Eines

Enric Enrech

Degà del Col·legi d'Agents Comercials de Barcelona

“Els comercials han d'impulsar el canvi a les pimes que no exporten”

Donem suport amb informació perquè els agents puguin convèncer els empresaris
Fa 8 anys el gros dels col·legiats tenia més de 55 anys i ara està entre 18 i 45
Per emprendre és molt important saber vendre i també saber-se vendre
El volum de negoci que mouen els agents equival al 31% del PIB català

Estan orgullosos quan senten que les vendes a l'exterior estan creixent? Se senten part de l'èxit?

Un estudi que va fer el col·legi va calcular que el volum de vendes totals que fan els agents comercials anualment equivalia al 31% del PIB català. Molts d'aquests agents comercials realitzen la seva activitat en l'àrea d'exportacions de les empreses, en concret, uns 400 professionals col·legiats a Barcelona, que exporten productes de l'Estat. Certament, la nostra feina és especialment valorada en uns moments en els quals les pimes estan cada cop més orientades a l'exterior. Constatem que els nostres col·legiats estan tancant molts contractes sobretot amb països àrabs, asiàtics com ara Xina, Taiwan, Singapur, i Amèrica Llatina.
Però hi ha moltes pimes no internacionalitzades.

Sí, per això volem que els agents comercials siguin un motor de canvi en les seves empreses. És una tasca que duem a terme en col·laboració amb la Cambra de Comerç i ACC10, amb qui compartim l'objectiu d'augmentar la facturació a l'exterior en un moment en què el mercat interior està aturat i mancat de liquiditat. Però hi ha empresaris que després d'aconseguir comandes de l'exterior necessiten finançament i els bancs no els n'estan donant.
És habitual que sigui el comercial qui pressioni l'empresari per vendre a l'exterior?

La nostra experiència ens diu que és així, perquè les pimes són porugues a l'hora d'afrontar segons quines aventures. I, com dic, els bancs no ajuden.
I què està fent el col·legi?

Estem intentant donar suport als nostres professionals amb informació per tal que puguin convèncer els empresaris. Part de les responsabilitats de l'agent comercial és aconsellar i ajudar l'empresari a posar les bases per crear un departament d'exportació, i des del col·legi, ACC10 i la Cambra ajudem a crear aquest departament d'exterior a les pimes.
La imatge d'Espanya a l'exterior és un fre a la tasca comercial?

No, perquè estem venent producte europeu que a l'Àsia, Àfrica o Llatinoamèrica té un prestigi pel disseny i la qualitat.
Tot el que comenta està fent que l'agent comercial escali posicions en l'organigrama de l'empresa?

Fa vuit anys que el col·legi té com a prioritat la formació, per superar la vella imatge de l'agent comercial que només té experiència. S'han fet cursos bàsics amb el suport de la UOC, que han estat el trampolí perquè molts professionals continuessin formant-se i fessin un postgrau de direcció comercial i màrqueting. Ara l'agent comercial està preparat per al repte que l'empresa li pugui demanar.
Però els agents comercials que estan en nòmina d'una empresa són una minoria?

El 90% dels agents comercials col·legiats són autònoms, molts s'estan dedicant ara a ser distribuïdors. Tenen producte i a través d'una societat pròpia facturen al client directament. L'agent comercial que està fix i en el règim general de la Seguretat Social no pensa en nosaltres, perquè tenim una imatge de col·legi d'autònoms.
Com ha evolucionat l'edat mitjana de l'agent comercial?

En els vuit anys que fa que vaig assumir les responsabilitats del col·legi el perfil de l'agent ha canviat molt. Aleshores hi havia molts agents amb més de 55 anys. Els joves no volien dedicar-se a les vendes perquè valoraven el fet de tenir un sou fix. Però en aquests moments les noves generacions s'han adonat de la importància d'aquesta professió. Nosaltres estem col·legiant molts emprenedors que s'interessen pels serveis que oferim sobretot de control fiscal dels negocis o de la xarxa de despatxos gratuïts que tenim a tot Europa, de forma que els ajudem a no carregar les seves estructures empresarials. Aquests emprenedors comencen com a agents comercials perquè tenen aquest objectiu últim de ser distribuïdor o ser un petit empresari. Així, l'edat mitjana del col·legi ha anat baixant també perquè molts s'han jubilat o han perdut la feina i s'han donat de baixa. I ara són majoria els associats que tenen entre 18 i 45 anys.
L'emprenedor ha de ser un bon venedor?

Es posa molt l'èmfasi en tenir una bona idea o en els passos per tirar endavant una empresa, però saber vendre i saber-se vendre és més important.
La professió ha esquivat la xacra de l'atur?

Quan el 2009 va produir la gran onada d'aturats vam proposar que l'agent comercial que es reciclés, que rendibilitzés la seva cartera de clients per vendre'ls altres productes. Aquesta reinvenció s'ha fet i avui dia aquells comercials estan funcionant en altres àmbits. La crisi ha palesat que l'agent comercial se sap adaptar als canvis.
Però el reciclatge no sempre és possible.

No. Hi ha agents que no troben feina. A partir de gener funcionarà Comercial Jobs, una plataforma d'ofertes i demandes de feina que està connectada amb altres xarxes europees i dels Estats Units. Quan una empresa europea i dels EUA cerqui un agent comercial d'aquí ho tindrà molt més fàcil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.