Eines

Comença el compte enrere per a la jubilació als 67 anys

Qui no hagi cotitzat durant 38 anys i mig haurà de tenir 65 anys i un mes per poder-se retirar aquest 2013.

La pensió s'acabarà calculant segons els últims 25 anys de cotització
La jubilació anticipada es posposa dos anys, llevat que sigui per força major

Dimarts va entrar en vigor la llei 27/2011 d'actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social, que retarda progressivament l'edat de jubilació fins als 67 anys i augmenta de 15 a 25 anys el període a partir del qual se'n calculi la pensió. L'edat de jubilació ordinària, fins al 2012 fixada en els 65 anys, serà de 67 anys per als treballadors que abandonin el mercat laboral a partir de l'any 2027, però ho podran continuar fent als 65 els que hagin cotitzat a la Seguretat Social durant 38 anys i 6 mesos.

En els 15 anys precedents, s'obre un període transitori: des del 2013 al 2018 s'afegirà un mes més cada any, i dos mesos per any des del 2019 al 2027. D'aquesta manera, en el pitjor dels casos, una persona que es jubili el 2013 podrà començar a cobrar la pensió amb 65 anys i un mes; el 2014, amb 65 anys i dos mesos; el 2019, als 65 anys i vuit mesos… i així successivament.

Així mateix, durant el període transitori anirà augmentant progressivament el temps de cotització necessari per jubilar-se als 65 anys, i cada any s'aniran exigint tres mesos més. Qui es jubili el 2013 podrà fer-ho a aquesta edat si ha cotitzat 35 anys i tres mesos, el 2014 es demanaran 35 anys i 6 mesos… i així successivament.

Canvi de càlcul.

A més d'allargar la vida laboral dels treballadors que no hagin cotitzat 38 anys i mig, la reforma canvia el mètode de càlcul de la pensió, que fins l'any passat es feia tenint en compte les bases de cotització dels últims quinze anys. Aquest període es va augmentant de manera progressiva, posant-hi anualment un any més, fins que s'arribi als 25 anys, el 2022. Per tant, per als que es jubilin aquest any es tindran en compte les bases dels últims 16 anys, per als que abandonin el mercat laboral el 2014, 17 anys; per als que es converteixin en pensionistes el 2015, 18 anys… i així fins que arribi el 2022, fins als 25 anys.

Això implica que de manera general –l'objectiu de la reforma és aquest– les pensions dels futurs jubilats seran més baixes que les dels ja jubilats en igualtat de condicions, tot i que depèn del salari que s'hagi cobrat i del seu creixement anual. Segons càlculs dels sindicats, els treballadors els salaris dels quals hagin crescut per sobre de la inflació en els últims anys hi perdran entre un 4% i un 9%. La pèrdua de pensió serà menor -de cap al 2%- per als qui els salaris els han crescut en la mitjana del sistema (un 0,8% per sobre de la inflació). Per contra, l'impacte serà positiu per als que s'han quedat sense feina en l'última etapa de la seva vida laboral o han passat a cobrar menys.

Jubilació anticipada.

Es manté la possibilitat de demanar la jubilació anticipada a partir dels 61 anys, cobrant un 7,5% menys per cada any que falti per arribar als 65, per als treballadors amb relació laboral suspesa o extingida com a conseqüència d'un ERO, per tancament de l'empresa o per causes econòmiques, sempre que hagin cotitzat 33 anys. També poden demanar la jubilació anticipada, havent cotitzat 33 anys i amb els mateixos coeficients reductors, els treballadors que no s'hagin quedat sense feina per causa major, però en aquest cas l'edat és de 63 anys i s'imposa la condició que la pensió resultant sigui superior a l'import de la pensió mínima que hauria correspost a l'interessat tenint en compte la situació familiar.

Un altre canvi és que les mares que hagin interromput la seva carrera laboral per cuidar fills menors de sis anys podran augmentar el seu període de cotització, i computaran com períodes treballats nou mesos per cada fill o menor adoptat o acollit.

Envelliment

Menys de dos cotitzadors per pensió

El descens en el nombre de cotitzadors -la Seguretat Social va tancar el 2012 amb 16.442.681 afiliats, 787.240 menys que un any abans i 2.930.095 menys que el 2007- ha fet que el govern espanyol recorri al fons de reserva de les pensions: el 2013 es trauran del fons 3.000 milions dels quasi 70.000 milions acumulats des del 2007.

El 2007 hi havia 2,44 cotitzadors per pensionista, proporció que l'agost havia baixat a 1,88. La necessitat de pagar pensions més baixes està motivada, a curt termini, perquè amb la crisi hi ha menys gent activa per pagar les pensions, però el problema a llarg termini hi serà igualment quan la conjuntura canviï. La relació entre cotitzadors i pensionistes baixarà per força perquè augmenta l'esperança de vida, tot i que, amb menys de 2,1 fills per dona, hi haurà menys joves en edat de treballar.

Càlcul

Alguns poden triar la base més favorable

L'últim consell de ministres de 2012 va aprovar un reial decret que inclou l'opció que els majors de 55 anys que hagin cessat per causa aliena i els autònoms que portin un any sense cotitzar puguin ampliar a 25 anys la base de càlcul de la pensió. Aquests canvis s'introduiran progressivament, de manera que fins al 2017 només es permetrà ampliar la base de còmput fins als 20 anys i a partir d'aquesta data es podrà arribar als 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.