Eines

L'impagament empresarial augmenta perillosament

El Tercer Estudi de la Gestió del Risc de Crèdit a Espanya que ha fet el grup Crèdit i Caució en el marc de la Càtedra de Cash Management impulsada per l'IE Business School revela que en el 66% de les empreses hi ha hagut algun impagament significatiu en els últims dotze mesos d'activitat. La dada suposa un empitjorament de 17 punts en relació amb l'onada de l'octubre del 2011, quan només el 49% de les empreses estaven en aquesta situació

Diverses estadístiques i estudis relatius als anys 2012 convergeixen en un mateix punt: la morositat ha experimentat un augment important en els últims dos anys. En l'àmbit dels impagaments interempresarials s'ha produït una recuperació d'acord amb l'Índex Crèdit i Caució d'Incompliment de pagaments. Aquesta font va revelar que els nivells mitjans d'impagament suportats per les empreses van augmentar un 55% el primer trimestre del 2012. Es tracta del tercer trimestre consecutiu en què augmenta la morositat empresarial.

Per comprovar l'evolució a l'alça dels impagats, val la pena recordar que l'Índex Crèdit i Caució d'Incompliment va revelar fa uns mesos que els nivells mitjans d'impagament suportats per les empreses van augmentar un 46% en el tancament del 2011 respecte a l'any anterior. Així mateix, segons aquest informe, amb vista al 2012 no hi ha cap indici que permeti anticipar cap descens en els impagats empresarials.

El Tercer Estudi de la Gestió del Risc de Crèdit a Espanya que ha realitzat el grup Crèdit i Caució en el marc de la Càtedra de Cash Management impulsada per l'IE Business School revela que en el 66% de les empreses hi ha hagut algun impagament significatiu en els últims dotze mesos d'activitat. La dada suposa un empitjorament de 17 punts en relació amb l'onada d'octubre del 2011, quan només el 49% de les empreses estava en aquesta situació.

Un estudi sobre Comportament de Pagaments d'Empreses a Europa fet per Informa D&B companyia del Grup CESCE, va palesar que el 60,88% de les empreses no han respectat les condicions de pagament pactades amb els seus proveïdors el 2012. Aquest mateix informe va evidenciar que l'Estat espanyol és el segon europeu amb més retard en els pagaments en relació amb les condicions pactades amb els seus proveïdors. Amb uns terminis de pagament mitjans acordats de 80 dies en el 2012, el termini mitjà de pagament real de les empreses és de 101,62 dies. Consegüentment, el retard de pagament sobre les condicions pactades se situa en terme mitjà en 21,82 dies. Aquesta dada és molt superior a la mitjana europea, que se situa en 13,65 dies, i només la superen a Portugal, amb 26,87 dies.

INFORME AVALAT.

Aquesta tendència està corroborada per un informe que ha presentat la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM). De l'informe, se'n desprèn que el termini mitjà de pagament a proveïdors va augmentar 5 dies a l'Estat espanyol en relació amb l'any anterior, tant de les administracions públiques com del sector privat. D'acord amb les dades de l'estudi, el termini mitjà de cobrament de les empreses el 2012 va ser de 98 dies, un resultat coherent amb les respostes obtingudes sobre la dinàmica de l'any quant a terminis, en què se segueix que un 33,7% de les empreses van registrar terminis de cobrament més llargs. Pel que fa a la ràtio de morositat sobre facturació de les empreses, aquesta va arribar el 2012 al 7,1%, la qual cosa significa un notable empitjorament respecte del 2010, quan era de solament el 5,1%. Val la pena assenyalar que la mitjana europea d'impagaments no supera el 2,5%. A més a més, el 40,1% de les empreses participants en l'informe de la PMcM van afirmar que han tingut més impagaments en l'últim any.

CONCURSOS DE CREDITORS.

Així mateix la quantitat afegida de concursos de creditors de l'any 2012 és una altra dada que evidencia l'augment de la morositat ja que bat un rècord històric. El nombre acumulat de l'any arriba a un total de 2.604 procediments concursals, un 24% més que en el mateix període del 2011. En el cas del mes d'abril del 2012, s'han registrat un total de 772 concursos. Es dóna la circumstància que mai abans, en un sol mes no s'havia registrat una quantitat tan alta de processos. L'augment respecte a l'abril de l'any passat és del 62%.

Catalunya és la comunitat en què s'han registrat més concursos tant en el mes d'abril, que són 160, com en els quatre primers mesos, que són 545.

Des de la perspectiva de les finances operatives, l'explicació del que està passant és molt simple: hi ha moltes empreses en què hi està havent tancaments de l'aixeta pecuniària per part de les seves entitats bancàries, estan substituint el finançament a curt termini per l'allargassament sine die dels pagaments a proveïdors. Els impagaments poden posar en perill els beneficis d'una empresa i, si augmenten excessivament, pot provocar una situació d'insolvència que en el pitjor dels casos condueix al tancament del negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.