Grup Solarca aterra als EUA atret per la termosolar
Després de crear una filial a Houston, ultima la compra d'una empresa local davant l'impuls de la indústria renovable i la proximitat de la petroliera
La intensitat del sol als deserts de Nevada i Arizona, i la riquesa en cru del subsòl de Texas són els motors que impulsen Grup Solarca a instal·lar-se, juntament amb les multinacionals de l'energia, als Estats Units. Aquesta empresa amb seu a la Selva del Camp lidera el sector de les neteges químiques i bufats industrials. Un 80% del seu negoci prové dels contractes amb la indústria petroliera. L'any passat va crear una filial a Houston, la capital petroliera dels Estats Units. Ara, ultima la compra d'una empresa nord-americana. Vol obrir-se pas en un país que trepitja l'accelerador per ser energèticament autosuficient, mitjançant la construcció d'enormes plantes termosolars i la intensificació en l'explotació dels propis recursos petroliers.
Les empreses espanyoles del ram participen en el 60% de la construcció de plantes termosolars al món. Hi aporten el coneixement tecnològic i l'experiència empresarial. Amb el 73% de la potència instal·lada al planeta, l'Estat espanyol n'és el líder indiscutit. Abengoa, per exemple, construeix la major planta del món a Nevada (280 MW) i una altra al desert californià de Mojave (250 MW). Actualment, els Estats Units és el segon país en potència instal·lada (509 MW), però aviat superarà l'Estat espanyol quan entrin en funcionament les termosolars en construcció, acumulant el 56% de la potència mundial (1312 MW). El president i copropietari del Grup Solarca, Joan Enric Carreres, ha assegurat: “Tenim interès a ser-hi arran de les grans inversions en plantes termosolars aprovades i altres ja en construcció.” I hi afegeix: “És dificilíssim entrar al mercat nord-americà si mai no hi has treballat. Et cal un soci local.” Ara mateix, les inversions en les renovables, moltes clientes del Grup Solarca fugen de l'Estat espanyol. A finals del 2013 finalitza el pla del sector i se n'eliminen les primes, amb caràcter retroactiu. “Ha enfonsat el sector. No té sentit i genera una manca de seguretat jurídica”, assegura Carreres.
La frenada en el mercat estatal de les renovables obre algunes incògnites sobre el creixement del volum de negoci del grup a partir del 2014. Enguany, tancarà amb una facturació d'uns 25 milions, similar al 2011. I preveu mantenir-se el 2013. “Confiem en el mercat europeu, que ara és el 60% del nostre negoci. Volem tornar a insistir a Itàlia i obrir-nos camí a Alemanya.” La planificació de les inversions de la petroquímica abasta diversos anys i no s'ha aturat, però no se n'han previst de noves.
Grupo Solarca va començar, el 1985, fent el manteniment i la neteja de les empreses del polígon petroquímic de Tarragona. Ara són un dels líders mundials en aquest sector, amb filials a Qatar, Singapur, França, la Gran Bretanya, Marroc, Portugal i Itàlia. L'experiència tarragonina ha estat la base per a la internacionalització i la diversificació de serveis. “Jo vaig aprendre amb els estàndards nord-americans a Tarragona, on tenim el tercer polígon petroquímic més important d'Europa.” Les multinacionals de l'energia i la química prefereixen subcontractar el manteniment a especialistes. “Som els millors del món. És un mercat molt especialitzat i l'avantatge és que disposem d'un bon producte. I hem tret profit de les experiències.” L'expansió s'ha fet com una taca d'oli, abraçant altres sectors com la cogeneració, l'eòlica i la nuclear, participant en el desmantellament de Vandellòs I. El salt a la globalització es va iniciar el 1999, amb la compra d'una empresa anglesa que els va permetre treballar amb a la Commonwealth. De fet, “on hi hagi circuits de vapor o calderes podem treballar-hi”. Ja sumen projectes executats en uns 40 països.
Facturació
25 M€
Treballadors
150
Any de fundació
1985
Els projectes a Qatar es fan esperar
En bona mesura, l'expansió internacional s'ha fet creant filials pròpies, però amb socis locals. Excepte a Qatar, on la legislació no ho permet. Van anar-hi fa tres anys i mig a partir de contractes amb Shell i Iberdrola, i confiaven continuar-hi amb nous projectes. “Hi havíem dipositat expectatives, però és difícil treballar-hi. Tot va lent i les condicions climàtiques són extremes. Li donem un any més de marge.” També esperen millorar resultats a l'Aràbia Saudita.