Empreses

Una segona oportunitat per als residus

El grup Nova Energia preveu arribar als 4,2 milions de facturació amb l'aprofitament energètic del material de rebuig

En els països emergents hi ha més consciència de les energies netes

Facturació

4,2 M€

Treballadors

8

Any de fundació

2000


L'energia ni es crea ni es destrueix, només es transforma. D'aquesta màxima, el Grup Nova Energia n'ha extret la inventiva per esdevenir una de les empreses capdavanteres de l'Estat espanyol en el camp de l'aprofitament del material de rebuig. Nascuda fa dotze anys, es va posicionar ràpidament en el sector dels equips de combustió de biomassa i sistemes energètics respectuosos amb el medi ambient. Després va ampliar el radi d'acció a altres àmbits com les màquines d'absorció, turbines i motors de cogeneració i, alhora, es va especialitzar en la formació dels professionals en aquest camp, sobretot en el mercat estranger i en aquells països on encara avui les energies netes estan en fase de desenvolupament. David Poveda, director i propietari de l'empresa, explica que l'origen de Nova Energia cal buscar-lo en la instal·lació d'energies renovables “perquè en aquell temps hi havia poca experiència en aquest camp”. Superada la primera fase l'empresa, es va concentrar en la distribució d'equipaments capdavanters “principalment europeus” a tot l'Estat i a Portugal. Amb el temps, aquesta situació els ha permès buscar i trobar negoci fora de les fronteres espanyoles “en països emergents, on hi ha més consciència que les energies netes són el futur”. En aquest sentit, actua a Xile, Colòmbia, al República Dominicana, Costa Rica i Mèxic. Per Poveda, l'aplicació de fonts alternatives demana, sobretot, amplitud de mires i confiança en els nous processos.

D'exemples n'hi ha molts, com aprofitar el calor generat per escalfar un edifici per reconvertir-la en aire fred que el climatitzi a l'estiu, o fer funcionar una turbina amb el vapor humit que es perd en qualsevol procés industrial per aconseguir electricitat. “Eficiència màxima”, puntualitza el responsable de l'empresa, que relativitza l'alt preu d'aquestes energies, l'escull principal a l'hora de trobar clients. “La inversió inicial no és barata, és cert, però l'amortització és relativament ràpida, l'estalvi final, també, i la inversió en el medi ambient no té preu”, constata, i admet que com més gran és la instal·lació, més ràpid és el retorn. Tot i això, afirma que l'Estat “encara ha de recórrer molt de camí per reconèixer la feina que fa el sector” i que per això a Nova Energia inverteixen en tecnologies el finançament de les quals no depengui de les subvencions.

La recerca de noves fonts energètiques marcarà els propers anys de la firma, igual com la seva expansió en el mercat sud-americà a la recerca de projectes de més envergadura que reclamin l'entrada de nous inversors. I una empresa amb aquesta vocació internacional no s'hauria de situar a Barcelona? “Aquí a Canet estem molt ben connectats i tenim la qualitat de vida garantida”, diu Poveda.

Nova Energia fa tretze anys que demostra que les energies tradicionals, amb el petroli al capdavant, estan esgotades i que el futur reclama la màxima eficiència i sostenibilitat quan es tracta de fer funcionar el món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una segona oportunitat per als residus

Publicat a