Empreses

Containers del Berguedà recull un 35% menys de residus industrials

L'empresa preveu mantenir la facturació de prop de 4 milions d'euros amb la compra que l'any passat va fer d'una planta a Sallent. Creix el nombre de ‘compres a la porta' dels gestors i l'intrusisme en el sector

L'empresa recicla cada any unes 30.000 tones
de residus de
tot tipus
L'automatització de la línia de triatge d'envasos va costar 1,4 milions d'euros

El descens actual de l'activitat industrial fins i tot es nota a les escombraries. “Empresa que tanca, empresa que deixa de produir residus, i la que aconsegueix sobreviure, treballa menys i no en genera tants”, diu Josep Freixa, administrador de Containers del Berguedà. Aquesta empresa, que recull i gestiona tota mena de residus a la Catalunya central (sobretot al Berguedà i al Bages, però també amb activitat a Osona, el Solsonès i l'Anoia) ha vist com arran de la crisi, en la seva àrea d'influència el volum de deixalles industrials ha caigut un 35%, i les de la construcció, un 90%.

Hi ha menys residus industrials però també n'hi ha menys que procedeixen de la recollida selectiva. “La gent gasta menys, compra envasos més grans, familiars, i tot això fa que baixi el nombre de tones recollides en tot tipus de residus”, comenta Freixa. Els volum d'envasos del contenidor groc, per exemple, el 2012 es va reduir un 2,8% respecte al 2011. “Ens havíem passat des de l'any 1999 assumint augments anuals del 10% al 30%, la qual cosa ens obligava a fer uns esforços interns constants. Va arribar un punt en què en la línia d'envasos treballàvem tres torns (matí, tarda i nit), només ens quedava ampliar el torn de cap de setmana”, explica l'administrador de Containers del Berguedà.

Ara són uns altres temps. Consumim menys i les passem més magres. Els gestors de residus ho noten sobretot en la recollida selectiva de paper i cartró. La necessitat ha fet que molta gent buidi els contenidors blaus i porti a vendre el material que en treu a un gestor de residus. És el que es coneix com a “compres a la porta”, una pràctica que gairebé s'havia perdut i que, de tres anys ençà, Freixa diu que s'ha recuperat. “Nosaltres aquí ara estem pagant el paper i cartró entre 40 i 60 euros la tona. No és un preu gaire alt però hi ha gent que per complementar un subsidi fa el que pot. Se'n van d'aquí amb 3, 10 o 20 euros.”

Un altre fenomen simptomàtic de la crisi és l'augment d'intrusisme que hi ha en el sector. “Des del 1993, amb l'aprovació de la llei de residus, havíem aconseguit que la nostra activitat es professionalitzés. Vam passar de ser uns drapaires, una figura més aviat mal vista, a ser uns gestors de residus imprescindibles”, segons Freixa. Aquesta adaptació a la nova llei va comportar invertir en noves instal·lacions en una època també de crisi, en què Containers del Berguedà va tenir pèrdues.

En la situació actual hi ha persones que es dediquen a fer-los una competència deslleial. És a dir, recorren els polígons amb una furgoneta per comprar de manera il·legal tota mena de residus (valorables i no valorables) a les empreses. “I on els acaben portant? Els valorables, a un gestor de residus com nosaltres, i els no valorables, a un abocador il·legal o un descampat”, diu Freixa.

Les principals inversions.

Containers del Berguedà, recicla cada any unes 30.000 tones de residus –des del paper o el vidre fins a tota mena de ferralla (fèrrica i no fèrrica), passant pels residus tèxtils o perillosos, i fa la descontaminació de vehicles fora d'ús– preveu una facturació per al 2013 “igual o lleugerament superior a la del 2012, que va ser de 4 milions d'euros, un 6,5% més que al 2011”, segons explica el seu administrador.

Aquesta previsió es fa tenint en compte que al maig del 2012 Containers del Berguedà va comprar els actius de la planta de reciclatge de Sallent (Bages), operació en què va invertir un milió d'euros. Amb aquesta adquisició, els 6.000 m² de la planta de Sallent s'afegeixen als gairebé 20.000 m² de la de Berga. La compra de la planta de Sallent ha estat l'última de les grans inversions que ha fet Containers del Berguedà des que el 2008 va automatitzar la línia de triatge d'envasos, canvi que va suposar una despesa de 1,4 milions d'euros.

Cap a 1.400 clients.

Tot i que l'activitat de Containers del Berguedà se centra en les comarques centrals de Catalunya, també gestiona residus valorables d'un parell de clients del Principat d'Andorra. La seva cartera de clients voreja els 1.400, entre empreses privades i ens públics que moltes vegades són proveïdors i clients alhora. La venda de material reciclat a altres empreses –un cop ells han eliminat els impropis, han separat els residus per qualitats i ho han empaquetat en bales– es fa a tot l'Estat espanyol. “Puntualment fem alguna exportació fora d'Espanya però és poc significativa, la qual cosa no vol dir que indirectament sí que exportem a través dels nostres clients”, explica Freixa.

Containers del Berguedà és una empresa al 100% familiar fundada l'any 1988, tot i que els seus orígens es remunten al 1950. Ara com ara disposa de 48 treballadors fixos a més de vuit persones discapacitades i un monitor del Taller Coloma d'Avià, que treballen al torn del matí, en la secció de triatge d'envasos. A aquest personal s'hi afegeixen els 55 treballadors de l'empresa Tractaments Ecològics SA de Berga, una societat participada al 50% per Containers del Berguedà i per Urbaser.

Facturació

4 M€

Treballadors

48

Any de fundació

1988

L'any 1988 es va fundar l'empresa Containers del Berguedà, tot i que el negoci va arrencar el 1950. El pare de l'actual administrador llavors ja es dedicava a la recollida i reciclatge de residus generats per la indústria tèxtil i minera del Bages i el Berguedà.

No separar surt més car

Els envasos que recull Containers del Berguedà queden en propietat d'Ecoembes, l'empresa que ha promogut la campanya Envàs, on vas? Josep Freixa considera que avui per avui s'està fent un bon reciclatge i tant al contenidor del vidre com al del paper i cartró hi van a parar molt pocs materials impropis. Tot i així, entén que, si per entre un 20% i un 22% del material que recull Ecoembes aquesta empresa no percep cap ingrés ja que són envasos que no li corresponen, es vulgui conscienciar la gent.

El que no admet Freixa és que algú no recicli argumentant que ja paga una taxa d'escombraries: “Si no continuem separant bé en la recollida selectiva, el residu es converteix en rebuig que també s'ha d'acabar tractant, a l'abocador o en una planta i, per tant, el rebut se t'encarirà.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Containers del Berguedà recull un 35% menys de residus industrials

Publicat a