Focus

Empresaris, patronals i independències

L'endemà del 1977, el vell (de 1889) Foment del Treball Nacional va recuperar la seva autonomia i va donar un gran impuls a la creació d'una patronal a escala del nou estat democràtic espanyol: la CEOE. Lògicament, va ser presidida per un empresari català, Carles Ferrer Salat. L'endemà de l'Onze de setembre del 2012, el president del Foment ha declarat que seguiran, és clar, el que la població catalana decideixi.

Vist amb pers­pec­tiva, els millors resul­tats empre­sa­ri­als del segle XX han estat els que cor­res­po­nen als països que, ja fa uns quants anys, Peter Kat­zens­tein va defi­nir com“Small sta­tes in world markets”. Mesu­rat en els per­cen­tat­ges de crei­xe­ment del PIB per habi­tant, a par­tir del 1930, les eco­no­mies dels petits estats d'Europa (Suïssa i Àustria, Bèlgica i Holanda, els nòrdics) han tin­gut més èxit que les dels grans estats (la Gran Bre­ta­nya, l'Estat francès, Ale­ma­nya, Itàlia), per diver­ses raons.

La pri­mera és que en una eco­no­mia cada més mun­dial, els empre­sa­ris dels petits estats ho han hagut d'impor­tar gai­rebé tot: matèries pri­me­res, tec­no­lo­gies, capi­tals, mà d'obra; s'han espe­ci­a­lit­zat molt i s'han llançat a expor­tar. D'entrada, amb ven­des a l'estat del cos­tat: Suïssa, a l'Estat francès, Suècia, a Ale­ma­nya, Finlàndia, a Rússia, etc; i després, arreu.

La segona raó és que, des dels anys 1930, aquests small sta­tes han assa­jat diver­ses for­mes de pacte entre patro­nals i sin­di­cats, i han man­tin­gut una gran esta­bi­li­tat democràtica. Men­tre Ale­ma­nya i Itàlia es decan­ta­ven pel fei­xisme, a la Gran Bre­ta­nya els grans grups finan­cers boi­co­te­ja­ven els acords glo­bals, i l'Estat francès estava sac­se­jat per la ines­ta­bi­li­tat. Els pac­tes dels petits estats han fet pos­si­ble la inte­gració social, que s'ha traduït en crei­xe­ment econòmic.

La ter­cera raó és que, als small sta­tes euro­peus, hi ha tin­gut molt de pes el model d'indus­tri­a­lit­zació ter­ri­to­ri­a­lit­zada, des­cen­tra­lit­zada (basada en l'elec­tri­ci­tat, donada la seva manca de carbó) i amb sala­ris rela­ti­va­ment bai­xos, com­ple­tats amb ingres­sos agrícoles.

Els empre­sa­ris cata­lans dels segles XIX i XX no són els d'un estat petit d'Europa, per bé que en alguns períodes (Man­co­mu­ni­tat, 1914-23, Gene­ra­li­tat, 1931-39 i, d'ençà del 1977), s'han mogut en un marc polític lleu­ger, light, però real. És un marc que només faran des­a­parèixer les dues dic­ta­du­res mili­tars del XX: la del 1923, i la del 1939. Però sí que són uns empre­sa­ris que han hagut d'impor­tar mol­tes entra­des que neces­si­ta­ven, s'han espe­ci­a­lit­zat molt (can­vi­ant, si cal, d'espe­ci­a­lit­zació), i han pen­sat sem­pre en les expor­ta­ci­ons. Ho han fet als veïns pro­pers, com els small sta­tes, però, també a mer­cats llu­nyans. I també han optat pel model d'indus­tri­a­lit­zació ter­ri­to­ri­a­lit­zada, pels clústers, dels Piri­neus a l'Ebre.

D'altra banda, alguns empre­sa­ris cata­lans han vist la pos­si­bi­li­tat de posar en marxa empre­ses a altres països o de con­ver­tir la seva empresa en una mul­ti­na­ci­o­nal. En aquests casos, els empre­sa­ris cata­lans també han actuat lliu­re­ment. Per exem­ple, a la Cuba d'abans –i de després- del 1898, alguns d'aquests empre­sa­ris cata­lans eren par­ti­da­ris del man­te­ni­ment del colo­ni­a­lisme, d'altres, d'un règim par­la­men­tari (Tomàs Gener, nas­cut a Cale­lla i ins­tal·lat a l'illa, el 1820 va ser ele­git dipu­tat cubà al Congrés seguint la Cons­ti­tució que pre­veia elec­ci­ons a banda i banda de l'Atlàntic), d'altres dema­na­ven l'auto­no­mia, alguns, la inte­gració de Cuba (i de Puerto Rico) als EUA i, alguns, la inde­pendència de la illa.

Però tor­nem a àmbits més pro­pers. L'endemà del 1977, el vell (del 1889) Foment del Tre­ball Naci­o­nal, va recu­pe­rar la seva auto­no­mia i va donar un gran impuls a la cre­ació d'una patro­nal a escala del nou estat democràtic espa­nyol: la CEOE. Lògica­ment va ser pre­si­dida per un empre­sari català, Car­les Fer­rer Salat. L'endemà de l'11 de setem­bre del 2012, el pre­si­dent del Foment ha decla­rat que segui­ran, és clar, el que la població cata­lana deci­deixi.

El 1977, feia anys que la Cam­bra de Comerç, Indústria i Nave­gació de Bar­ce­lona (fun­dada el 1886), publi­cava un anu­ari pre­mo­ni­tori: Cataluña exporta. Ernest Lluch, amb la seva habi­tual pers­picàcia, ho va subrat­llar. El mer­cat català tor­nava a ser, com quasi sem­pre, cada cop més, el món. Les cam­bres cata­la­nes han seguit, és clar, aquesta línia, han pen­sat que calia expor­tar des de molt abans que es tornés a par­lar d'inde­pendència. També saben que Cata­lu­nya és un mer­cat impor­tant per als empre­sa­ris d'Espa­nya. I que l'efecte de fron­tera és per a tots dos cos­tats.

Al 1978 comença a fun­ci­o­nar, ini­ci­al­ment a Ter­rassa, una altra patro­nal: la Cecot. Molts empre­sa­ris cata­lans volien expres­sar, així, el seu arre­la­ment al ter­ri­tori, i el seu des­in­terès o rebuig als acords que afa­vo­rei­xen, sobre­tot, les grans empre­ses, que sovint, tenen fil directe amb el poder de Madrid.

La Pimec, la patro­nal cre­ada el 1997, no ha dub­tat a asse­nya­lar que cal fer des­a­parèixer “el dèficit fis­cal històric de què és objecte Cata­lu­nya”. Les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses cata­la­nes són sen­si­bles a la dis­cri­mi­nació fis­cal de l'Estat espa­nyol, que acaba afa­vo­rint les empre­ses més lli­ga­des a l'admi­nis­tració espa­nyola.

Al segle XXI, a Cata­lu­nya, s'han for­mat asso­ci­a­ci­ons d'empre­sa­ris que han demos­trat un gran dina­misme com Fem­CAT (des del 2004), i el Cer­cle Català de Nego­cis (del 2008). Gràcies a la xarxa d'inter­net, el CCN ha difós estu­dis i decla­ra­ci­ons. El seu moment estel·lar ha estat la inter­venció d'Albert Pont, un dels seus mem­bres, a la clo­enda de la gran mani­fes­tació democràtica de l'Onze de setem­bre.

A l'Espa­nya del segle XXI, com a la Cuba o a l'Argen­tina del XIX, els empre­sa­ris cata­lans tenen, com tot­hom, dub­tes, i adop­ten opci­ons polítiques que poden ser molt diver­ses. Sor­to­sa­ment, poden mati­sar o can­viar d'opció. En gene­ral són, tal com els ense­nya el mer­cat, fle­xi­bles. També saben que la sobi­ra­nia política rau en els elec­tors i en els seus repre­sen­tants. I, que no els han de subs­ti­tuir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.