seva situació econòmica. Durant la segona fase, l'assessor definirà quina és l'estratègia més adequada per aconseguir finançament, i acompanyarà la pime a les entitats financeres per participar activament en el procés de negociació per obtenir capital.
En aquest sentit, Felipe Muntadas-Prim creu que cal que l'empresa catalana “incrementi la seva cultura financera i que disposi de més recursos per negociar amb èxit amb les entitats bancàries”. Amb aquests coneixements, augmenten les possibilitats d'obtenir capital i “s'enforteixen els llaços entre l'entitat financera i l'empresa catalana”. Aquest any, la xarxa preveu treballar amb un mínim de 6.000 empreses catalanes, que mobilitzaran uns 25 milions d'euros.
A la recerca de l'inversor privat
Més de 500 professionals del món de l'emprenedoria, business angels i fons de capital de risc van participar el desembre passat en el XVII Fòrum d'Inversió d'ACC1Ó, un esdeveniment anual que s'ha consolidat com a referent a escala europea. Un total de 21 projectes es van presentar davant el públic inversor amb l'objectiu de trobar finançament privat per tirar-los endavant. El guanyador d'aquesta edició va ser Friend2Friend, empresa del sector de TIC que ha desenvolupat aplicacions mòbils per a marques i agències de publicitat.