Borsa

Sacsejada final

Els darrers dies del 2012 han estat condicionats pel poc volum de negociació, la davallada de Bankia i la preocupació per l'abisme fiscal als EUA. L'Íbex 35 cau un 1,93% setmanal.

Els mercats estaran pendents de la reunió de diumenge a la tarda als EUA, en la qual es podria tancar un acord que eviti l'abisme fiscal

El 2012 no ha estat precisament un exercici tranquil. I, com que no ho ha estat, el cap d'any havia de quedar condicionat pels nervis dels inversors per tal de continuar amb la tendència dominant del conjunt de l'exercici. Durant la darrera setmana, en què només hi ha hagut dos dies i mig hàbils en els mercats borsaris, l'apatia inicial de l'ambient nadalenc es va capgirar cap a un augment de l'ansietat dels inversors. Els motius van ser principalment dos. Per una banda, constatar que el forat existent a Bankia ascendeix a 10.500 milions d'euros va provocar una fugida en massa del valor. Els accionistes de l'entitat, que han estat castigats els darrers mesos amb les contínues sacsejades en la cotització dels títols de Bankia, acaben l'any sobresaltats per nous retrocessos del valor. Les accions de Bankia es van precipitar al voltant d'un 45% entre dijous i divendres, fet que va afectar l'evolució de l'Íbex 35. Aquesta situació va obligar el comitè assessor tècnic (CAT) de l'Íbex a reunir-se amb caràcter d'urgència dijous mateix per decidir excloure les accions de Bankia de les files del selectiu a efectes del 2 de gener del 2013. D'aquesta manera, i sense que s'hagi determinat quina companyia substituirà Bankia dins de l'Íbex 35, aquest índex estarà format per 34 valors de manera excepcional fins que s'ocupi el seu buit.

Entre el poc volum de negociació perquè molts operadors ja han donat l'exercici per tancat i els daltabaixos de Bankia, el selectiu índex ha estat incapaç d'acabar la setmana en positiu. Així, a l'Íbex 35 li han mancat forces per saltar per sobre dels 8.300 punts (dilluns va acomiadar la sessió en els 8.299,50) i ha acabat la setmana en els 8.131 punts, nivell que suposa un retrocés setmanal de l'1,93%.

DESCENS ANUAL.

A falta només de mitja sessió de negociació borsària per tancar l'exercici del 2012 –dilluns la borsa obrirà fins a les 14.00 h–, el selectiu índex espanyol acumula un descens anual del 5,08%. Tot i ser un balanç negatiu, cal destacar la remuntada experimentada per l'índex en el decurs de l'any, atès que les pèrdues acumulades per l'índex en acabar el maig vorejaven el 29%. I, si en el conjunt del mes de desembre el balanç és positiu (de moment l'índex suma un 0%), l'Íbex 35 haurà encadenat cinc mesos seguits recuperant posicions.

A part dels sotracs de Bankia, la inquietud dels inversors ha augmentat a mesura que es consumeix el temps per arribar a un acord als EUA per evitar l'abisme fiscal –que no és altra cosa que una pujada d'impostos i una retallada de la despesa pública que pot tornar a conduir el país cap a la recessió i agreujar la situació d'altres economies en plena crisi, com ara l'europea–. Els grans partits nord-americans no es posen d'acord i això penalitza els parquets, malgrat que la voluntat de tots dos grups és assolir un acord i han fixat una reunió d'urgència 24 hores abans que s'acabi la data límit. Diumenge a la tarda es reuniran els representants polítics i el resultat d'aquesta cita –que tindrà tots els mercats pendents– condicionarà la darrera jornada borsària del 2012 en un o altre sentit.

D'altra banda, els inversors poden treure's el regust amarg del 2012 amb l'optimisme d'una nova incorporació al parquet. El grup de distribució Mercadona s'ha posat en contacte amb diversos bancs d'inversió per fer el salt al mercat durant el primer semestre del 2013. L'objectiu de l'operació seria atreure fons per a l'expansió internacional del grup, sobretot a Portugal i França, i poder produir també a la Xina. S'ha de veure si finalment Mercadona farà el salt al parquet –cal destacar que la crisi ha tirat per terra moltes sortides a borsa–, però el que és clar és que en les darreres setmanes s'han reactivat els moviments en la borsa espanyola entre les empreses que es volen estrenar i, en major mesura, les que es veuran obligades a abandonar els parquets els pròxims mesos (Banesto, Metrovacesa i Vueling). Tot i que a partir de dimarts canviarà l'exercici, les preocupacions del 2012 no s'esvairan de la ment dels inversors. Així, continuaran molt presents les discussions sobre el rescat a l'Estat espanyol –que de moment l'executiu no considera que sigui necessari, però que no el descarta en el futur–, els daltabaixos de la prima de risc –que acaba l'any al voltant dels 400 punts– i els resultats de les subhastes del Tresor espanyol per obtenir finançament.

A més, els mercats estaran pendents de l'evolució de les principals economies i de la resolució de l'abisme fiscal als EUA. En un context complicat com aquest, demanar paciència al nou any fins que arribin temps millors pot ser una de les opcions més encertades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.