Eines

ÓSCAR SÁNCHEZ

EMPRENEDOR I AUTOR DEL LLIBRE ‘¡ESTÀS DESAPROVECHADO'

“L'emprenedoria és només una moda per a la classe política”

Els emprenedors no demanem subvencions,
sinó facilitats
per treballar

Óscar Sánchez es declara emprenedor vocacional: “A mi el que em motiva és muntar negocis; poso en marxa empreses i un cop ja estan funcionant en delego la gestió.” D'aquesta manera ja en porta setze; l'última, el mateix dia de l'entrevista: es diu student-pass.es i és de formació emprenedora.

Subtitula el llibre Fes-te ric sent emprenedor. Aquest és l'objectiu?
Vaig subtitular-lo així perquè penso que els emprenedors som tremendament rics, però no des del punt de vista econòmic. Un emprenedor parteix d'una escala de valors totalment diferent. Quan un experimenta l'emprenedoria percep que té coses que abans no tenia, com ara temps, llibertat o la capacitat de prendre decisions per desenvolupar-se des del punt de vista professional i personal. Això és el més important però també s'ha de dir que al final a més també reps més diners del que guanyaries si treballessis per a un altre.
No és una visió molt idealitzada de l'emprenedoria?

Però és així, i no només parlo de la meva experiència, sinó de la de molts emprenedors amb què parlo, i s'ha de dir que som gent més feliç. Suposo que perquè vivim més intensament la vida i li traiem més profit al nostre dia a dia. En aquest sentit, el grau de desenvolupament professional i personal, i el fet de poder-los conciliar de manera natural ens fa molt feliços. I si com a conseqüència del teu esforç i la teva dedicació guanyes més, doncs encara millor.
Les altes taxes d'atur han posat en el punt de mira l'emprenedoria i en els programes electorals...

Programes electorals? Els polítics no en saben res, perquè mai han estat emprenedors. Ara parlen d'emprenedoria com abans del medi ambient.
Pensa que per als polítics és una moda?

És clarament una moda. Però no passarà perquè s'acabarà imposant i no perquè els polítics ho diguin sinó perquè ser emprenedor s'encomana i perquè en les actuals circumstàncies també és una necessitat.
En tot cas, què els demanaria?

Els emprenedors no demanem subvencions, sinó facilitats per treballar.
Encara és difícil muntar una empresa?

Hi ha molta normativa i burocràcia que entorpeix la creació d'empreses. És necessària la regulació però cal més marge d'actuació. Per posar un exemple, no pot ser que un emprenedor pagui el mateix a l'hora de contractar un treballador que una empresa com ara Repsol o La Caixa.
Parla doncs d'eliminar traves burocràtiques i posar facilitats fiscals.

Amb un d'aquests dos punts ja tindríem molt de guanyat. Hi ha normatives absurdes; per exemple, si vols muntar una companyia de lloguer de cotxes estàs obligat a tenir una flota mínima, per què una persona no pot començar amb un sol cotxe?
La clau és la idea?

La clau no està en què faig sinó en si realment vull ser emprenedor, perquè un emprenedor s'il·lusiona amb qualsevol projecte que li passa pel cap. Per això el primer pas és tenir confiança en un mateix i veure's capaç de moure muntanyes. A partir de superat aquest moment et comencen a ploure idees de coses que es poden fer. Així és com es pot arribar a muntar una companyia aèria de baix cost, com hi ha emprenedors que han fet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.