Sense - Econòmic

Portar la pau a Mali... i preservar interessos

L'actuació de l'Estat francès a l'estat africà està determinada per la necessitat de protegir els jaciments d'urani del veí Níger i les potencialitats que apareixen al mateix Mali

Tres quartes parts de l'energia elèctrica que genera l'Estat francès és d'origen nuclear
Les activitats d'Areva han estat discutides pel greuge ambiental que impliquen

La inter­venció del govern de l'Estat francès a Mali, més enllà de la cirur­gia d'urgència per evi­tar que un immens ter­ri­tori del Sahel cai­gui en mans del giha­disme, és una clara acció de pla­ni­fi­cació energètica per pre­ser­var les mines d'urani de Níger, a menys de dos-cents quilòmetres de la fron­tera amb Mali, país sobre el qual també pla­nen expec­ta­ti­ves de jaci­ments de la matèria pri­mera de l'ener­gia nuclear, i també d'or, petroli i gas i mine­rals estratègics.

L'expert en segu­re­tat i tendències energètiques del Cen­tre d'Estu­dis i Docu­men­tació Inter­na­ci­o­nals a Bar­ce­lona (Cidob), Fran­cis Ghilés, des­taca el fet que “l'urani que s'extreu a Níger suposa el 30% del que pro­cessa l'empresa esta­tal Areva per man­te­nir la infra­es­truc­tura nuclear al país, i per tant, bar­rar el pas a l'ofen­siva dels isla­mis­tes cap la capi­tal Bamako supo­sava esvair les ame­na­ces sobre el veí Níger”. Com diu, “és clar que l'ope­ració es jus­ti­fica pel fet de man­te­nir la segu­re­tat de França, on tres quar­tes parts de l'elec­tri­ci­tat que es genera pro­ce­dei­xen de l'ener­gia nuclear.” A més, com remarca, no és pas sen­zill adqui­rir urani a bon preu als mer­cats inter­na­ci­o­nals. No en va, la segu­re­tat energètica fran­cesa i la seva capa­ci­tat expor­ta­dora, en dades de l'Asso­ci­ació Nuclear Mun­dial, mate­ri­a­litza 3.000 mili­ons d'euros anu­als als mer­cats exte­ri­ors gràcies al negoci nuclear. Areva ha fet del Níger, a les regi­ons d'Aga­dez i Tahoua, un cen­tre d'extracció de valor ines­ti­ma­ble per als seus interes­sos, amb un crei­xe­ment del negoci del 6% durant el 2012, amb pers­pec­ti­ves de millora per a l'any actual. Des de fa unes quan­tes dècades, explota les mines d'Arlit, Imou­ra­nen, Comi­nak i Somaïr, i aviat començarà el movi­ment de ter­res per obrir un altre jaci­ment a Imou­ra­ren, que serà la ter­cera mina en aquesta àrea geogràfica situ­ada en ter­ri­tori tran­si­tat per les tri­bus tua­regs. De fet, si el pre­si­dent francès François Hollande no va tenir escrúpols a l'hora de pren­dre una decisió que molts podien obser­var com un pecat neo­co­lo­ni­a­lista és perquè hi havia alliçona­do­res històries recents: el 2010 set tre­ba­lla­dors d'Areva van ser segres­tats a la mina d'Arlit pel grup sala­fista algerià Al-Qaida del Magrib Islàmic, amb tres ostat­ges alli­be­rats l'any següent, després d'un paga­ment d'un sucós res­cat, men­tre que els qua­tre res­tants roma­nen pre­so­ners del grup fona­men­ta­lista.

La deri­vada energètica també és un carta que vol jugar l'opo­nent. Els grups giha­dis­tes rebels són cons­ci­ents de la ines­ta­bi­li­tat que poden crear ata­cant pols energètics, com s'ha vist en l'atac a la planta de gas alge­ri­ana de In Ame­nas a Tigan­tou­rine. A les can­ce­lle­ries d'Occi­dent, i espe­ci­al­ment a la secre­ta­ria d'Estat dels EUA, no es des­carta la fatal hipòtesi que si aquests jaci­ments d'urani cauen en mans del ter­ro­risme islàmic, l'Iran ja tin­dria un proveïdor per al seu pro­jecte nuclear. Les acti­vi­tats d'Areva, a més, també han lle­vat la revolta eco­lo­gista: a Níger, fa cosa de sis anys, la guer­ri­lla tua­reg es va aixe­car en armes, tot recla­mant el dret a l'auto­de­ter­mi­nació, però també en pro­testa pel risc de des­as­tre que les mines d'urani feien pla­nar sobre les pas­tu­res.

Par­lem de l'urani nigerí, però de fet, també a Mali també s'hi podrien tro­bar filons interes­sants d'aquesta matèria pri­mera. Com adver­teix un dels grans experts actu­als en neo­co­lo­nit­zació afri­cana, Gilles Labarthe: “Mali podria estar en el punt de mira de les pros­pec­ci­ons d'urani, sobre­tot en el cen­tre del país, així com de gas en el nord.” Segons càlculs de Glo­bal Rese­arch, orga­nit­zació que inves­tiga sobre la glo­ba­lit­zació a la regió de Faléa s'hi podrien allot­jar fins a 5.000 tones d'aquest mine­ral. No és casual, doncs, que un gran grup com Rock­gate, del Canadà, ja faci uns quants anys que hi facin pros­pec­ci­ons. A aquest gran jaci­ment hi hauríem d'afe­gir el de Samit, a la regió de Gao, que podria ofe­rir unes 200 tones a l'any.

El zel del govern francès, que no ha dub­tat a reim­pul­sar la seva política de Franc Afri­que per apun­ta­lar interes­sos econòmics estratègics o aixe­car-ne de nous, també tro­ba­ria una inter­pre­tació en el temor que un con­flicte d'aquesta mena s'estengués com una gan­grena, com asse­nyala Ghilés: “Si un estat feble, com és el cas de Mali, arriba a caure, què pot pas­sar amb els veïns? En el fona­ment de la inter­venció fran­cesa també hi ha la por que el con­flicte s'esten­gui fins a Nigèria, i lla­vors, el risc recau­ria sobre el petroli nigerià.”

I si fem esment del petroli nigerià no hem d'obli­dar que Mali també ha està en la ment dels pros­pec­tors, ara que el preu de l'or negre va a l'alça. En el ves­sant geo­es­tratègic, Mali podria ser una via de pas de petroli i gas de les àrees sub­sa­ha­ri­a­nes. Actu­al­ment les tas­ques de pros­pecció geològica es fan a cinc con­ques sedi­mentàries del Mali més sep­ten­tri­o­nal: Taou­deni, Tamesna, Ilu­men­den, Ditch Nara i Gao.

Obser­va­dors com Fran­cis Ghilés temen que el con­flicte es vagi tras­pas­sant de gene­ració en gene­ració: “Des de la inde­pendència, Mali no ha sabut resol­dre la qüestió dels tua­regs, que no han rebut suport per poder desen­vo­lu­par-se com a poble.”

Or i minerals estratègics d'un nou El Dorado

L'interès de Mali en la geoestratègia de les matèries primeres brilla tant com l'or: és el tercer productor africà d'aquest material preciós, amb set mines operatives i projectes de prospecció avançats a set indrets més del país, que coincideixen amb aquests temps, de retorn de l'or com a valor segur d'inversió. Mali exporta anualment quatre tones d'or, un flux que les grans multinacionals del sector no voldrien que fos conduït per forces rebels, que hi trobarien la millor via de finançament per rearmar-se. L'explotació de l'or a Mali té perfils dramàtics, ja que en l'extracció s'hi ocupen entre 20.000 i 40.000 nens, abocats a patir la intoxicació del mercuri que es fa servir per separar l'or de la mena.

A Mali també s'ha despertat la cobdícia al voltant de les pedres precioses, després que a la regió de Kayes s'hi hagin descobert fins a trenta roques de kimberlita, de les quals vuit mostren indicis que contenen diamants.

A Mali també hi ha altres potencialitats, en matèries primeres tan valuoses com el ferro, amb més de dos milions de tones de reserves a Djidian-Kenieba; Diamou i Bale; 1,2 milions de tones a Kita, Kenieba i Bafing-Makana i indicis de manganès a Bafing Makana, Tondibi i Tassiga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.