ecolasetmana

Recessió per a estona

L'FMI, especialista a tirar la pedra i després, si cal, curar la ferida, pronostica que l'Estat espanyol es mantindrà en recessió també l'any que ve. Noves dosis d'optimisme per a l'economia.

Si, com apunta l'FMI, el creixement del PIB espanyol serà del -1,7% enguany i del -0,3% el 2013, ja podem aprovar totes les reformes laborals que vulguem que l'atur no baixarà

És cert que la crisi ha posat de manifest més d'una vegada que els pronòstics del Fons Monetari Internacional (FMI) no sempre són del tot encertats, però si com ha filtrat l'agència italiana Ansa la previsió per a l'economia espanyola suposa la recessió aquest any i el que ve, hi ha motius per deprimir-se. El nou ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja va avançar que el panorama era negre per a aquest 2012 però sembla que l'horitzó no millora a mitjà termini i si, com apunta l'FMI, el creixement del PIB espanyo serà del -1,7% enguany i del -0,3% el 2013, ja podem aprovar totes les reformes laborals que vulguem que l'atur no baixarà. Tampoc ajudarà aquesta revisió a la baixa de les previsions del FMI a col·locar deute als mercats financers a un interès raonable, sobretot si a més a més l'agència Fitch amenaça amb rebaixar la nota a Espanya i si S&P qualifica que el rating implícit equival al de bo escombraria.

Potser els mercats es quedaran més tranquils ara que saben que el nou govern del PP s'ha compromès a llançar una nova línia ICO –a veure si aquesta sí que funciona- per ajudar les CA a pagar els seus proveïdors i ha assegurat que no deixarà caure cap govern autonòmic si aquests respecten els límits del dèficit. Una música que sembla agradar al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i que serveix per preparar la reunió que mantindran el proper 1 de febrer Mariano Rajoy i Artur Mas. Sobre la taula, entre d'altres, el pacte fiscal i el cobrament dels famosos 759 milions d'euros de l'Estatut. Sembla que la sintonia entre CiU i el PP no trontolla a pesar de tot i el govern de Mas aconseguirà aprovar els pressupostos amb el favor dels populars.

Mentrestant l'executiu de Rajoy comença a donar algunes pistes sobre per on anirà la reforma laboral. Per començar, les empreses de col·locació podran assumir part de la feina de l'INEM per trobar sortida als milions d'aturats que fan cua a les seves oficines.

L'altra gran reforma pendent, la del sector financer, segueix cuinant-se en les més altes esferes. Aquesta setmana el president de La Caixa, Isidre Fainé, negava qualsevol negociació amb Bankia a pesar dels rumors insistents d'una fusió, o millor dit d'una absorció de la primera sobre la segona. Si finalment es tanca l'operació, on tindrà la seu i on pagarà impostos el nou gegant financer?

Per cert, que La Caixa sembla haver-se convertit en el patrocinador oficial de la nova Cambra de Comerç de Barcelona. La institució que presideix Miquel Valls ha anunciat la creació del Club Cambra per mirar de fidelitzar les empreses i sortir així al pas de la desaparició de les quotes camerals. El principal atractiu d'aquest club serà precisament una línia de crèdit preferent de fins a 2.000 milions d'euros de La Caixa.

Mentre que la Generalitat segueix tenint revoltats tots els col·lectius professionals dels serveis públics -per cert, lamentable iniciativa la dels sindicats dels Mossos d'Esquadra amb el seu boicot a la llengua catalana-, a Seat han tancat el nou conveni, el que haurà de donar certa estabilitat per a un exercici que es preveu mogut quant a previsions de producció.

Seguint en el pla empresarial, la setmana ens ha deixat altres bones notícies. És el cas de la inversió de 80 milions anunciada per Iberpotash per a una nova planta de sal al Bages. També bones notícies per a Grífols, que va tancar el 2011 amb un creixement de les vendes del 4,6%.

Per la seva banda, Colonial, que espera tornar a beneficis el 2011, prepara el terreny per a una futura ampliació de capital, i també dins el sector immobiliària Catalunya Caixa ha anunciat que l'any passat va incrementar un 35% la venda d'habitatges propis. Això sí, l'activitat promotora està totalment congelada i bona mostra d'això són les dades publicades per Ciment Català, que posen de manifest una caiguda de la producció i el consum del 20% el 2011.

Sort que ens queda el turisme. Segons les primeres dades avançades per la Generalitat, els ingressos del turisme estranger se situarien al voltant dels 11.300 milions d'euros el 2011, un 7,8% més que el 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.