Empreses

Fundería Condals invertirà uns 20 milions en la fàbrica d'Eslovàquia

La foneria de Manresa calcula que la seva planta de l'est d'Europa, a ple rendiment a partir de 2015, donarà feina a 300 persones.

La companyia exporta el 90% de la seva producció, principalment a països d'Europa

Aquesta setmana representants de Fundería Condals de Manresa han anat a Bratislava (Eslovàquia) a presentar el projecte per ampliar la seva fàbrica d'allà, operació que suposarà una inversió d'uns 20 milions d'euros. La intenció de la companyia bagenca és començar a buscar terrenys on poder construir una nova planta i, d'aquí a un mes, aproximadament, presentar la proposta al Ministeri d'Economia eslovac. “Això va endavant i la intenció és que la fàbrica estigui a ple rendiment el 2015”, comenta Josep Maria Noguera, sotsdirector de Fundería Condals.

L'objectiu final d'aquesta companyia és replicar el seu model de negoci i fer una planta com la de Manresa (amb procés de fosa i acabats), d'uns 30.000 m², a Eslovàquia, “no amb la intenció de deslocalitzar, ni de bon tros, sinó per ampliar”, aclareix Noguera. El 2011 Fundería Condals va fundar a Prešov (Eslovàquia) una petita fàbrica d'acabats de productes fèrrics que va començar a funcionar el gener del 2012 amb sis persones. “Hi tenim llogats uns 1.000 m² i hem començat amb el procés més simple i amb una sola màquina.”

A partir de 2016-2017, segons com vagin les comandes, la companyia bagenca preveu produir a la seva nova planta d'Eslovàquia unes 15.000 tones anuals de producte i facturar al voltant de 25 milions d'euros, la meitat del que ara fabrica i factura a Manresa. Les previsions també parlen de crear-hi uns 300 llocs de treball. “En aquest sentit, la filosofia seria diferent. A Catalunya treballem amb subcontractacions, de manera que la plantilla actual de Fundería Condals són 85 persones (4 línies productives), però, segons el moment, donem feina directament o indirecta a 300 o 400. Allà contractaríem directament i, en diferents fases, acabaríem llogant unes 300 persones”, explica Noguera, satisfet de la productivitat dels eslovacs.

La raó per la qual Fundería Condals, fundada el 1976, estableix una fàbrica a Eslovàquia és senzilla: “Un client nostre molt important, que ja té una planta en aquell país, preveu reagrupar a Eslovàquia altres fàbriques seves repartides per Europa. Per tant, per una qüestió de proximitat amb aquest client ens interessa estar al seu costat”, comenta el sotsdirector de Fundería Condals. Eslovàquia va ser el país escollit, després d'uns anys de prospeccions per Hongria, Polònia, Txèquia i Romania, i de sospesar diferents possibilitats per trobar-hi un soci tecnològic. “Com que som una empresa familiar relativament petita, al final vam pensar que l'ideal seria començar posant-hi un petit negoci i, si era possible, anar creixent”, apunta Noguera.

Mercat europeu.

Treballar per al sector de l'automoció, com fa en un 80% o 85% Fundería Condals, últimament és més complicat. “És un mercat molt agressiu tant pel que fa als costos com al nivell d'exigència de qualitat o a les entregues.” Amb tot, si al continent europeu encara hi ha una àrea que té un gran potencial en automoció i on s'estan establint diferents fabricants és l'est d'Europa. “Per això pensem que ara és el moment d'anar a Eslovàquia. Si no hi anem nosaltres ho farà algú altre i ho hem d'aprofitar”, comenta el sotsdirector d'una companyia que exporta el 90% de la producció, principalment a Alemanya, a Eslovàquia i a l'Estat francès. “La nostra peça és pesant i el cost del transport és important. La majoria de la nostra producció es queda a Europa”, diu Noguera.

Fundería Condals, amb seu a Manresa, és una foneria dedicada a la producció de peces de ferro gris i nodular. Tot i que es va fundar el 1976, la seva activitat va començar l'any 1978. Actualment, aquesta empresa 100% catalana, fabrica unes 30.000 tones anuals de producte.
Facturació
50 M€
Treballadors
85
Any de fundació
1976

Al servei de l'automoció

La producció de Fundería Condals (peces de ferro gris i ferro nodular) es concentra en el sector de l'automoció –sobretot fabricació de frens–, on estan classificats com a Tiers 2 (empreses que subministren a un fabricant de components que hi fa l'acabat) tot i que per a algunes peces pertanyen a la categoria Tiers 1 (subministren directament als fabricants de vehicles). Fundería Condals, que també treballa per al sector ferroviari, hidràulic, maquinària i equipament de línia blanca, entre altres, té un nivell d'automatització altíssim a les seves instal·lacions i als tres magatzems de plaques, noios i peces acabades. “Així l'eficiència logística és més gran”, diu Josep M. Noguera, sotsdirector d'una foneria capdavantera en innovació al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Fundería Condals invertirà uns 20 milions en la fàbrica d'Eslovàquia

Publicat a