ecolasetmana

Gol ‘suau' a Espanya

Madrid vol que ‘La Roja' guanyi l'Eurocopa, però Brussel·les ja li ha guanyat una partida. Hi haurà rescat als bancs.

L'FMI calcula que caldran 40.000 milions d'euros per ajudar el sector bancari espanyol, segons es va filtrar aquesta setmana a la premsa

Per Facebook circula un vídeo on un grup de joves entra a una de les seus de Bankia i celebra amb música bacalao el tancament del compte bancari d'una clienta de l'entitat. Una flash mob que il·lustra amb humor la indignació que es viu al carrer pel conjunt de despropòsits que rodegen la creació d'aquesta entitat. La demanda social perquè s'aprofundeixi en les activitats dels bancs és tal que el fiscal general de l'Estat ha requerit documentació a Bankia i al Banc d'Espanya per investigar possibles delictes en la constitució del grup presidit per José Ignacio Gorigolzarri i fins fa poc per Rodrigo Rato. El decret d'obertura de diligències d'investigació inclou delictes en la constitució i sortida a borsa de l'entitat, falsedat documental, estafa i apropiació indeguda, informa Efe. Un pas de la fiscalia que se suma a les iniciatives individuals que alguns col·lectius ja han dut a terme contra Bankia, entitat que costarà 23.000 euros a l'erari públic. Manos Limpias ha presentat una querella contra Rato i l'exgovernador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez –rellevat dijous per Luis Linde– per la seva gestió de l'entitat. De la mateixa
manera, el moviment 15-M va anunciar aquesta setmana que en vint-i-quatre
hores havia recaptat els diners necessaris (20.000 euros) per presentar també una querella contra qui va ser ministre d'Economia d'Aznar.

Mentrestant, cada cop es fa més evident que hi haurà un rescat per a Espanya. Brussel·les marca un gol a l'Estat abans que comenci l'Eurocopa. Però serà suau. Suau perquè la injecció de fons europeus no serà per al conjunt de l'economia espanyola, sinó que el rescat anirà destinat a les entitats bancàries amb dificultats. El mateix ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va reconèixer que l'Estat necessita l'ajuda d'Europa per sanejar la banca, però abans de qualsevol pas s'hauran de saber els detalls sobre les necessitats específiques del sector bancari espanyol, que recolliran dos informes que es publicaran la setmana que ve; un d'elaborat pel Fons Monetari Internacional (FMI) i l'altre, per les auditores Oliver Wymann i Roland Beger. Dijous es va filtrar que l'FMI calcula que caldran 40.000 milions d'euros per rescatar la banca. Sigui quina sigui la xifra final, la notícia ha relaxat els mercats i la prima de risc s'ha mantingut des de dimecres per sota dels 500 punts per primera vegada en dues setmanes.

Enmig de si hi haurà o no rescat, aquesta setmana a Barcelona es van reunir els presidents de Catalunya, les Illes Balears, Múrcia i el País Valencià per reclamar que s'agilitzi el corredor mediterrani. L'enèsim acte reivindicatiu d'aquesta infraestructura arriba després que la ministra de Foment, Ana Pastor, anunciés que l'Estat incrementarà en 11 milions d'euros la partida per executar el tram entre Vandellòs i Tarragona del corredor mediterrani. El mateix dia, però, els presidents de Castella, Madrid, Extremadura i Aragó contraatacaven a Extremadura en una reunió amb la presència de Pastor per reivindicar el corredor central i l'atlàntic. Una guerra d'interessos polítics sense final clar.

Al marge d'aquest estira-i-arronsa, val a dir que la setmana ha donat bones notícies per al sector industrial català. La competitivitat dels productes del país ha millorat 0,7 punts respecte dels països industrialitzats el quart trimestre del 2011; i els fabricants Gas Gas i Ossa van anunciar la seva aliança per ser el gran grup català de la moto de muntanya. Una unió enfocada també per augmentar la competitivitat de les dues empreses i, de passada, potenciar el creixement de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a