ecolasetmana

‘Viva Las Vegas!'

Catalunya juga les cartes per quedar-se el projecte Eurovegas enfront de Madrid mentre creix el debat sobre si la crisi està fent perdre l'estratègia que apostava pel turisme de qualitat.

Repetint les imatges de Bienvenido Mister Marshall, el govern català, amb el president Artur Mas al capdavant, ha rebut aquesta setmana Adelson per mostrar-li tots els avantatges que tindria portar el seu projecte a Barcelona

Quan fa uns anys un grup inversor estranger va programar la promoció d'un complex d'oci i de joc al bell mig dels Monegros, a Aragó, molts van posar el crit al cel i molts altres van somriure mirant el veí amb cara de perplexitat. Avui, el gran projecte de joc i oci es diu Eurovegas, està signat pel magnat nord-americà Sheldon Adelson i les ubicacions que es mira amb interès són Madrid i Barcelona. Res de deserts, que al cap i a la fi això no és Nevada.

Repetint les imatges de Bienvenido Mister Marshall, el govern català, amb el president Artur Mas al capdavant, ha rebut aquesta setmana Adelson per mostrar-li tots els avantatges que tindria portar el seu projecte a Barcelona mentre treu ferro a les crítiques dels que pensen que basar la captació d'inversió i el model turístic en l'oci i el joc no és la millor opció de futur. El president Mas argumenta que els casinos només representaran entre un 2 i un 4% del total del projecte, però de moment no convenç una oposició que destaca el perill de convertir la ciutat en reclam d'un turisme poc refinat.I és que qualsevol que hagi estat a Las Vegas reconeixerà que la màquina de fer diners funciona a la perfecció però, no ens enganyem, no és el turisme de Nova York.

Ara bé, qui pot dir que no a 17.000 milions d'euros d'inversió i a la creació de milers de llocs de treball en un moment com aquest? That's the question.

A Madrid també treballen fort per acollir el projecte i segur que no faltarien més candidats si es tenen en compte les pèssimes perspectives econòmiques que Brussel·les ha llançat aquesta setmana per a l'economia espanyola. Segons la Comissió, el PIB espanyol caurà un 1% aquest 2012, una previsió que de fet encara és més optimista que la que vol incorporar l'executiu de Rajoy al projecte de pressupostos. Per cert, que Europa reclama que el govern del PP els presenti com més aviat millor si vol obrir qualsevol negociació per flexibilitzar els objectius de dèficit marcats per a aquest any. Una de les incògnites que haurà de revelar serà la xifra real de tancament de dèficit de 2011.

Mentrestant, Rajoy s'ha sumat als líders europeus que demanen a Brussel·les mesures d'estímul que permetin reactivar l'economia més enllà de les polítiques d'austeritat. I és que després de l'aprovació definitiva del segon rescat de Grècia, les veus que reclamen actuar més enllà de tapar els forats de la crisi guanyen pes.

Enmig de tanta penúria macroeconòmica els treballadors de Panrico han acceptat finalment en referèndum rebaixes de sou que poden passar del 20% a canvi de mantenir la planta de Santa Perpètua del fabricant dels famosos Donuts. Això, mentre els treballadors de TMB acaben de votar si mantenen la vaga coincidint amb el Mobile World Congress de Barcelona per reivindicar les pujades de sou pactades per a aquest any a pesar de la darrera oferta de l'empresa per actualitzar els sous entre aquest 2012 i 2013. Uns tant i uns altres tan poc, es podria dir...

Seguint amb l'actualitat empresarial, aquesta setmana destaquen els resultats d'Abertis. La concessionària va tancar el 2011 amb un benefici net de 720 milions d'euros, un 8,8% més que l'any anterior. El grup que presideix Salvador Alemany ja factura el 52% a l'exterior i acaba d'anunciar la compra d'un 13,23% més d'Hispasat.

També ha estat notícia que Fluidra entra en el mercat indonesi a través de la compra de la firma local Dunia Renang i consolida així la seva presència al sud-est asiàtic. Inversions a fora també per a Saba, que ampliarà un aparcament a Roma per 141 milions d'euros.

En l'àmbit financer destaquem també que Bankia ha col·locat íntegrament una emissió de 500 milions d'euros de cèdules hipotecàries. L'entitat presidida per Rodrigo Rato s'ha fet enrere finalment en la carrera per aconseguir Unnim, on sí que hi corren Banco Popular, Ibercaja, Banc Santander i BBVA.

Finalment destaquem que Catalana Occident va tancar 2011 amb un resultat consolidat de 241,6 milions, un 15,5 % més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.