Eines

PEDRO VIEIRA

AUTOR DEL LLIBRE ‘EL MAGO QUE NO CREÍA EN LA MAGIA'

“No em defineixen les meves circumstàncies sinó com les afronto”

L'esperit emprenedor es pot entrenar fins i tot amb cinquanta anys

En aquests moments de dificultats econòmiques, molta gent té la sensació d'haver perdut el control de la seva vida.

Quan estudiem la manera com els éssers humans produeixen les emocions, una de les coses més simples d'entendre és que, com que tenim una capacitat limitada de parar atenció, en cada instant estem seleccionant on concentrar-la. Aquesta selecció determina la nostra experiència i, en definitiva, la nostra vida. Per això, en moments com els presents en què l'entorn és exigent, cada persona hi viu d'una manera diferent: algunes persones estan patint o sentint por, i d'altres són felices. Per mi el més interessant és estudiar com s'ho fan les persones que independentment de l'entorn sempre troben un camí per sentir-se bé i ser felices.
I què ha descobert?

Penso que hi ha tres mecanismes bàsics: el primer és tenir objectius ben definits; el segon és desenvolupar la capacitat de parar atenció, d'observar l'entorn, als altres, a un mateix; i el tercer mecanisme és generar flexibilitat comportamental, això és, que si estic obtenint uns resultats que no m'agraden, que pugui tenir la capacitat de canviar el comportament.
Quan descobreixes que cada persona construeix la realitat a partir dels seus sentiments, t'adones que aquesta realitat la pots canviar?

Exactament. El que a mi em defineix com a ésser humà no són les circumstàncies que afronto sinó la manera com decideixo afrontar aquestes circumstàncies. Més que la meva ocupació, si estic casat o bé si tinc fills, allò que diu més de mi és com decideixo afrontar aquestes circumstàncies per tenir-les sota el meu control.
Tots tenim els recursos necessaris per complir els nostres somnis?

Un dels axiomes de la programació neurolinguística amb què treballo és que totes les persones tenen a dins seu els recursos necessaris per assolir els objectius que s'han marcat, però simplement passa que en determinats moments alguns d'aquests recursos no estan disponibles, per exemple, el coratge o la confiança per fer alguna cosa. Però la persona el pot fer emergir si aprèn a utilitzar el pensament, la psicologia o el cos.
A què es refereix?

Hi ha moltes tècniques i estratègies que podem utilitzar. Tot i així, les més poderoses en realitat són molt senzilles, i una d'aquestes és utilitzar la meva fisiologia començant per la respiració. És molt senzill, tothom ho pot fer si aprèn a dirigir la seva atenció a la manera com usa el cos.
Aquesta manera de prendre el control de la vida defineix molt bé el perfil d'emprenedor. Segons els seus plantejaments no cal néixer emprenedor sinó que es pot aprendre?

Certament. Aquells tres mecanismes que he mencionat, definir metes, aprendre a observar millor i de ser flexible són els mecanismes de l'emprenedor d'èxit, gent que aconsegueix transformar els fracassos en informació que utilitzarà més tard per assolir els objectius i que és flexible permanentment. La meva experiència és que pots entrenar aquests mecanismes. Quan estic treballant amb emprenedors, alguns em diuen que des de petits han estat molt bons amb aquests mecanismes però que d'altres els han aprés en alguns casos amb quaranta o cinquanta anys.
Mai és tard?

Mai és tard.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.