Gran angular

La Universitat ens ajudarà a sortir de la crisi?

La Universitat no ha de ser un centre de formació professional, i en general no prepara per professions específiques, però sí que pot afavorir l'adquisició d'eines necessàries en el món professional, entre les quals l'esperit crític i la capacitat de moure's en la incertesa i en el desig d'aprendre, perquè, com en altres coses, el coneixement és mou i augmenta a una velocitat cada vegada més gran. Fer-ho millor ha de ser el resultat de reflexions personals i conjuntes dels que ens dediquem a formar

La Uni­ver­si­tat ens aju­darà a sor­tir de la crisi.” Aquesta idea l'he sen­tida sovint en els últims mesos. A la majo­ria dels que ens dedi­quem a la Uni­ver­si­tat ens agrada sen­tir-ho i ens ha de fer refle­xi­o­nar. Sona bé, però quan hi pen­sem una mica ens pre­gun­tem com. A curt ter­mini, sem­bla que encara que encertéssim la fórmula màgica, en les uni­ver­si­tats no hi podrem fer gaire. És cert?

Davant una sentència com la que cito en començar aquest arti­cle, convé recor­dar quin objec­tiu té la Uni­ver­si­tat. Les mis­si­ons de la Uni­ver­si­tat són tres: la for­mació, la recerca i la trans­ferència de conei­xe­ment a la soci­e­tat. La ter­cera cal enten­dre-la com allò que abans es deno­mi­nava trans­ferència de tec­no­lo­gia.

Com la Uni­ver­si­tat, com­plint aques­tes mis­si­ons, pot aju­dar a sor­tir de la crisi? Començo per les dues últi­mes, la trans­ferència de conei­xe­ment i la recerca. Trans­fe­rir es pot fer de diver­ses mane­res, però sim­pli­fi­cant, podem par­lar de la trans­ferència de pro­ces­sos o conei­xe­ments al sec­tor pro­duc­tiu, i de la cre­ació d'empre­ses per la mateixa Uni­ver­si­tat a par­tir dels resul­tats de la recerca.

La pri­mera neix del conei­xe­ment entre empresa i Uni­ver­si­tat, i de la demanda a par­tir d'una neces­si­tat o de l'oferta de la Uni­ver­si­tat, que fa veure a l'empresa que allò que hi aporta podria gene­rar un bene­fici. Hi ha una cosa que em sem­bla òbvia: si el codi de llen­guatge no és el mateix, empresa i Uni­ver­si­tat no s'enten­dran; el gran faci­li­ta­dor del codi de llen­guatge comú és la presència de doc­tors a l'empresa. Així mateix, la dimensió de l'empresa que tenim no és la més ade­quada per a aquests tipus de rela­ci­ons.

En aquest sen­tit, una for­mu­lació política que m'agra­da­ria és que els governs i també algu­nes enti­tats amb prou recur­sos econòmics pen­ses­sin que la for­mació d'alt nivell és una bona inversió i que finan­ces­sin con­trac­tes de for­mació de joves inves­ti­ga­dors, doc­to­rands, la qual cosa faria que aquests recur­sos fes­sin reduir un mica l'atur entre joves gra­du­ats i, a mitjà ter­mini, es pro­mou­ria la comu­ni­cació entre la Uni­ver­si­tat i el món pro­duc­tiu. Crearíem riquesa.

La cre­ació d'empre­ses per part de la uni­ver­si­tat és pos­si­ble i desit­ja­ble, però sem­pre seran molt peti­tes i s'enfron­ta­ran a dos pro­ble­mes. L'un és la difi­cul­tat admi­nis­tra­tiva que hi ha per crear-les, a diferència d'altres països, i l'altre, la enorme difi­cul­tat per obte­nir finançament un cop han nas­cut. Tot i així, si se sal­ves­sin aques­tes difi­cul­tats, a mitjà ter­mini la con­tri­bució, tot i que petita, seria un bon exem­ple, i a llarg ter­mini ens can­vi­a­ria el model econòmic.

L'altra missió és la for­mació. Aquí sí que la con­tri­bució, a mitjà ter­mini, pot i ha de ser fona­men­tal. Començo per dir que, mal­grat haver fet la reforma dels plans d'estudi d'esquena a Europa, els gra­du­ats de les uni­ver­si­tats cata­la­nes sur­ten ben pre­pa­rats. Una prova és que no tenen gaire difi­cul­tat de tro­bar feina fora de les nos­tres con­tra­des i són molt ben valo­rats. Les crítiques sobre l'espe­ci­a­lit­zació d'alguns plans d'estudi no són ade­qua­des. El lloc d'Europa on hi ha més diver­si­fi­cació de titu­la­ci­ons és el Regne Unit i no crec que els que cri­ti­quen els nos­tres plans d'estudi ho facin amb els dels britànics. Els plans d'estudi dels àmbits en què el conei­xe­ment es desen­vo­lupa molt ràpida­ment s'han d'adap­tar al nou saber. Fa 20 anys, a ningú no li hau­ria pas­sat pel cap fer un ense­nya­ment dedi­cat a la nano­tec­no­lo­gia o a la bio­en­gi­nye­ria. Avui no ha de ser estrany, com tam­poc no ho ha de ser que les uni­ver­si­tats tin­guin plans d'estudi dife­rents en funció de les seves for­ta­le­ses. Això està bé sem­pre que les matèries bàsiques s'expli­quin bé.

És ben dife­rent és que ens cal­gui suplir el dèficit que por­ten els estu­di­ants quan arri­ben a la Uni­ver­si­tat, però en això hi podem fer poc més que denun­ciar-ho. Si la política és que no hi hagi fil­tres, no hi podem fer res.

Amb tot, en el camp de la for­mació hi podem fer més. La Uni­ver­si­tat no ha de ser un cen­tre de for­mació pro­fes­si­o­nal, i en gene­ral no pre­para per pro­fes­si­ons específiques, però sí que pot afa­vo­rir l'adqui­sició d'eines necessàries en el món pro­fes­si­o­nal, entre les quals l'espe­rit crític i la capa­ci­tat de moure's en la incer­tesa i en el desig d'apren­dre, perquè, com en altres coses, el conei­xe­ment és mou i aug­menta a una velo­ci­tat cada cop més gran. Fer-ho millor ha de ser el resul­tat de refle­xi­ons per­so­nals i con­jun­tes dels que ens dedi­quem a for­mar.

Ens cal suport i recur­sos, però sobre­tot, que aquests s'apli­quin a les acci­ons que poden pro­duir el màxim bene­fici i que no es per­din en les que gene­ren un titu­lar i que després no dei­xen pòsit.

Els plans d'estudis

Els plans d'estudi els elabora cada Universitat segons el seu criteri i sense interferències. Després són verificats per les agències de qualitat per determinar si el títol s'adequa als continguts i si els mitjans emprats són els adequats. Finalment, els aprova el Consell d'Universitats que els passa al Consell de Ministres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.