Borsa

Fora supersticions

El 2013 arrenca amb bones vibracions en els parquets, eufòrics després de l'acord als EUA per evitar l'abisme fiscal. L'Íbex 35 suma un 3,75% en quatre jornades.

Bankia s'apunta una davallada del 8% el primer dia fora de
l'Íbex 35, però recupera prop d'un 30% en les dues jornades posteriors

La primera setmana borsària ha deixat sense arguments els inversors més supersticiosos. L'any que acaba en tretze s'ha encetat ple de números negres en els principals parquets internacionals, on la festa per l'acord in extremis als EUA per evitar el precipici fiscal ha impulsat les compres dels actius de risc. Els inversors van acomiadar l'exercici 2012 amb massa dubtes al cap i la percepció que els polítics nord-americans allunyaven posicions sobre l'acord en comptes d'apropar-se en les negociacions. Per això l'acord de mínims a què van arribar demòcrates i republicans el mateix dia 1 de gener –data en què s'havia de posar en marxa automàticament la pujada d'impostos i la reducció de la despesa pública- va alleugerir la càrrega que suportaven els mercats i l'eufòria va apoderar-se dels principals parquets en la primera sessió hàbil del nou any.

Les compres no van discriminar cap mercat, però van ser els índexs dels països perifèrics -els més castigats en els dotze darrers mesos- els que es van apuntar les revaloracions més abundoses. La borsa de Milà va pujar un 3,81%, seguida de l'Íbex 35 espanyol, que va sumar un 3,43% només en la sessió de dimecres. Els guanys en la resta d'índexs internacionals (Eurostoxx-50, Cac-40, Dax-Xetra i Dow Jones) van rondar el 2,5%.

Aquest acord ha donat oxigen a uns mercats ofegats, però ja han sortit veus que alerten que només és un pedaç que permet guanyar temps. Les agències de qualificació Standard&Poor's i Moody's s'han unit a les advertències del Fons Monetari Internacional (FMI) en considerar que l'acord és positiu però no suficient per garantir el sanejament dels comptes públics dels EUA. Això no obstant, als inversors els ha acontentat aquest pacte.

El que no ha agradat tant en els mercats és que la Reserva Federal (FED) tingui el projecte de posar fi a la ronda d'estímuls monetaris abans que s'acabi el 2013, segons han mostrat les actes de la darrera reunió del banc del desembre. Els inversors ja havien comptat amb l'actuació de la FED per un període de temps llarg i ara veuen que això pot no ser com s'ho havien imaginat.

Amb estímuls o sense, el que és cert és que la borsa espanyola ha acomiadat la primera setmana de l'exercici amb números positius. El selectiu índex Íbex 35 ha recuperat un 3,5% en quatre sessions (el primer dia de l'any els parquets van romandre tancats) fins a situar-se en els 8.435,80 punts -nivell del març del 2012-. Cal destacar que el selectiu índex cotitza amb només 34 valors, atès dijous passat el comitè assessor tècnic (CAT) de l'Íbex va excloure Bankia de la composició de l'Íbex 35. Les accions de l'entitat han tornat a esdevenir una muntanya russa i, després de caure un 8,18% el primer dia que cotitzava fora del selectiu, dijous es van disparar un 12,53% i divendres a mitja tarda s'apuntaven un alça superior al 18%. Però no només Bankia ha centrat l'interès dels inversors, ja que l'altra entitat nacionalitzada, Banco de Valencia, va arribar a pujar divendres prop d'un 40% durant la sessió sense motius que expliquessin aquesta revifada.

BALANÇ ANUAL.

Ara que sí podem donar per tancat l'exercici 2012, cal parlar de les dades definitives de l'any borsari que hem deixat enrere. La borsa espanyola s'ha tornat a acomiadar dels inversors en terreny negatiu, arrossegant unes pèrdues acumulades en el conjunt del 2012 del 4,66%, en tancar en els 8.167,50 punts.

Amb aquest tancament el selectiu índex Íbex 35 també acomiadava el desembre amb guanys (+2,94%), i encadenava cinc mesos consecutius de revaloracions mensuals després de beneficiar-se de les promeses d'intervenció que a l'estiu va llançar el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, per frenar els atacs dels especuladors als països perifèrics. En resum, el primer semestre del 2012 va ser molt negatiu per a la inversió en renda variable, que va ser sacsejada per la incertesa entorn de la feblesa econòmica del país i els atacs dels mercats al seu deute. Aquesta desconfiança envers el país va dur l'Íbex 35 a experimentar una davallada del 13,04% a finals de juny, però després l'índex va renéixer de les seves cendres com l'au fènix, i va iniciar una carrera alcista que li va permetre tancar l'exercici amb unes pèrdues més contingudes en sumar dos trimestres a l'alça.

Això no obstant, el negoci a la borsa espanyola s'ha ressentit de la mala maror dominant, i durant els darrers dotze mesos la contractació borsària ha caigut un 24% respecte a l'any precedent, segons les dades de Bolsas y Mercados Españoles (BME).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.