Gran angular

El paradís de Dionís

La mito­lo­gia trans­porta els orígens de Dionís als monts de l'antiga Grècia i el fa aparèixer com el fruit d'una relació adúltera entre Zeus i Sèmele (relació que, per molt Déu tot­po­derós que fos Zeus, li va cos­tar pro­ble­mes amb la seva esposa, Hera).

El cas és que Dionís va ser con­si­de­rat déu del vi però, més que a l'Olimp grec, si tanta afició diuen que tenia per les begu­des espi­ri­tu­o­ses més li val­dria haver nas­cut a la comarca cata­lana del Pri­o­rat. Aquesta comarca, amb poc més de 10.000 habi­tants (Fal­set, la capi­tal, amb prou fei­nes arriba als 3.000), regenta dues deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen vinícoles que englo­ben 160 cellers i que donen una pro­ducció anual de 13 mili­ons de qui­los de raïm i cap a 70.000 hec­to­li­tres de vi.

No és estrany, doncs, que la comarca dedi­qui un cap de set­mana (aquest del 5 i 6 de maig) a orga­nit­zar un home­natge en forma de fira al seu pro­ducte estel·lar. Però si es demana vi del Pri­o­rat, val la pena espe­ci­fi­car de quin vi es parla, ja que no serà el mateix un de la DOQ Pri­o­rat que un de la DO Mont­sant.

PRI­O­RAT I MONT­SANT.

La Pri­o­rat és l'única deno­mi­nació d'ori­gen qua­li­fi­cada cata­lana i repre­senta el cor (o pot­ser ni tant sols el cor sinó el ven­tri­cle) de la comarca, ja que tot ple­gat abasta una petita zona geogràfica on s'api­lo­nen pobles com Tor­roja, Por­rera, Gra­ta­llops o Pobo­leda. Cap a 600 viti­cul­tors s'encar­re­guen de con­rear 1.800 hectàrees de vinya -en la gran majo­ria, de vari­e­tats negres- que han pro­pi­ciat una molt bona fama als seus vins i que, segons s'afirma en el Con­sell Regu­la­dor, des de l'any 2002 ençà no hi ha hagut cap anyada en què baixi de la cate­go­ria Molt bona o Excel·lent.

Asso­ci­ada mol­tes vega­des a noms mediàtics, a la DOQ Pri­o­rat van créixer un 29% el 2011 i van ven­dre més de 3'7 mili­ons d'ampo­lles -en pro­por­ci­ons equi­li­bra­des les ven­des que fa al mer­cat intern i les que van a expor­tació-.

Per la seva part, l'anell de la comarca el dibui­xen les ter­res de la DO Mont­sant, la deno­mi­nació d'ori­gen vinícola més jove de Cata­lu­nya però que, amb només una dècada com a eti­queta inde­pen­dent, ha acon­se­guit posi­ci­o­nar-se en el mer­cat i en les tau­les com un refe­rent per als pala­dars exi­gents.

Antiga sub­zona de la DO Tar­ra­gona, la DO Mont­sant es ver­te­bra al llarg dels ter­mes muni­ci­pals de pobla­ci­ons com Fal­set, Capçanes, Marçà, El Molar, Mar­ga­lef, Ull­de­mo­lins, Cor­nu­de­lla i el seu cas­tell de Siu­rana, el que va ser l'últim reducte musulmà a Cata­lu­nya el segle XII.

L'expansió de la DO Mont­sant sem­bla que segueixi les pas­ses de les con­ques­tes de Ramon Beren­guer, ja que si l'any 2002 el nom­bre de ven­des superava per poc els 5.000 hec­to­li­tres, l'any pas­sat van arri­bar a 39.328 (més d'un 60% van anar des­ti­nats a l'expor­tació, prin­ci­pal­ment a Ale­ma­nya, els Estats Units i l'Estat francès).

Igual­ment, tot i que el nom­bre de viti­cul­tors ha cai­gut en picat (929 de regis­trats l'any 2010 i 700 el 2011) el nom­bre de cellers ope­ra­tius con­ti­nua a l'alça i n'hi ha 59 d'ins­crits (n'hi havia 55 el 2010 i tan sols 28 l'any 2002). Per tant, de cellers, n'hi ha per triar i reme­nar, però a la Coo­pe­ra­tiva Fal­set i Marçà defen­sen que són els més vete­rans de la comarca.

CEN­TE­NARI.

La coo­pe­ra­tiva, cons­tituïda a pri­mers del segle XX com una plas­mació de “la unió fa la força” per mirar de plan­tar cara als estralls que havia cau­sat entre els viti­cul­tors la plaga de la fil·loxera, enguany cele­bra el cen­te­nari i ha orga­nit­zat diver­sos actes per apro­par la cul­tura del vi a les dese­nes de visi­tants que reben set­ma­nal­ment. Des de visi­tes tea­tra­lit­za­des per mos­trar els racons i els encants del pre­su­mit celler d'arqui­tec­tura moder­nista, fins a una mos­tra artística de botes de 225 litres que ja han aca­bat la seva vida útil i que ara ser­vei­xen de suport perquè 19 artis­tes hi plas­min la seva inter­pre­tació par­ti­cu­lar­del cen­te­nari.

Des que les coo­pe­ra­ti­ves de Fal­set i Marçà es van fusi­o­nar, el 1999, el pro­jecte comú inclou 350 socis i tre­ba­lla per donar bons resul­tats tant pel que fa a pro­duc­tes com als números. El vi Ètim L'Espar­ver, del 2005, n'és una bona mos­tra (pun­tu­ació de 94 punts a la guia Parker) i també el fet que la coo­pe­ra­tiva tin­gui tres boti­gues pròpies (a Fal­set, Marçà i Cam­brils) i exporti els vins i olis a 33 països, i pro­du­eixi un milió d'ampo­lles i fac­turi 2,7 mili­ons d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.