Borsa

El valor de ser petit

Un terç dels valors del mercat continu defugen la crisi i sumen significatives plusvàlues en l'exercici. Entre aquests, hi ha les catalanes Almirall, Vueling i Miquel i Costas.

L'octubre finalitza
amb un guany de l'1,74% per a l'Íbex-35, que
en el 2012 arrossega
una pèrdua del 8,44%

El costum de mirar els grans índexs dels parquets internacionals en què estan representades les grans companyies limita la visió i no permet veure que hi ha altres índexs o bé empreses de menys envergadura que no només han estat capaces de vèncer la profunda crisi que colpeja l'economia des de fa uns quants anys sinó que han rebut el suport dels inversors a les seves polítiques empresarials.

Dins del mercat continu espanyol hi ha un bon grapat d'aquests exemples i gairebé un terç dels valors que formen part d'aquest mercat enregistren guanys d'ençà que començà el 2012, plusvàlues que en alguns casos són força abundoses. Aquest és el cas de la tecnològica Azkoyen, que després de fer diverses desinversions en l'exercici suma un guany superior al 40% en borsa. Els experts preveuen que els beneficis d'aquesta companyia seran positius després de passar per caixa i el mercat ha donat el vistiplau a la seva política empresarial. Entre les companyies que millor trajectòria han enregistrat en el 2012 es troben les catalanes Almirall, Vueling i Miquel i Costas. La farmacèutica Almirall està recollint els fruits de la seva diversificació i penetració en diferents mercats internacionals i la seva sanejada situació financera, i els seus títols sumen una alça superior al 30% en l'any. Per la seva part Vueling, que manté la seva aposta pel creixement, s'ha revalorat un 30% en els deu primers mesos de l'any. Miquel i Costas també es troba en terreny positiu en el 2012, i és un dels valors que els experts d'Ahorro Corporación recomanen per al 2013 per la sòlida situació de l'empresa paperera, que ha guanyat més d'un 10% en la borsa els darrers mesos.

Per la seva part, NH Hoteles ha sumat gairebé una tercera part de la revaloració anual en les últimes sessions d'octubre, quan la cadena hotelera va reconèixer que estudia l'entrada en el seu capital del fons d'inversió nord-americà Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Les seves accions pugen més d'un 30%.

Una altra farmacèutica, Bayer, juntament amb Tubos Reunidos, Prosegur, Viscofán, Jazztel i Natra completen la relació dels valors petits o mitjans amb fortes revaloracions en el 2012 (llista que puja a 28 valors que es troben a hores d'ara en terreny positiu en el conjunt de l'any).

Aquesta setmana ha finalitzat l'octubre, el quart mes en què l'Íbex-35 aconsegueix tancar en positiu (el tercer consecutiu) en apuntar-se una alça de l'1,74% malgrat que en els deu mesos que han transcorregut de 2012 la minusvàlua que arrossega l'índex és del 8,44%. Tot i ser una pèrdua anual abundosa, cal destacar que el selectiu índex ha reconquerit molt terreny des del -28,91% que enregistrava en finalitzar el maig. Molt ha plogut des de llavors i poques coses han canviat de forma substancial, però amb les promeses d'intervenció del Banc Central Europeu (BCE) i l'ajut de la Reserva Federal (FED) dels EUA el pànic dels inversors ha deixat pas a uns nervis controlats que han permès la recuperació experimentada pel parquet espanyol.

LIMITACIÓ PRORROGADA.

D'altra banda cal destacar que la prohibició de les vendes a curt en els valors bancaris s'ha ampliat de nou en tres mesos fins al 31 de gener, segons va informar dijous la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Per a l'organisme regulador, encara persisteixen massa incerteses al voltant d'aquest sector, enmig d'una gran reestructuració, per fer recomanable aquesta limitació. Les vendes a curt són aquelles en què un inversor presta a un altre les seves accions, i aquest últim les ven en el mercat amb la creença que aquestes baixaran de preu, de forma que les pot recomprar més barates i el guany és la diferència entre el preu de venda inicial i el de compra final (restant la comissió que es queda el prestatari dels valors).

A partir d'ara encetem la recta final de l'exercici 2012, atès que novembre serà l'únic mes sencer de contractació en el parquet. Amb l'arribada del desembre i les festes nadalenques l'activitat borsària baixa de forma significativa i en passar la primera quinzena els grans gestors donen l'exercici per tancat encara que el calendari indiqui que no és així. Com és habitual per aquestes dates, molts experts recomanen compondre la cartera amb la vista posada en el nou exercici. La complexitat de l'actual situació fa que els valors defensius, aquells que no es veuen tan afectats pels cicles econòmics, siguin els més recomanats pels analistes per formar part de la cartera i, a més a més, moltes de les apostes que comencen a veure la llum ara inclouen els petits i mitjans valors de la borsa espanyola de què hem parlat com a favorits pel 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.