Opinió

Novetats tributàries per al 2013

Després de la semifallida amnistia fiscal, el govern, coincidint amb l'inici del nou any, ha posat en marxa una sèrie de mesures tributàries destinades essencialment a augmentar la recaptació. Les mesures s'han introduït essencialment a través de la llei 16/2012 de mesures fiscals del 27 de desembre i afecten principalment l'impost sobre la renda de les persones físiques (IPRF), l'impost sobre societats (IS) tot i que també afecten l'impost sobre patrimoni (IP) i l'impost sobre el valor afegit (IVA).

Pel que fa l'IRPF, cal destacar: 1) l'eliminació de la deducció per adquisició de l'habitatge habitual; 2) el fet que els beneficis patrimonials generats en menys d'un any s'han d'integrar a la base imposable general de l'IRPF; 3) pel que fa a la retribució en espècie a empleats consistent en la cessió d'un habitatge, a partir d'ara la retribució es quantificarà sobre la base del cost del lloguer assumit per l'ocupador i no sobre el càlcul relatiu al valor cadastral de l'habitatge, com es feia fins ara i també, entre d'altres, 4) se suprimeix la reducció del 40% que s'aplicava a les indemnitzacions d'elevada quantitat (300.000 euros) derivades de l'extinció de relacions laborals o mercantils aplicable quan hagin tingut un període de generació superior a dos anys o s'hagin obtingut de manera notòriament irregular en el temps.

Pel que fa a l'IS, s'ha de tenir en compte que a partir de l'1 de gener s'han introduït novetats que afecten: 1) els pagaments fraccionats que passen a ser del 18% ja que per aquelles entitats que basen el seus pagaments fraccionats en el resultat econòmic, fins a la data es mantenen els mateixos percentatges i el sistema de càlcul que el que s'aplicava a l'exercici passat del 2012; 2) es prorroga per l'exercici del 2013 l'aplicació del tipus de gravamen reduït del 20% per manteniment o creació d'ocupació per a les microempreses, és a dir, aquelles en què el volum de negocis sigui inferior a 5 milions d'euros i tinguin una plantilla de menys de 25 empleats; i 3) s'estableix la possibilitat que les empreses puguin actualitzar balanços, sense dubte la mesura “estel·lar” de les novetats anunciades pel que fa a l'IS, i amb la qual s'estableix amb caràcter voluntari, per a les empreses que així ho decideixin, la possibilitat de fer una actualització comptable dels actius subjectes a un gravamen del 5% sobre l'import revalorat.

Pel que fa a l'impost sobre el patrimoni, queda prorrogat en la seva vigència per l'exercici del 2013 i respecte de l'IVA, cal destacar la simplificació del tràmit per poder rectificar la base imposable en supòsits de factures impagades, entre d'altres.

Haurem d'estar atents a l'evolució de la situació econòmica dels propers mesos per tal de veure la virtualitat pràctica d'aquestes mesures i també per veure si serveixen per allunyar el fantasma d'una altra pujada de l' IVA i de l'IRPF.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.